Virak (vrkuta) čaj – lekovita svojstva i recept

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) je višegodišnja zeljasta koja pripada porodici ruža. Ova biljka oporog i gorkog ukusa naziva se još i vrkuta, gospin plašt, goveđa trava, lavlja noga, zečja šapa, biserak ili rosanica. Virak je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, a najčešće se koristi u vidu čaja. U tradicionalnoj i narodnoj medicini Balkana čaj od virka je prisutan već stotinama godina.

Čaj od virka je posebno poznat po svom korisnom dejstvu na žensko reproduktivno zdravlje, pa se zato na engleskom ova biljka naziva ,,ženski ogrtač” (Lady’s mantle). Osim što se može piti u cilju lečenja mnogih zdravstvenih tegoba, čaj od virka se pije i preventivno. U nastavku možete saznati nešto više o lekovitim svojstvima čaja od virka i kako najlakše da pripremite ovaj čudotvorni napitak.

Virak čak - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva

Virak je biljka koja sadrži brojne lekovite sastojke, kao što su tanini, flavonoidi, organske kiseline, eterično ulje i vitamin C. Oni blagotvorno deluju na naš organizam i ublažavaju infekcije i upale na koži i sluzokoži.

Čaj od virka je postao popularan kao najdelotvorniji prirodan lek za ženske probleme. Postoje tvrdnje da se mnoge ginekološke bolesti i operacije mogu izbeći upotrebom ovog čaja. Pre svega, ovaj čaj se pije ukoliko imate policistične jajnike ili upalu jajnika. Takođe, virak čaj se preporučuje ako bolujete od vaginalnih infekcija izazvanih hpv i drugim virusima i bakterijama poput stafilokoke, a povoljno deluje i ako imate pojačani sekret, odnosno belo pranje. Zatim, ako imate neredovne menstruacije ili neki hormonalni poremećaj, čaj od virka može biti od velike pomoći, a može da ublaži i neprijatne simptome PMS-a. Za regulaciju menstrualnog ciklusa čaj od virka se najčešće meša sa hajdučkom travom, a naročito se preporučuje mladim devojkama u pubertetu koje imaju neredovne menstruacije. Ovaj čaj se koristi i ukoliko žena ima problem sa začećem, a tada je najbolje da se kombinuje sa čajem od macine trave. U slučaju rizika od spontanog pobačaja i gubitka trudnoće, kao i u slučaju naglašenih simptoma menopauze, virak čaj može da bude veoma efikasan lek. Koristi se još i kod ranica na grliću materice, mioma i drugih ginekoloških problema. Čaj od virka je delotvoran i u borbi protiv raka dojke.

Osim što čuva reproduktivno zdravlje žene, čaj od virka može da pomogne i u mršavljenju. Zato treba da budete oprezni sa upotrebom ovog čaja ako ste mršavi i ako ne želite da izgubite kilograme. Naravno, podrazumeva se da čaj pijete bez dodatog šećera. Efikasan je i za lečenje dijareje, a tada se preporučuje kombinacija sa još nekim čajevima.

Čaj od virka je toliko lekovit da ga mogu koristiti čak i trudnice, ali njegova upotreba je dozvoljena tek posle prvog tromesečja i kasnije u periodu dojenja. Ovaj čaj jača zidove materice i smanjuje rizik od spontanog pobačaja. Takođe, preporučuje se i dojiljama jer doprinosi njihovom bržem oporavku nakon porođaja.

Recepti za pripremu ovog čaja

Recept 1 (Čist čaj od virka)

Čaj od virka sprema se veoma brzo i jednostavno. Uzmite jednu kafenu kašičicu čaja i prelijte sa 200 ml ključale vode. Čaj treba da odstoji u vodi oko 10 minuta, a onda ga procedite. Pijte ovaj čaj 2 puta u toku dana i nemojte ga sladiti šećerom, niti bilo kakvim veštačkim zaslađivačima. Preporučuje se da čaj od virka pijete polako, gutljaj po gutljaj.

Pored toga što ga možete piti i na taj način doprineti svom, pre svega, reproduktivnom zdravlju, čaj od virka možete koristiti i za spoljuašnju upotrebu, odnosno možete ga koristiti za vaginalno ispiranje. Potrebno je da 3-4 kafene kašičice čaja od virka potopite u pola litra vode i da pustite da odstoji dok se ne ohladi. Čaj za ispiranje vagine treba da bude umerene temperature. Procedite čaj i ispirajte vaginu njime svako jutro i veče. Koristite ga sve dok se simptomi infekcije ne povuku.

U slučaju vaginalnih infekcija čaj od virka možete dodati u kupku. Potrebno je samo da dok se kupate u kupku naspete jednu šolju čaja od virka. Kao što smo već rekli, čaj od virka možete koristiti i ukoliko nemate nikakve ginekološke probleme. Dobro je da preventivno ponekad popijete ovaj čaj ili da ga koristite za vaginalno ispiranje.

Recept 2 (Čaj od virka, maline i matičnjaka) 

Pomešajte 50 g virka i lista maline sa 25 g matičnjaka, pa uzmite jednu kašiku ove mešavine i prelijte je sa 2 dl ključale vode. Poklopite posudu i pustite da čaj odstoji oko pola sata, a zatim ga procedite. Preporučuje se da pijete 3 šolje ove čajne mešavine u toku dana.

Recept 3 (Čaj od virka, nevena i hajdučke trave)

Pomešajte jednake količine virka, nevena i hajdučke trave. Uzmite 3 kašike ove mešavine i prelijte jednim litrom ključale vode i ostavite da stoji poklopljeno oko pola sata, a onda procedite. Pijte ovaj čaj 3 puta dnevno, ali nakon nekoliko dana napravite pauzu. Ova čajna mešavina je najbolja ukoliko imate ciste na jajniciima.

Cena i gde ga kupiti

Uskoro otvaramo prodavnicu zdravih proizvoda pa ćete ovaj čaj moći da nabavite kod nas. Prijavite se besplatno na našu email listu i javićemo vam čim krene prodaja da dobijete popuste.

Sponzorisano:

Loading...