Žalfija za grlo i upalu desni

Žalfija ili kako se latinski naziva “salvia officinalis“, je jedna od izuzetno korisnih biljaka, čiji je spektar pozitivnog delovanja na ljudki organizam širok i raznovrstan.

U prilog tome govori i sam latinski naziv ove biljke koji u osnovi potiče od reči “Salvare”, što znači “lečiti”.

Upravo za lečenje, žalfiju su koristili još i stari Rimljani, a njena primena bila je široko zastupljena u lečenju gotovo svih vrsta bolesti i u svim drugim delovima sveta, sve do perioda kadu su stručnjaci iz oblasti medicine otkrili antibiotik.

Čak i nakon otkrića antibiotika, žalfija je i dalje zadržala svoje mesto i primenu u medicini, pa se tako i danas često koristi kao sastojak brojnih medikamenata i sredstava za lečenje upala i infekcija.

Prisutna je i kao sastojak brojnih vrsta pasti za zube, a njena primena, najšire se zadržala u obliku čaja.

za-sta-je-dobra-zalfija

Glavne osobine žalfije:

Ono što predstavlja glavnu osobinu žalfije, jeste da je ona jedan od najvećih prirodnih antioksinasa. Kao takva, žalfija oslobađa organizam od svih vrsta otrova bilo da se koristi za detoksikaciju spolja ili iznutra. Uz to, žalfija je i prirodni antibiotik, a ima i antimikrobno i spazmolitično delovanje. To znači da žalfija sprečava nastanak i širenje štetnih mikroorganizama u organizmu i da ima osobinu da opušta glatke mišiće.

Na šta sve deluje žalfija?

Iz svih navedenih činjenica, jasno i veoma lako se može izvesti zaključak da žalfija deluje preventivno na nastanak virusnih infekcija u organizmu, ublažava simptome već nastalih infekcija, ubija štetne mikrobe i zaustavlja njihovo širenje. Smanjuje, otklanja i leči simptome upale. Umiruje sluzokožu. Koristi se za ispiranje upaljene i inficirane kože ili sluzokože, umiruje želudac i creva.

Samim tim, žalfija se koristi kao antiseptično sredstvo kod svih vrsta iritacija i upala, među kojima su najčešće iritacija i upala grla i iritacija desni.

Kako se žalfija koristi za lečenje upale grla?

kada je reč o upali grla, ona uglavnom nastaje usled prisustva štetnih mikroorganizama, kakvi su virusi i neke vrste bakterija koje napadaju grlo. Usled upale grla, sluzokoža grla se suži i time njena otpornost na uticaj pomenutih mikroorganizama opada, pa se broj mikroorganizama povećava i upala grla se širi.

U takvom slučaju, treba upotrebiti žalfiju i to u vidu čaja za ispiranje grla.

Potrebno je skuvati čaj od žalfije i prohladiti ga do temperature koja je podnošljiva za kontakt sa sluzokožom grla. Može se čak koristiti i skroz ohlađen čaj od žalfije.

Ono što je važno, jeste da prilikom ispiranja grla, upotrebite što više gutljaja koje nećete progutati već ćete ih upotrebiti za ispiranje, a nakon toga ispljunuti.

Ovaj postupak, trebalo bi da se ponavlja nekoliko puta tokom dana, najbolje bar tri do četiri puta, ujutru pre obroka i neposredno nakon svakog obroka tokom dana.

Na taj način, žalfija će izvršiti dezinfekciju vašeg grla, umiriće sluzokožu i umanjiti simptome upale.
Postupak ispiranja grla ponavljajte nekoliko dana uzastopno.

Kako se žalfija koristi kod upale desni?

Do iritacije i upale gingive, odnosno do iritacije i upale desni, može doći iz više razloga. Najčešće, tome može predhoditi ili paralelno biti prisutna zubobolja, zatim uzročnik iritacije i upale desni može biti i vađenje zuba, ali i brojni drugi faktori.

Kako god, u otklanjanju simptoma iritacije i upale desni, svakako će vam pomoći žalfija.

U ovom slučaju, možete koristiti takođe čaj od žalfije, za ispiranje desni, ali možete i žvakati pa zatim ispljunuti suve listove od žalfije ili sadržaj iz filter kesice čaja od žalfije.

Kada je u pitanju žvakanje listova žalfije, ono se ne preporučuje jedino u slučaju ako je upala desni izazvana zbog vađenja zuba. Tada bi sitni komadi listova žalfije mogli da dođu u kontakt sa svežom ranom i izazovu pojačane bolove i spreče njeno zatvaranje. Dakle, ukoliko ste vadili zub, umirite desni ispirajući ih čajem od žalfije, u svim drugim oblicima iritacije desni, možete žvakati listove žalfije.

Za koju god varijantu upotrebe da se odlučite, ponavljajte je tri do četiri puta na dan i osetićete da se desni smiruju i prestaju da vas bole.

U svrhu umirivanja desni žalfijom, mogu se koristiti i oriblete na bazi žalfije koje su dostupne po jako povoljnoj ceni u svim apotekama.
Upotreba žalfije, tačnije ispiranje usne duplje žalfijom, preporučljivo je i preventivno u cilju sprečavanja upale desni, ali i u cilju boljeg održavanja oralne higijene.

Sponzorisano:

Loading...