Zelena salata za zdravlje i recepti

Neke od zdravstvenih koristi zelene salate uključuju snižavanje nivoa holesterola, kontrolu raka, zaštitu neurona, izazivanje sna, kontrolu anksioznosti, smanjenje upale i pružanje zaliha antioksidanata.

Zelenu salatu, naučno poznatu kao Lactuca sativa, prvi put su gajili Egipćani pre nekoliko hiljada godina. Egipćani su koristili semenke za proizvodnju ulja, a takođe su koristili i listove ovog korisnog povrća. Ova biljka je imala i kulturno i religiozno značenje u drevnom Egiptu, jer je smatrana svetom biljkom. Kasnije su je gajili i Rimljani i Grci.

Između 16. i 18. veka stvorene su različite vrste zelene salate zahvaljujući otkriću da su određene podvrste mogle da se ukrštaju sa drugim podvrstama. Tokom srednjeg veka u Evropi smatralo se da zelena salata poseduje lekovita svojstva, što je spomenuto u nekoliko srednjovekovnih tekstova. Takođe, mogu se naći slučajevi gde je ova biljka prepisivana kao lek za različite bolesti u Unani medicinskom sistemu. Ova biljka je bila prepisana kao lek za povraćanje, loš krvni pritisak, gubitak apetita, nesanicu, kao tonik za creva i probavni sistem i kao metod da se zaustave seksualni nagoni.

Sušeni lateks zelene salate korišćen je za izazivanje sna, u vidu kapi za nos, sedativa i kao sredstvo za umirenje. Tokom srednjeg veka i početkom modernog doba zelena salata se gajila svuda od Evrope do Severne Amerike. Tokom 19. veka, proširila se i na druge delove sveta, naročito na Aziju, Južnu Ameriku, Afriku i Australiju. Danas se zelena salata može naći u gotovo svim delovima sveta, od Amerike pa sve do Sibira.

Hranljiva vrednost zelene salate

Zelena salata sadrži vlažnost, energiju, proteine, masti, ugljene hidrate, dijetalna vlakna i šećere. Minerali i vitamini koji se nalaze u zelenoj salati uključuju kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, cink, zajedno sa vitaminima kao što su tijamin, riboflavin, nijacin, folna kiselina, vitamin B-6, C, A, E i vitamin K.

Zdravstvene koristi zelene salate

Već hiljadama godina zelena salata ne uzgaja se samo kao povrće. Drevni narodi su verovali da zelena salata poseduje lekovita svojstva. Neke od zdravstvenih koristi koje su potvrđene od strane modernih naučnih istraživanja uključuju sledeće:

Antiupalna svojstva: Zelena salata poseduje antiupalna svojstva koja pomažu u kontrolisanju upale. U eksperimentalnim modelima, ekstrakti zelene salate su pokazali značajnu moć kontrolisanja upale koja je izazvana biokatalizatorima kao što su lipoksigenaza i karagenan.

zdravstvene prednosti zelene salate

Štiti ćelije neurona: Neuroni su moždane ćelije koje čine fizičke veze koje omogućavaju pamćenje. Smrt neurona u određenim vezama može dovesti do gubitka pamćenja. U nekim ekstremnim slučajevima, neuronska smrt može dovesti do pojave bolesti, kao što je Alchajmerova bolest. Pokazano je da ekstrakti zelene salate značajno kontrolišu smrt neuronskih ćelija zbog uloge koju imaju u deprivaciji glukoze/seruma (GSD). Istraživanje je takođe pokazalo da zelena salata može da se koristi za zaštitu neurona kao uobičajeni lek za neurodegenerativne bolesti.

Smanjuje nivo holesterola: Zelena salata može biti korisna u snižavanju nivoa holesterola koji obično vodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih opasnih stanja. Visoki nivoi holesterola, naročito LDL ili loš holesterol, su štetni i mogu da uzrokuju srčani napad ili moždani udar. Studija je sprovedena na miševima da bi se testirao uticaj konzumiranja zelene salate na masti i holesterol. Rezultati su pokazali značajno smanjenje nivoa holesterola u poređenju sa miševima koji nisu hranjeni zelenom salatom. Peroksidacija masti zabeležena je u većini slučajeva, što je važno za ovaj vid kontrole holesterola.

Izaziva san: Jedna od najstarijih tradicionalnih upotreba zelene salate u Unani medicini bila je njena upotreba za izazivanje sna. Istraživanje ekstrakta zelene salate rezultiralo je izolacijom hemikalije koja je, kada je davana eksperimentalnim životinjama, pokazala značajne sedativne efekte. Primećeni su i smanjeni otkucaji srca i komorske kontrakcije. Ova hemikalija deluje tako što blokira ekscitatorne signalne procese mišićnih i nervnih tkiva.

Antioksidantna svojstva: Studije su pokazale da zelena salata poseduje antioksidante sa značajnim sposobnostima za proterivanje slobodnih radikala. Antioksidanti predstavljaju širok spektar biohemikalija koje se uglavnom nalaze u našoj ishrani; takođe, oni su veoma potrebni ljudskom zdravlju. Antioksidanti deluju kao prepreka za slobodne radikale, koji se proizvode tokom ćelijskog metabolizma. Ovi slobodni radikali napadaju zdrava tkiva i ćelije i DNK unutar njih. Oni često mogu da uzrokuju da zdrave ćelije mutiraju u ćelije raka. Rezultat je razvoj raznih bolesti. Sa druge strane, antioksidanti se bore protiv ovih slobodnih radikala i neutrališu ih pre nego što slobodni radikali krenu u napad.

Antimikrobna svojstva: Lateks zelene salate poseduje antimikrobna svojstva. Kandida i  brojne druge gljivice su bili potpuno deformisani pri dolasku u kontakt sa lateksom iz zelene salate. Biohemikalije za koje se smatra da poseduju ova antimikrobna svojstva su terpeni i kardenolidi, kao i enzimi poput glukanaze.

Kontroliše anksioznost: Neurološka svojstva zelene salate korišćena su u antičko vreme i tokom srednjeg veka u medicini kao npr. u Unani sistemu. Detaljna istraživanja u poslednje vreme dovela su do zaključka da zelena salata poseduje anksiolitička svojstva. Kada su ekstrakti zelene salate dati laboratorijskim životinjama, njihova aktivnost pri kretanju je bila smanjena, što ukazuje na značajnu anksiolizu.

Antikancerogena svojstva: Ekstrakti listova zelene salate mogu da kontrolišu određenu vrstu raka. Istraživanje na ljudskim kancerogenim ćelijama, naročito na ćelijama leukemije i na ćelijama kancera dojke, bilo je u značajnoj meri pod kontrolom nakon što su ćelije lečene ekstraktima zelene salate. Takođe, eksperimenti su pokazali da bi ljudski unos 3 kg zelene salate mogao da ubije 50% ćelija leukemije.

recepti sa zelenom salatom

Jednostavni recepti sa zelenom salatom

U nastavku je dato nekoliko recepata za zelenu salatu koje lako možete probati kod kuće.

Salata od povrća: isecite paradajz, krastavac, rotkvicu, šargarepe, crvenu papriku, žutu papriku i listove zelene salate. Stavite isečeno povrće u činiju. Posolite, pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja ili soka od limuna.

Zelena salata sa kukuruzom: skuvajte jednu šolju kukuruza i pustite da se ohladi. Isecite malo zelene salate, luka i paradajza i stavite u činiju. Dodajte skuvani kukuruz ovoj mešavini. Posolite, pobiberite, stavite maslinovo ulje ili sok od limuna. Možete dodati još neko povrće, kao npr. kuvani krompir, pečurke ili grašak, ili čak možete ubaciti malo kuvane piletine ili ribe.

Neželjeni efekti zelene salate

Alergije na hranu su nenormalna reakcija imunog sistema na određene vrste namirnica koje organizam prepoznaje kao štetne. U većini slučajeva, razlozi alergije na hranu su nepoznati. Alergije na hranu koje dovode do anafilakse su najgora vrsta i, prema analizama Centra za kontrolu bolesti, one su u porastu.

Studije su pokazale da čak i zelena salata može da izazove alergiju, pa su identifikovani alergen proteini. Ljudi koji već pate od alergije na hranu generalno su u riziku kada probaju nove namirnice. Dakle, savetuje se oprez kada jedete zelenu salatu prvi put. Proverite pomoću testa uboda da li ste alergični na zelenu salatu pre nego što je budete jeli, da biste bili sigurni. Međutim, kada se izuzmu retki slučajevi alergije na zelenu salatu, to je ipak zdrava i korisna hrana!

Sponzorisano:

Loading...