Zeleni orasi u medu – upotreba i recept

Upotreba oraha (lat. Juglans regia) je moguća na više načina, a najpoznatiji je svakako, zreo, mleveni orah, koji je čest dodatak poslasticama. Pa ipak, kada je mlad, orah je koristan sastojak različitih eliksira zdravlja – sirupa, likera, rakija i melema. Lekoviti su mlad, zelen plod, ljuska,ali i mladi listovi. Poznato je da mladi orah “čisti” krv, pogoduje jačanju mišića, jačanju celokupnog imuniteta organizma, pogoduje lečenju štitne žlezde, potpomaže lečenju plućnih, crevnih i želudačnih bolesti, neutrališe otrove u organizma, a pogodan je i kao sastojak obloga koje leče rane i ekceme.

Takođe, ne treba zanemariti da pogoduje lečenju hroničnih infekcija respiratornih organa, kao i to da potpomaže ublažavanju simptoma menopauze. Mogu ga koristi deca, podjednako kao odrasli, što dokazuje da konzumacija zelenog oraha nema kontraindikacije. Jezgro oraha sadrži belančevine, ugljene hidrate, vitamine C, B1, B6 i B9, fosfor, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink, jod, tirozin.

Zeleni orasi u medu - upotreba i recept

Recepti sa medom i zelenim orasima

Mlade orahe, za sledeće recepte, brati početkom maja. Koristiti prirodan med, nikako kupovni, veštački.

Med i orasi. Za ovu lekovitu smešu potrebno je ubrati 40 mladih zelenih oraha (veličine ne treba da prelazi veličinu lešnika) i nabaviti 1 kg kvalitetnog prirodnog  meda. Mlade orahe dobro oprati, pa kada se osuše iseći ih na četvrtine. Dok sečete orahe, koristite rukavice, jer ispuštaju crnu boju. Četvrtine oraha staviti u teglu (ili flašu), preliti ih medom i staviti ih na sunce da sve zajedno odstoji 1 mesec. S vremena na vreme, teglu promućkajte. Nakon što smeša odstoji, orahe izvadite. Med će dobiti tamnu boju i spreman je za konzumaciju. Sirup čuvajte na hladnijem i mračnijem mestu. Konzumirajte po 1 kašičicu na dan, ujutru.

Liker od mladih zelenih oraha (orahovača).  Za pripremu likera biće vam potrebno 40 mladih oraha (prethodno izbodenih nečim oštrim, najbolje viljuškom), 500 gr meda,  1 l lozovače. Jednu teglu zapremine 3 kg, tamnije boje, dobro isperite, pa na dno stavite med (sloj debljine od oko 1 cm). Poređajte orahe, pa još jednom prelijte medom (još 1 cm sloja). Zatim, ostavite teglu na sunčano mesto, pa nakon 40 dana, dolijte lozovaču i sve zajedno izmešajte uz pomoć varjače. Ostavite da odstoji još 40 dana, a povremeno promućkajte tečnost. Kada se liker napravi, prelijte ga u flašu i držite ga na mračnijem i hladnijem mestu. Lekoviti liker grgoljite svako jutro.

Prekrivanje fleka od vitiliga. Ljuske mladih zelenih oraha moguće je koristiti za premazivanje fleka nastalih od vitiliga. U unutrašnjem delu ljuske nalaze se sokovi koji pogoduju ovom procesu. Mazanje sokom može potpomoći ukoliko to činite tri dana zaredom, bez ispiranja mesta koje ste namazali.

Prah za zaceljivanje rana. Zelene orahe stavite na sunce da se prirodno osuše, pa ih sameljite. Pripravite neki od čajeva koji pogoduju ranjavoj koži, pomešajte ga sa 4 kašičice praha od zelenog oraha, pa nanesite na oblogu kojom ćete previti ranu.

Med i zeleni orasi, hipotireoza. Pripremite 500 gr zelenih oraha, 500 gr meda i 500 gr soka od aloje. I med i sok aloje bi trebalo da budu prirodni. U staklenu teglu tamne boje staviti sva tri sastojka, pomešati i ostaviti da odstoji oko mesec dana. Povremeno promućkati sadržaj. Nakon što odstoji, izvaditi orahe, a smešu piti 3 puta dnevno, po 1 kašičicu, pre jela. Smeša može da stoji punih godinu dana, a može se koristiti i za premazivanje ekcema i rana.

Sirup sa medom i orasima. Za pripremu sirupa potrebni su vam: ½ kg zelenih oraha, 1 l vode, 2 kg prirodnog meda. Orahe isecite na četvrtine pa prelijte vodom, pa ih kuvajte oko 2 sata. Kada tečnost skuvate, procedite je, dodajte med, pa kuvajte na blažoj vatri još neko vreme. Kada se sirup zgusne, prelijte ga u flaše. Sirup se pije nekoliko puta na dan, tako što 1 kašičicu sirupa rastvorite u čaši vode.

Sponzorisano:

Loading...