Zlatno mleko sa kurkumom – recept

Drevna Indija nam je podarila pregršt čudotvornih recepata, metoda i preparata. Stara tradicionalna medicina indijskog naroda, širom sveta poznata pod nazivom Ajurveda, predstavlja jednu od najstarijih veština i medicinskih praksi na celoj Zemljinoj kugli. Ajurveda se zasniva na principima prirode i teži uspostavljanju balansa uma, tela i duha, na prirodan način, u skladu sa ciklusima života i postojanja bića u našem svetu.

Jedan od dragocenih preparata koje nam donose drevni indijski zapisi jeste blagotvorno mleko sa kurkumom, poznato i kao zlatno mleko. Ovaj fini lekoviti napitak pre svega pozitivno deluje na kičmeni stub i sveukupno čini organizam vitalnim, podmlađenim i svežim.

Zlatno mleko sa kurkumom - recept

Tajna indijskog zlatnog mleka

Blagotvorni napitak poznat kao zlatno mleko pripada redu tradicionalnih lekova indijske medicine i principa Ajurvede. Veruje se da je ovaj preparat nekada smatran toliko dragocenim da je recept za njegovu pripremu bio čuvan u tajnosti.

Indijska medicina pridaje mnogo značaja svim senzacijama koje deluju na naša čula, naše organe i naš celokupan organizam. Tako je, prema Ajurvedi, zlatna boja sinonim svetlosti i života. Njeno poetično značenje potiče iz činjenice da se zlatnom bojom mogu opisati mnogi vredni i korisni darovi i fenomeni iz prirode, poput sunčevih zraka, meda, klasja žita, začina kurkume i đumbira i drugih prirodnih pojava.

Zlatno mleko je izuzetan tradicionalni ajurvedski lek koji pomaže u produženju mladosti i podmlađivanju celokupnog organizma.

Vitalan kičmeni stub – Izuzetno je korisno za kičmu, jer pomaže u ponovnom uspostavljanju kičmenog maziva, a ispira naslage soli. Na taj način čini kičmeni stub vitalnim, elastičnim i podmlađenim. Ima izuzetno pozitivan efekat na pokretljivost zglobova, te pomaže kod artritisa i artroze.

Stvaranje i održavanje ćelija i tkiva – Pomaže u procesu hematopeze, odnosno porocesa stvaranja krvnih ćelija deobom i diferencijacije matičnih ćelija u koštanoj srži. Dobro je za debelo crevo, nervni sistem i koštanu srž.

Zdrav organizam i blistavi ten –Čisti organizam od toksina, podmlađuje i revitalizuje kožu i čini ten blistavim.

Kako se pravi zlatno mleko?

Prijatan topli napitak od mleka i kurkume može da se priprema u kućnim uslovima. Uz jednostavan recept, koji više nije tajna, dobijamo napitak bogatog ukusa i izuzetnih karakteristika. Zlatno mleko se pije na prazan stomak, dva puta dnevno.

Prema uputstvu, pije se četrdeset dana, ali samo dva puta u toku godine. Njegovi zlatni efekti na koštani sistem i vitalnost su potpuno prirodni i neinvazivni. Dva osnovna sastojka recepta za zlatni indijski napitak su pasta od kurkume i slatko mleko.

  • 40 gr kurkume u prahu
  • 100 do 150 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 2 supene kašike sirovog nerafinisanog bademovog ulja
  • Med po ukusu

Pasta od kurkume se priprema na sledeći način. Kurkumu nasuti u vodu, promešati i staviti mešavinu da proključa. Nakon toga se kuva oko osam minuta, dok se smesa ne zgusne i to uz stalno mešanje. Ukoliko je pregusta, može se dodati vode po potrebi. Gustina treba da podseća na jogurt.

Mleko pripremiti po sledećem postupku. Prokuvati i po želji u njega dodati bademovo ulje. Skolniti sa vatre i sipati u šolju iz koje se pije, te dodati jednu kašičicu paste od kurkume. Zasladiti medom po želji. Napitak se konzumira topao, po navedenom principu doziranja.

Čuvanje i upotreba paste od kurkume

Pasta od kurkume može da se priprema u većim količinama i za duži period od jedne upotrebe. Zamrznuta može da stoji oko četrdeset dana i neće izgubiti svoja blagotvorna svojstva. Deo paste za konzumaciju u nekoliko dana može da stoji u frižideru. Upotrebljava se kao i po navedenom receptu. Kašičica paste se dodaje direktno u vruće mleko, uz med i biljno ulje po želji. Može da se dodaje i u čaj.

Zlatno mleko ili zlatni čaj mogu imati neželjene efekte kod osoba koje imaju problema sa žučnom kesom. Kurkuma ima diuretičko dejstvo, te se u ovim slučajevima ipak preporučuje njeno izbegavanje.

Sponzorisano:

Loading...