Žučna dijeta – jelovnik i ishrana pre i posle operacije

Žučna kesa ima funkciju da sakuplja žuč koja je važna za proces apsorpcije masti i za uklanjanje otpadnih materija iz organizma. Najčešći uzroci zapaljenja žuči i nastanka žučnog kamenca su nasledni faktor, infekcija žuči ali i ishrana. Infekcije dovode do otežanog oticanja žuči, pa dolazi do jakih bolova, povraćanja i mučnine. Prateći simptomi su i podrigivanje, nadimanje, pa čak i žutica. Prvi korak ka sprečavanju ovakvih komplikacija jeste promena načina ishrane.

Odgovarajuća ishrana može u velikoj meri da nas zaštiti od kamena u žuči, jer sastav žuči najviše zavisi od unošenja masti, kalorija, holesterola i rafinisane hrane. Treba znati da za prevenciju i lečenje kamena u žuči, kao i za rastvaranje kamenaca ne postoji nikakav poseban lek. Standardni lekovi mogu samo da ublaže žučne bolove i da spreče zapaljenja i ostale komplikacije do kojih može doći. Ono što je od ključnog značaja jeste promeniti način ishrane. U nastavku možete saznati šta je to žučna dijeta, kada i kako se sprovodi i kako treba da izgleda jelovnik ove dijete.

zučna dijeta - jelovnik i ishrana pre i posle operacije

Jelovnik i ishrana

Žučna dijete namenjena je svim osobama koje imaju problema sa žučnom kesom, bilo da je u pitanju zapaljenje ili pojava peska ili kamenca. Žučnu dijetu potrebno je sprovoditi posle operacije žučne kese, ali i pre ove operacije, u slučaju zapaljenja i ostalih komplikacija. Pre i nakon operacije žučne kese pacijenti treba da izbegavaju veoma začinjena i masna jela, masne sireve, slatkiše, pržena jaja i ostale rafinisane namirnice. Preporučuje se hrana koja je kuvana i koja se lako vari. Ono što je od ključnog značaja jeste da jela pripremate na biljnom margarinu ili na ulju, ali se ipak trudite da što više obroka bude pripremljeno samo na vodi.

Od ključnog značaja je redukovati broj kalorija koje unosite u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje unose veće količine kalorija i gojazne osobe češće obolevaju od žučne kese. Potrebno je smanjiti količinu životinjskih masti koju unosimo u organizam, jer one su jedan od osnovnih faktora koji uzrokuju kamen u žuči. Umesto slanine, kobasica i masnog svinjskog mesa, opredelite se za što više povrća, voća i proizvoda od celog zrna žitarica. Organizmu su potrebna biljna vlakna koja dolaze iz ovih namirnica, kako bi se sprečila pojava kamena u žuči.

Što se tiče rasporeda obroka za vreme žučne dijete, važno je da se uzima više manjih obroka u toku dana i da se jede polako. Halapljivost i naglo uzimanje velikih količina hrane može dovesti do poremećaja u sistemu organa za varenje. Imajte u vidu da je doručak najvažniji obrok u toku dana i da se ne sme preskakati.

Takođe je važno da ne jedete ni previše toplu ni previše hladnu hranu. Izbegavajte i vruće kafe i čajeve i trudite se da vam napici uvek budu umereno topli. Pored odgovarajuće ishrane, neophodno je uzimati i najmanje šest čaša vode u toku dana, da ne bi došlo do prevelike koncentracije žuči. Preporučuju se sokovi od sveže ceđenog voća, ali i gorki napici, jer oni su dobri za regulisanje varenja. Ishrana treba da se sastoji pre svega od ugljenih hidrata i mlečnih proteina, ali i proteini životinjskog porekla se mogu konzumirati u manjim količinama.

Dozvoljena hrana

Tokom žučne dijete možete jesti goveđe, jagnjeće, teleće i pileće meso, a najviše se preporučuje kuvano meso ili meso pečeno na žaru ili na malo ulja. Izbegavajte, svinjsko i ovčje meso. Dozvoljena je i riba, odnosno sve vrste ribe osim somovine. Od povrća se mogu jesti kuvan ili pečen krompir u ljusci, spanać, šargarepa, bundeva, celer, tikvice i špargla, ali nemojte koristiti zapršku pri spremanju. Eventualno možete koristiti blagu zapršku na ulju ili na maslacu, pri pravljenju čorbice od povrća. Pire krompir kuvan na vodi i spanać sa malo ulja mogu da budu veoma korisni. Dozvoljeni su i pirinač, griz, makarone, čak i beli hleb, ali ne treba preterivati sa njihovim konzumiranjem.

Za vreme žučne dijete se preporučuje i voće i voćni sokovi, ali veoma je važno da iz voća izvadite semenke i da ga jedete bez ljuske. Treba jesti i što više salata, kao što je salata od maslačka i radiča. Naročito se preporučuje konzumacija gorkog lekovitog začinskog bilja poput ruzmarina ili šafrana i gorkih namirnica, kao što su artičoka ili cikorija, jer ove namirnice doprinose zdravlju žučne kese. Što se tiče mlečnih proizvoda, možete konzumirati kravlje mleko sa 0,5% masti, mladi kravlji sir, mladi kajmak, kiselo mleko, jogurt sa malo masnoće, a maslac i mileram možete uzimati samo u malim količinama, jer sadrže veliki procenat masnoće. Kada su jaja u pitanju, dozvoljeno je jesti belanca.

Od poslastica su za vreme žučne dijete dozvoljeni sutlijaš, koh, puding, džem, keks, griz sa mlekom i slatko od različitog voća. Možete piti i kafu, a preporučuju se neskafa, bela kafa ili slabija crna kafa i biljni čajevi. Preporučuje se i da svakoga dana uzimate po jednu kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja i jednu kašičicu soka od limuna, kako biste podstakli protok žuči. Najbolje bi bilo svako jutro pre doručka popiti čašu tople limunade.

Zabranjena hrana

Za vreme žučne dijete strogo su zabranjeni pržena i masna hrana, svinjsko meso i mesne prerađevine poput salame, slanine i čvaraka, kao i masni sirevi, previše začinjena hrana i čokolada. Naime, ove namirnice dovode do grčenja žučne kese i do žučnih napada.

Takođe, ne smete jesti ni kiseli kupus, pasulj, luk, grašak, rotkvice i krastavce, jer i ove namirnice mogu dovesti do žučnih napada. Prženi krompir na ulju i masti takođe treba izbegavati, kao i crni luk. Izbegavajte konzervisane i ljute salate, kao i svež krastavac.  Preporučuje se izbegavanje ukiseljenog povrća, majoneza i sosova. Strogo su zabranjena sva masna peciva jer sadrže velike količine masnoća. Od mlečnih proizvoda izbegavajte punomasne kozje i ovčje sireve, punomasno mleko, pavlake i masni kajmak. Žumanca su strogo zabranjena. Za vreme žučne dijete nemojte konzumirati alkohol, kao ni jake kafe i čajeve.

Ako se budete pridržavali žučne dijete, možete živeti bez ikakvih problema dugi niz godina. Međutim, ako dođe do nekih jačih napada i komplikacija, potrebno je što pre da se javite lekaru. Uz adekvatnu ishranu nemojte zaboraviti ni fizičku aktivnost, jer ona je takođe neophodna za sprečavanje nastajanja kamena u žuči.

Sponzorisano:

Loading...