Alergija, crvenilo i svrab na koži – simptomi i lečenje

Alergije na koži predstavljaju reakciju našeg organizma na određene supstance koje ga iritiraju. To je preosetljiva reakcija nešeg imunog sistema na alergene iz našeg neposrednog okruženja, a njačešće se ispoljava na koži. U pitanju su strane materije iz okoline, koje same po sebi nisu štetne, ali neke osobe mogu na njih reagovati prenaglašeno.

Najčešći alergeni iz svakodnevnog okruženja us polen, neke vrste namirnica, životinjska dlaka, ubod insekta, veštački materijali, grinje, plesan ili određeni lekovi.

Alergija, crvenilo i svrab na koži - simptomi i lečenje

Koprivnjača

Najjčešći oblik alergijske reakcije, koji se ispoljava na površini kože se naziva koprivnjača. Pojava neugodnog svraba, osipa, crvenila i peckanja izgledom podseća upravo na povredu kože izazvanu žarenjem koprive, a može biti uzrokovana različitim faktorima.

Ovaj tip reakcije može izazvati mnoštvo spoljnih uslova, faktora i supstanci. Neke smo već pomenuli, a njima se mogu dodati i veliki fizički napori, mehanički nadražaj, znojenje, psihogeni činioci i sunčevo zračenje. Koprivnjači su sklone osobe bilo kog uzrasta ili pola, a sklonost ka alergiji može biti i nasledna.

Koprivnjača se ispoljava neposredno ili najkasnije nakon pola sata od kontakta sa alergenom na koji osoba reguje, ali se može javiti i odloženo, nakon nekoliko sati. Prosečno trajanje neprijatnog crvenila, svraba i peckanja obično je jedan dan, međutim, u nekim slučajevima reakcija kože može biti toliko jaka, da stanje potraje i više nedelje, pri tom se premeštajući na različite površine kože obolele osobe.

Lečenje – Kod lečenja koprivnjače je najvažnije utvrditi uzrok njenog nastanka. Za pravilnu dijagnozu i isključivanje drugih mogućih tegoba primenjuju se analize krvi i testovi na samoj koži, kako bi se utvrdilo na šta je tačno osoba alergična. Najbolji tretman za sprečavanje i prevenciju koprivnjače jeste izbegavanje kontakta sa alergenom koji je izaziva. Pravilna i zdrava ishrana, kao i redovna fizička aktivnost, koji jačaju imunitet takođe mogu da povećaju i otpornost organizma na potencijalne alergene. Kod slučajeva kada je ona izazvana intolerancijom na histamin, primenjuju se lekovi antihistaminici i često se uvodi poseban dijetetski režim.

Neprijatni simptomi koprivnjače mogu da se ublaže na više načina. Na prvom mestu je bitno uzimati dovoljno vode, a za smanjivanje osećaja svraba koriste se umirujuće obloge. Na iritirana područja se mogu stavljati obloge od aloa vere, zobenih pahuljica i rastvora sode bikarbone, koje umanjuju potrebu za češanjem. Važno je da same obloge budu nekontaminirane, da ne bi došlo do infekcije. Delotvorne su i hladne pamučne obloge, natopljene vodom, kao i dodavanje sode bikarbone i ovsenih mekinja prilikom kupanja, što jeposebno pogodno za decu.

Dobar prirodni lek protiv koprivnjače je peršun, koji sprečava lučenje histamina, te ga rado konzumirajte u jelima. Obloge sa čajem od korena čička i cveta zove takođe mogu ublažiti tegobe, kao i neki homeopatski lekovi koje prepisuje stručnjak homeopata.

Alergijski kontaktni dermatitis

Alergijski kontaktni dermatitis je akutni oblik oboljenja kontantnog dermatitisa i reč je o pravoj alergijskoj reakciji na koži pri kojoj izazvani T limfociti otpuštaju limfokine odgovorne za razvoj bolesti, nakon kontakta sa alergenom. U ovoj reakciji histamin ne igra bitnu ulogu. Ovu vrstu reakcije najčešće izazuva nepostredan kontakt sa različitim metalima, kao što su nikl, hrom, kobalt, živa, te hemijskim preparatima poput deterdženata, formaldehida ili kozmetičkih sredstava. Alergijski dermatitis može nastati i u kontaktu sa gumom, plastičnim masama, lekovima, prehrambenim proizvodima, prašinom, brašnom i životinjskim dlakama. Pojavljuje se na izloženim delovima tela, šakama, podlakticama, stopalima, licu i vratu i karakteriše se jakim crvenilom i vidinim upalnim promenama.

Lečenje – Alergijski kontaktni dermatitis se dijagnostifikuje uz pomoć testova koji se rade na koži leđa. To su takozvani epikutani testovi koji mogu biti standardizovani i obuhvatati najčešće moguće alergene, kojima se individualno dodaju potencijalni alergeni iz okruženja obolele osobe, kako bi se otkrilo koja supstanca je izazvala reakciju. Lečenjem se simtomi uspešno potpuno povlače za oko tri nedelje, lai se reakcija momentalno javlja, ako osoba ponovo dođe u dodir sa alergenom. Zbog toga je najbolji lek i prevencija izbegavanje da do kontakta uopšte dođe.

Za tretiranje ove pojave i ublažavanje tegoba i neprijatnih simptoma se koriste oblozi sa fiziološkim rastvorom ili borovom vodom, koje umiruju crvenilo i osećaj peckanja. U nekim slučajevima se prepisuju i kortokosteroidi uobliku krema. U toku terapije iritirane kože preporučuje se nega za veoma osetljivu kožu, koja podrazumeva čišćenje kože zamenama za sapun i veoma blage kreme za izrazito senzitivnu kožu. Kada je svrab veoma izražen i nesnosan mogu se prepisati i antihistaminici.

Pazite da prilikim češanja ne napravite ožiljke na svojoj koži jer se može desiti da neke nećete moći da sanirate prirodnim putem već ćete morati da idete na tretman plastične hirurgije da biste to uklonili.

Sponzorisano:

Loading...