Bolovi u listovima nogu – uzroci i lečenje

Bolovi u nogama su dosta česti kod svakog od nas, a razlikuju se po tome koji deo noge zahvataju, pa tako imamo bolove u stopalima, u peti, bolove u potkolenici i listovima, bolove u butinama itd. Rizik od nastanka bola u nogama se povećava sa godinama, a uzroci nastanka tog bola su različiti. To mogu biti stres, umor, loše životne navike, ali i razna zdravstvena stanja i tegobe. U svakom slučaju, bolove koji se jave u nogama ne smete ignorisati.

U ovom tekstu ćete saznati nešto više o bolovima u listovima, o njihovim uzrocima i adekvatnim načinima lečenja.

Bolovi u listovima nogu - uzroci i lečenje

Uzroci bolova u listovima

Trudnoća. Bolovi u listovima se često javljaju za vreme trudnoće, jer usled povećane telesne težine dolazi do prevelikog opterećenja na mišiće i zglobove. Osim toga, dolazi do hormonskih promena, što opet može uzrokovati bolove u listovima.

Trčanje. Bol u listovima se često javlja i nakon trčanja, kada se previše opterete tetive i mišići. Kod osoba koje se ne bave sportom, bol u listovima se može javiti i prilikom duže šetnje ili plesa. Ukoliko se bol u listovima javi nakon trčanja ili neke druge fizičke aktivnosti, potrebno je priuštiti sebi adekvatan odmor i bol će veoma brzo nestati.

Ravna stopala. Bol u listovima se često javlja i kod osoba koje imaju ravna stopala ili stopala koja su previše okrenuta spolja. Ovaj bol može biti i prvi znak da je stopalo počelo da se ,,spušta” i da vam je potrebna adekvatna terapija.

Grčevi. Bolovi u listovima nastaju i kada grč zahvati nogu. U tom momentu mišići listova postaju čvrsti, zategnuti i veoma bolni. Bolovi u listovima nogu se najčešće javljaju u toku spavanja, kada nogu držite u nezgodnom položaju duže vreme. Oni se mogu javiti sami od sebe, ali mogu biti uzrokovani i nekim ozbiljnijim zdravstvenim stanjima, kao što su multipla skleroza, bolesti bubrega ili bolesti štitne žlezde. Osim toga, boravak u veoma hladnoj vodi je čest uzrok grčeva u listovima, kao i držanje noge duže vremena u istom položaju. Grčevi u listovima mogu biti i posledica nedostatka određenih minerala u telu ili posledica dehidratacije organizma. Bol u listovima uzrokovan grčem je kratkotrajan i prolazi za nekoliko sekundi ili za nekoliko minuta.

Venska tromboza. Venska tromboza je teško oboljenje, a jedan od simptoma jeste bol u listovima. Naime, za vreme ove bolesti formira se tromb koji putem krvotoka odlazi do srca, mozga ili pluća, a ishod ovakve bolesti može biti fatalan.

Proširene vene. Uzrok bola u listovima mogu biti i proširene vene. U ovom slučaju bol u listovima je naročito jak usled dugog stajanja, za vreme menstrualnog ciklusa i u toku noći.

Upale vena. Upale vena uzrokuju jake bolove u potkolenicama i listovima. U pitanju je zapravo upala površinskih vena, pa se javlja velika osetljivost na bilo kakav pritisak na listove, a površinski znaci upale nisu vidljivi.

Zarazne bolesti. Jedan od čestih uzroka bolova u listovima su i zarazne bolesti, kao što je grip. Tada se javljaju bolovi u svim mišićima, pa između ostalog i u mišićima listova.

Osim navedenih, još neki mogući uzroci bola u listovima su upala mišića i živaca, upala kostiju, gnojni procesi, reumatska oboljenja ili tumori.

Lečenje bola u listovima

Kao i svaki bol, i bol u listovima se može ublažiti lekovima protiv bolova. Za ove lekove nije potreban recept, a najčešće se koristi ibuprofen. Da biste ublažili bolove u listovima, od velike pomoći mogu biti hladne obloge koje se stavljaju na potkolenicu. Uvek koristite krpu u koju ćete uviti led, tako da led ne dođe u direktan kontakt sa bolnim delom noge. Osim hladnih obloga, odlično rešenje za bol u listovima su i tople kupke, koje će opustiti vaše mišiće.

Takođe, potrebno je da redovno radite vežbe istezanja i snage, kako biste ojačali donji deo nogu. Redovne masaže nogu takođe mogu biti od pomoći. Izbegavajte neudobnu obuću i uvek birajte obuću sa anatomskim ulošcima. Vodite računa da uvek imate adekvatnu obuću za trčanje i da podloga po kojoj trčite ne bude suviše tvrda. Pijte dosta vode i napitaka bogatih mineralima i vitaminima. Takozvana sportska pića pomažu u prevenciji i lečenju bola u listovima. Ukoliko su uzrok bola u listovima proširene vene, preporučuje se što više hodanja i podizanje nogu uvis za vreme ležanja.

Sponzorisano:

Loading...