Bolovi u vratu i ledjima, glavobolja – simptomi i lečenje prirodnim putem

Bol u vratu je česta pojava i mogu ga uzrokovati brojni faktori. Ljudi koji pate od bola u vratu mogu da se ukoče, a tu ukočenost često prati i glavobolja.

Bol se može proširiti na gornji deo leđa i ruke i čak pogoršati kada se pomerite. Preveliko naprezanje mišića je možda najčešći uzrok bola u vratu.

Povrede i druga medicinska stanja mogu takođe da dovedu do bola u vratu. Pa, kako da se oslobodite bola u vratu? Na sreću, postoje domaći lekovi i medicinski tretmani za ovo stanje.

Kako da ublažite bol u vratu uz pomoć domaćih prirodnih lekova?

U nastavku sledi lista nekih korisnih domaćih lekova koji mogu da pomognu da se oslobodite bola u vratu. Oni uključuju:

1. Istezanje vrata

Kombinacija vežbi pokretljivosti i snage može da spreči i ublaži bol u vratu. Probajte da se zagrejete pre izvođenja vežbi pokretljivosti da biste opustili uske mišiće. Radite svaku vežbu 10 do 15 sekundi za najbolje rezultate. Nemojte se istezati do tačke bola.

• Istezanje vrata. Polako spustite vrat tako što ćete spustiti bradu na dole dok ne dodirne grudi. Ostanite tako 10 do 15 sekundi. Onda vucite glavu unazad koliko god možete više i držite isto toliko vremena.

• Lateralna fleksija. Spustite desno uho ka desnom ramenu i držite 10 do 15 sekundi. Zatim spustite levo uho ka levom ramenu i držite isto vreme.

• Rotacija vrata. Polako okrenite glavu desno dok brada ne bude blizu desnog ramena i držite 10 do 15 sekundi. Onda polako okrenite glavu ka levom ramenu. Ostanite u ovom položaju 10 do 15 sekundi.

bolovi u vratu i ledjima simptomi i lecenje

2. Sleganje ramenima

Ovo je efikasno istezanje koje se kombinuje sa tehnikom opuštanja mišića poznate kao ,,napredna relaksacija mišića”. Veoma je korisno da opustite i vrat i ramena.

Slegnite ramenima do ušiju i ostanite u tom položaju 2 do 3 sekunde. Još uvek držite ramena čvrsto i rotirajte ramena unazad da se uverite da osećate istezanje u mišićima grudi. Onda opustite ramena i vratite se u normalan položaj. Ponavljajte ovu vežbu 10 puta.

3. Istezanje gornjeg dela leđa

Ovo istezanje može biti efikasno kako za mišiće gornjeg dela leđa, tako i za vrat.

Ispružite ruke ispred tela i rotirajte šake da bi vam dlanovi bili okrenuti jedan prema drugom. Možete spojiti dlanove ili nadlanice. Zatim savijte gornji deo leđa kao da skačete sa daske za ronjenje. U međuvremenu, spustite glavu i bradom dodirnite grudi.

4. Hladne i tople obloge

Ovde nema tačnog ili pogrešnog odgovora. Izaberite ono što vam smanjuje bol. Eksperimentišite sa obe varijante. Toplota može opustiti mišiće, a led pomaže kod upala i smanjuje bol.

5. Topla kupka

Istuširajte se i pustite da vruća ili mlaka voda klize niz vaš vrat najmanje 4 ili 5 minuta. Kada ovo uradite, držite vrat pravo i nemojte ga okretati.

6. Opuštanje tela

Napetost i stres su prisutni kod svih nas, a opuštanje može smanjiti napetost u mišićima i bol. Lezite u kratkim vremenskim intervalima da biste uklonili pritisak sa vratnih mišića.

7. Dobar položaj

Dobar položaj je od suštinskog značaja za sprečavanje bola u vratu. Vrat i cela kičma moraju da budu u ravni da bi se sprečilo preterano naprezanje vrata. Budite svesni svog položaja u svakom trenutku, naročito oni koji rade posao koji zahteva da se dugo sedi.

8. Dobre radne navike

Vaš položaj na poslu ima neposredan i dugotrajan uticaj na vaš vrat. Uspravite se dok sedate i radite u nivou očiju. Uvek podesite visinu monitora vašeg kompjutera, stolice i stola. Sve više dokaza podržava upotrebu visokih stolova kada je u pitanju smanjenje bola u vratu i leđima. Ne zaboravite da često ustajete i hodate okolo.

9. Spavanje na čvrstom dušeku

Čvrst dušek će držati vašu glavu u liniji sa kičmom i obezbediće potporu celom telu. Ako se probudite sa bolom u vratu ili u leđima, kriv je vaš dušek.

10. OTC suzbijači bola

Uobičajena sredstva za ublažavanje bola, kao što su aspirin, tilenol, ibuprofen i aleve mogu efikasno da ublaže bol.

Kako da ublažite bol u vratuuz pomoć medicinskih tretmana?

Ako domaći lekovi i zdrav razum ne mogu da reše bolove u vratu, potražite pomoć lekara.

1. Različite terapije

Fizikalna terapija, masažna terapija i kiropraktika pružaju dodatna sredstva za rešavanje bolova u vratu.

• Fizioterapeuti će vam pomoći da naučite konkretne vežbe i istezanje da biste smanjili bol u vratu.
• Kiropraktika može da namesti kičmu i da ublaži bol.
• Transkutna električna stimulacija (TENS) donosi male električne struje koje mogu da pomognu u smanjenju bola.
• Trakcija smanjuje pritisak na kičmu i diskove između pršljenova kičme. To se može postići uz pomoć terapeuta koji radi trakciju ručno ili specijalizovanom opremom koja nežno isteže i izdužuje kičmu.

Ako je prisutan jak bol ili spazam mišića, može biti od pomoći kratak period imobilizacije koristeći meku kragnu oko vrata.

Krajnji cilj je da se smanji bol, poboljša funkcija mišića i vrati pravilno držanje.

2. Injekcije i operacije

U određenim slučajevima injekcije ili operacija su potrebne da bi se ispravili osnovni medicinski ili strukturalni poremećaji.

• Kortikosteroidi su moćni antiinflamatorni lekovi i mogu se ubrizgati blizu zapaljenog nerva da bi se ublažio bol. Neki pacijenti imaju dugotrajno olakšanje i mogu da izbegnu operaciju ako se podvrgnu periodičnim kortikosteroidnim injekcijama.

• Kada se nervi jednom pritisnu ili artritis počne da obuhvata kičmenu moždinu, može biti potrebna operacija. Hirurške opcije su u rasponu od uklanjanja male kosti ili dela diska do komplikovanijih procedura fuzije. Ove hirurške procedure obavljaju specijalizovani hirurzi za kičmu (ortopedi) ili neurohirurzi.

Kada potražiti pomoć doktora?

Posetite doktora ako imate bilo kakvo od sledećih stanja:

• Bol u vratu nakon saobraćajne nesreće
• Pad ili direktni udarac u vrat ili kičmu
• Paralizu ili ukočenost
• Gubitak kontrole nad crevima i bešikom
• Slabost i gubitak snage
• Bol u vratu koji je povezan sa bolom u grudima može biti znak srčanog napada

Posetite doktora ako jak bol ne prestaje posle nekoliko dana na kućnom lečenju ili ako osećate ukočenost i slabost. Jak bol u ruci ili ramenu koji je praćen bolom u vratu može biti znak priklještenog nerva i morate ići kod doktora. Zovite doktora i ako se bol u vratu ne ublaži uz preporučenu terapiju nakon dve nedelje.

Sponzorisano:

Loading...