Celerova so u ishrani i recept

Celer zauzima posebno mesto među začinskim biljkama. Gotovo da se ne može zamisliti ukusna supa ili čorba bez dodatka ovog hranljivog i ukusnog korena ili listova biljke. Za celer su od davnina vezana brojna verovanja i pridavana su mu različita magijska značenja, a i dan danas se veruje da celer pospešuje polnu moć. Sam po sebi, celer je veoma korisna namirnica u ljudskoj ishrani, a u današnje vreme, kada se čovečanstvo ponovo okreće prirodi, u potrazi za alternativama industrijskim proizvodima, so od celera polako dobija zasluženu popularnost (ovde pogledajte kako možete napraviti i salatu od celera).

Celerova so je odlična zamena za običnu jodiranu so i veoma je pogodna za osobe koje kontrolišu svoj dnevni unos soli. Ona je prirodan diuretik, a dobra vest je da se može pripremati i u kućnim uslovima. Celerova so postoji i u prodaji i predstavlja prirodan začin za redovnu upotrebu.

Celerova so u ishrani i recept 1

Lekovitost celera i proizvoda od celera

Celer, na latinskom Apium graveolens, je povrtarska biljka koja se naširoko upotrebljava u ljudskoj ishrani, zbog brojnih korisnih svojstava i sastojaka. Može da se upotrebljava svež i baren, kao dodatak jelima i salatama. Njegovi listovi se često upotrebljavaju za dekoraciju jela, seme se koristi kao začin, kao i najčešće upotrebljavan koren. Celer se može naći tokom cele godine, ali je najkvalitetniji u jesen.

Celer je izuzetno bogat mineralima i vitaminima, kao i eteričnim uljima zahvaljujući kojima ima karakterističan jak miris. Odličan je izvor magnezijuma, natrijuma, folata, vlakana i vitamina K, a sadrži izuzetno malo kalorija. Bogat je i vitaminom C, kao i supstancama koje deluju relaksirajuće. Sam po sebi je odličan za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma različitih oboljenja.

U ishrani se koriste svi delovi ove biljke, listovi, stabljika i koren. Od njega se može praviti sveži sok, čaj, može da se koristi kao začin ili dodatak obrocima. Od celerovog korena se dobija odlična alternativa za običnu so, koja ima brojne prednosti za ljudski organizam.

Šta je celerova so?

Celerova so je potpuno prirodni proizvod koji se dobija od korena celera i ima mnogo pozitivnih strana koje blagotvorno utiču na ljudsko zdravlje, baš kao i sama biljka. Osim navedenih svojstava biljke, sam koren dokazano smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi i podiže nivo korisnog holesterola. Pošto je sam celer odličan diuretik, te je koristan i u borbi protiv celulita, kao i u dijetama za mršavljenje, celerova so je idealna zamena za običnu so.

Kupovna celerova so je stopostotno prirodan proizvod koji ne sadrži natrijum glutaminat, a u kućnoj verziji se može pripremiti odlična varijanta sa morskom solju.

Celerova so u kućnoj varijanti

Za pripremu domaće celerove soli se koriste zdrav koren celera i morska so. Koren dobro oprati i samleti ili narendati i pomešati sa morskom solju u razmeri jedan prema tri, pa ostaviti preko noći u poklopljenoj posudi. Nakon toga sušiti u plehu na temperaturi od 80 stepeni, dok potpuno ne očvrsne. Kada se ohladi, samleti do sitnog praha. Listove celera osušiti na vazduhu i sitno samleti, pa ih dodati u so ili koristiti odvojeno kao začin. Ovako pripremljena so se može koristiti u svim jelima isto kao i obična kuhinjska so.

Sponzorisano:

Loading...