Čeri paradajz – lekovitost, uzgoj i recepti

Čeri paradajz (Cherry tomato) svoj naziv verovali ili ne duguje trešnji. Zbog toga što su plodovi ove biljke veličine jedne krupnije trešnje, otuda za nju naziv Cherry. Plodovi mogu varirati u svojoj veličini, od onih najsitnijih koji su manji od 1 cm u prečniku, pa i do najkrupnijih čiji prečnik ide i preko 2 cm.

Takođe postoje i razne varijacije u boji, te tako pored klasičnih crvenih, mogu se sresti i u zelenoj, žutoj i bordo boji. Zato su pored spravljanja raznih salata i ukusnih jela idealni, zbog svoje minimalnosti i koloriteta, i za dekoraciju.

Uzgoj Čeri paradajza

Ukoliko se ova sorta takozvanog trešnjolikog paradajza gaji na otvorenom, neophodno mu je obezbediti dobru podlogu, dovoljno vode i adekvatnu temperaturu. Raspon temperatura koji odgovara ovom tipu paradajza jeste između 20 i 25 ˚C, u suprotnom ukoliko su temperature niže ili pak više od dozvoljenih, to će dovesti do zaustavljanja rasta i opadanja listova ili pak cvetova.

ceri paradajz - lekovitost, uzgoj i recepti

Paradajz zahteva vlažnost zemlje oko 60-70%, tako da se zaliva u rasponu od 2-5 dana. Neophodno je i da zemlja bude izuzetno hranljiva, tako da se i ishranjuje preko sistema „kap po kap“, prilikom navodnjavanja i to sredstvima koja su rastvorljiva u vodi. Svaki od zasada poželjno je da ima potporu u vidu malih drvenih kolaca.

Ovaj hibrid paradajza bere se u grozdovima, ili se beru plodovi pojedinačno. Plodovi su uglavnom teški oko 15 – 20 grama, a oni „krupniji“ idu i do preko 30 grama. Smatra se da je Čeri paradajz relativno lagan za uzgajanje, da je otporan na mnoge bolesti i da je dobro prilagodljiv na klimatske uslove. Stoga se domaćice često odlučuju i da ga gaje u sopstvenim baštama pa čak i saksijama.

Čeri paradajz – lekovitost

Smtra se da ovaj paradajz obiluje hranljivim materijama, i da ih ima znatno više nego u „klasičnom“ paradajzu.

Obilje vitamina kakvi su na prvom mestu vitamin C, zatim vitamin A, ali i neizostavni vitamini grupe B, E i K, daju mu veliki značaj u jačanju imunskog sistema ljudi i zaštiti od brojnih infekcija i prehlade.

Od minerala najzastupljeniji su kalijum i gvožđe, a nadalje i natrijum, bakar, magnezijum i fosfor. Bogatstvo pre svega kalijumom daje mu veliku ulogu u regulisanju visokog krvnog pritiska, a bogatstvo u gvožđu je ideano u borbi protiv anemije.

Likopen koga u paradajzu ima u izobilju je idealan antioksidant za organizam u borbi protiv raznih tumorskih oboljenja. Niske je kalorijske vrednosti a jako bogat u vlaknima.

Koristi se pored uloge u ishrani i za lepotu i vitalnost kože u sastavu brojnih maski, zbog bogatstva pre svega vitaminima A i C.

Čeri paradajz u ishrani

Pored toga što je idealan za dekoraciju raznih jela, salata, turšija, od ove hibridne sorte paradajza mogu se spremati i razna ukusna i hranljiva jela.

Počnimo zato sa jednim doručkom punim vitamina i minerala. Napravimo sendvič sa čeri paradajzom za kvalitetno jutro i dajmo sebi dovoljno energije za poslove koji nam slede u toku dana.

Za ovaj sendvič nam je potrebno:

 • jedna lepinja, ili sendvič kifla
 • sir po volji i ukusu
 • suhomesnati proizvod
 • čeri paradajz
 • zelena salata

Nakon što smo lepinju zagrejali, presecimo je, namažimo margarinom, poređajmo listove omiljenog suhomesnatog proizvoda, sira, i na kraju dajmo boje salatom i čeri paradajzom. i za samo par minuta obezbedili smo sebi energiju za makar pola dana.

Za ručak bismo mogli da spremimo piletinu sa čeri paradajzom. Potrebno nam je:

 • 1 kg piletine (grudi)
 • 1 kg čeri paradajza
 • 1 mladi luk i jedan čen belog luka
 • Po 1 kašičica soli, bibera
 • 3 kašike vinskog sirćeta
 • 3 kašike seckanog peršuna
 • Ulje po potrebi

Na prvom mestu sečemo paradajz na pola, a zatim dodajemo peršun i začine, kao i ulje. Sve samešamo. Potom pečemo paradajz u tiganju sa obe strane dok ne ispusti svoj sok, a zatim ga prebacujemo u pleh gde ga na 220 stepeni pečemo 15 min. Piletinu takođe začinimo, stavimo u tiganj da porumeni sa obe strane, a zatim dodajemo u pleh paradajzu i 10 min pečemo na 200 stepeni.

Mladi luk, beli luk i malo ulja stavimo u tiganj, i tome dodamo vinsko sirće. To propržimo i na taj način smo napravili sos kojim prelivamo gotovo jelo.

Za večeru ćemo se zadovoljiti jednom laganijom salatom sa paradajzom, rukolom i feta sirom. 

Sastav:

 • 300 grama čeri paradajza
 • 10ak listova rukole
 • 250 grama feta sira
 • 2 glavice luka (crnog ili crvenog)
 • Začini po ukusu u vidu kašičice soli, 1/2 kašičice šećera i bibera, 2 kašičice ulja i sirćeta

Sve sastojke iseckajte i sjedinite a zatim jedite. Prijatno.

Sponzorisano:

Loading...