Crna rotkva i med kao lek protiv kašlja i upotreba za decu

Rotkva je povrće za koje se zna milenijumima, a koje je generalno u našoj ishrani zanemareno, dok je u svetu veoma zastupljena i cenjena kako u ishrani, tako i u medicini.

Crna rotkva ima brojna lekovita svojstva  i mnoštvo hranljivih sastojaka. Zbog karakterističnog ukusa, ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa digestivnim traktom, kao i osobama koje pate od bolesti bubrega.

Mnogi je ne vole jer je teška za varenje i ima opor ukus, ali ključ je u pravilnoj pripremi i kombinaciji namirnica. Crna rotkva ima jako malo kalorija, ali i obilje minerala kao što su magnezijum, gvožđe, fosfor, cink… Sadrži celulozna vlakna, te je preporučljiva za upotrebu u mnogim dijetama jer brzo zasiti.

Crna rotkva i med kao lek protiv kaslja i upotreba za decu

Delotvorna je kod oboljenja žuči, bolesti pluća, kao i kod čestih pojava opstipacije. Izuzetno je delotvorna kod oboljenja disajnih puteva i bolesti sinusa, pogotovo u zimskom periodu, kada je velika verovatnoća pojave virusa i infekcija.

Ovde ćemo vam dati jedan stari narodni recept koji se izuzetno pokazao u lečenju bronhitisa i upale grla i gornjih disajnih puteva zbog svog antiinflamatornog dejstva, a posebno se preporučuje osobama koje pate od astme, i imaju česte napade suvog kašlja.

Recept za sirup od crne rotkve i meda

Za ovaj lek vam je potrebna jedna veća crna rotkva, najviše do pola kilograma težine i 3 do 4 kašike meda.

Najbolje je recepturu pripremiti uveče, za naredni dan. Kada uzimate rotkvu, birajte neku pravilnijeg oblika, koja će poslužiti kao posudica u kojoj će se spremiti sirup.

Lepo je properite i odsecite dno tako da može da stoji na ravnoj podlozi. Odsecite vrh rotkve i izdubite je tako da u nju može da stane cela količina meda.

Rotkvu napunite medom, preklopite je isečenim ,,poklopcem’’, prekrijte krpom da se ne skupljaju insekti i ostavite na hladnom mestu da odstoji preko noći.

Ukoliko vam ne odgovara upotreba meda, usled moguće alergije ili drugog problema, sličan lek možete napraviti i sa rotkvom i šećerom (tada rotkvu isečete na kolutiće, pospete je šećerom, ostavite da odstoji preko noći, ujutru iscedite sok iz nje i konzumirate).

Tokom noći, rotkva će ispustiti sokove u med i ujutru će te dobiti lekoviti sirup koji konzumirate taj dan, tri do četiri puta na prazan želudac.

Uveče, napravite novu dozu za sledeći dan i postupak ponavljajte dok kašalj ne prestane u potpunosti. Vlakna i hranljive materije iz rotkve utiču na razgradnju sluzi koja se taloži u disajnim putevima i olakšava njeno izbacivanje.

Sponzorisano:

Loading...