Crni slez – čaj, upotreba biljke i lekovitost

Crni slez (Malva silvestris) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice slezova koja potiče iz istočnog Mediterana i Severne Afrike. Biljka crni slez raste na vlažnim područjima, uglavnom blizu reka ili na ruševinama. Crni slez u našim krajevima nazivaju još i planinski slez i ćureća trava.

Ova biljka po površini ima dlačice koje mogu da narastu i do jednog metra u visinu. Listovi crnog sleza su tamno zelene boje, a cvetovi su roze. Lekoviti delovi crnog sleza su listovi i cvetovi.

Nešto više o lekovitosti i o upotrebi ove biljke, kao i o čaju od crnog sleza možete saznati u nastavku teksta.

Crni slez – čaj, upotreba biljke i lekovitost

Čaj od crnog sleza

Čaj od crnog sleza je odličan lek za respiratorne tegobe jer umiruje upaljenu sluznicu gornjeg respiratornog trakta. Takođe, ovaj čaj pomaže u lečenju kašlja i promuklosti. Potrebno je da nekoliko sati pre upotrebe listovi i cvetovi crnog sleza budu potopljeni u mlakoj vodi. Važno je da za pripremu ovog čaja ne koristite ključalu vodu jer na taj način će se uništiti mnoga lekovita svojstva ove biljke. Čaj od crnog sleza uspešno umiruje grčeve i bolove u stomaku i u crevima i rešava probleme sa mokrenjem. Ovaj čaj se preporučuje i dojiljama, jer može da pomogne u proizvodnji mleka.

Što se tiče samog postupka pripreme ovog čaja, potrebno je da uzmete jednu kašičicu osušenog crnog sleza i da je prelijete sa 250 ml hladne vode. Ostavite da čaj odstoji preko noći, a ujutru ga zagrejte i popijte. Ono što je važno jeste da cvetovi i listovi crnog sleza stoje potopljeni nekoliko sati u hladnoj vodi pre nego što se od njih napravi čaj. I zapamtite da se čaj od crnog sleza nikada ne zagreva do ključanja, jer će se tako izgubiti sva lekovita svojstva. Takođe, preporučuje se da ne dodajete šećer u ovaj čaj.

Upotreba biljke i lekovitost

Biljka crni slez poseduje lekovita svojstva i odavno se koristi u narodnoj medicini. U cvetovima i listovima crnog sleza se nalaze sluz, flavonoidi, tanini, vitamin C, eterično ulje i mnoge druge lekovite supstance. Crni slez može da pomogne u lečenju raznih zdravstvenih tegoba. Pre svega, ova biljka je tradicionalan lek za bronhitis, astmu, kašalj i za upalu grla i ždrela. Osim toga, crni slez se koristi i za lečenje upale sluzokože u grlu, ustima, crevima i u želucu. Čaj od crnog sleza je dobar za ispiranje usne šupljine, u slučaju raznih infekcija ili ranica u ustima, a dokazano je da leči i zloćudne bolesti grla.

Zatim, ova biljka može da pomogne i u lečenju kamena u žuči i kamena u bubregu, u lečenju glavobolje, zatvora, nesanice i zubobolje. Dobra je i za regulisanje probave. Ukoliko redovno budete konzumirali čaj od crnog sleza nećete više imati problema sa zatvorom i sa gasovima. Zatim, crni slez ima i antiupalno dejstvo, pa predstavlja odličan lek za rane, ekceme, otoke, akne, čireve i za ubode od insekata. Ova biljka pomaže u lečenju otvorenih rana, a ranu je najpre potrebno isprati čajem od crnog sleza, a zatim staviti na nju list bokvice.

Kupke za ruke i noge. Osim čaja, od crnog sleza mogu da se prave i kupke za ruke i noge. U vodu ubacite crni slez i vodite računa da na 250 ml vode uvek ide jedna kašičica ove biljke. Pustite da tako potopljen crni slez u vodi odstoji do jutra, a ujutru ga zagrejte tako da voda bude prijatno vruća. Potopite noge ili ruke u ovu kupku i držite ih unutra oko 20 minuta.

Obloge. Od crnog sleza se mogu praviti i obloge. One se koriste kod suvih očiju, upala na koži, kod otoka ruku i nogu nakon preloma, kod alergija, kod upaljenih vena i upaljenih zglobova itd. Naime, potrebno je da natopljeni crni slez izmešate sa ječmenim brašnom i sa malo vode i da napravite od toga kašu. Zatim, tu kašu treba zagrejati i staviti na pamučnu krpu koja se onda privija na bolno mesto.

Čorba. U slučaju čira na želucu i crevima crni slez se koristi u kombinaciji sa ječmom. Potrebno je najpre skuvati čorbu od ječma pa kada se ohladi u nju treba dodati listiće crnog sleza. Ova čorba je dobra i u slučaju bronhitisa, kada se na plućima nagomilaju velike količine sekreta.

Sponzorisano:

Loading...