Najbolji prirodni lekovi za kašalj

Kašalj, pogotovo ukoliko je suv ili hroničan, može u velikoj meri da iscrpi vaš organizam. Pritom, ukoliko se ne leči i ne sanira na vreme, on može izazvati i nastanak brojnih ozbiljnijih plućnih oboljenja kao što je upala pluća recimo.

Kako bi ste ste uspešno najpre ublažili, a potom i potpuno izlečili kašalj, predlažemo vam da u tu svrhu primenite terapiju nekim od prirodnih lekova, koje ćemo vam otkriti i opisati u nastavku teksta.

Koji su to prirodni lekovi protiv kašlja i kako se koriste?

Izdvojili smo nekoliko najefikasnijih prirodnih lekova protiv kašlja za vas. Pogledajte o kojim prirodnim lekovima je reč:

– Med od maslačka:

Med od maslačka, zapravo predstavlja preparat koji možete napraviti sami, kombinovanjem svežih cvetova od maslačka, šećera, vode i limuna.

Naravno, da bi ste to uradili, potrebno je da znate prave razmere sastojaka, kao i tačan postupak pripreme. Mi ćemo vam to otkriti.

Za pripremu ovog meda, potrebno vam je:

– Dvesta cvetova od sveže ubranih maslačaka,
– Dva kilograma šećera,
– Dva litra vode,
– Dva limuna.

Kada ste obezbedili sve potrebne sastojke, možete pristupiti pripremanju meda od maslačka:

Cvetove od svežih maslačaka operite u hladnoj vodi. zatim, iscedite ih i prelijte sa dva litra vode. Kuvajte ih dok ne provre i dvadeset minuta nakon što su provreli. Nakon toga, pomerite šerpu sa ringle procedite njen sadržaj. U vodu iz koje ste uklonili cvetove maslačaka, dodajte dva kilograma šećera. Vratite šerpu na ringlu i uz neprestano mešanje sadržaja u njoj nastavite kuvanje, sve dok se količina vode i šećera ne prepolovi. Kada se količina prepolovila, u to dodajte dva limuna koja ste isekli na kolutove.

Opet nastavite sa kuvanjem, sve dok ne primetite da je mešavina u šepri poprimila gustinu meda. Tada, mešavinu dok je još topla sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle. Tegle hermetički zatvorite i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Med od maslačka

Svakog dana, jednom do dva puta dnevno (najbolje je ujutru i uveče), pojedite po jednu kafenu kašiku meda od maslačka. To ponavljate duži niz dana i u potpunosti ćete uspeti da se oslobodite dosadnog i upornog kašlja.

Želimo da napomenemo važnu činjenicu, a to je da ovaj prirodni lek protiv kašlja ne mogu koristiti dijabetičari.

– Čaj od đumbira zaslađen medom:

Ukoliko ga pijete svakodnevno i to nekoliko puta za redom, uz pomoć čaja od đumbira koji ste zasladili medom, uspećete veoma lako da se rešite kašlja.

Potrebno je da provrite dvesta pedeset mililitara vode. Kada je voda provrela, u nju izrendajte oko dvadeset grama svežeg i opranog đumbira. Čaj poklopite i ostavite ga da odstoji oko deset minuta. Zatim, procedite ga i u njemu rastvorite jednu kafenu kašiku meda, a zatim ga dok je topao i popijte.

– Čaj od crnog luka:

Čaj od crnog luka, već se decenijama unazad koristi kao prirodan lek protiv kašlja.

Da bi ste ga pripremili, potrebno je da uzmete jednu veću i neoljuštenu glavicu crnog luka, da je operete i isečete na četvrtine sa sve ljuske.

Potom, tako isečen luk stavite u pola litra vode i kuvajte sve dok boja vode ne postane crvenkasto braonkasta. Zatim, čaj procedite, ohladite i popijte u toku dana.

Već sutradan, primetićete jasne rezultate njegovog delovanja na simptome kašlja.

Dodatno pozitivan efekat, imaće ukoliko ovaj čaj zasladite sa jednom kašičicom meda i ukoliko u njega tokom kuvanja dodate i jedan skrcan orah sa sve ljuske i jedan oljušten čen belog luka.

Ovaj čaj, izuzetno je preporučljiv za upotrebu kod dece koja imaju problem sa čestim i suvim kašljem ili bronhitisom.

– Čaj od belog sleza:

Pored čaja od crnog luka, čaj od belog sleza je još jedan izuzetno efikasan i decenijama unazad korišćen prirodni lek protiv kašlja.

Za pripremu ovog čaja, potrebno vam je dvesta mililitara skoro ključale vode i jedna supena kašika suvog korena belog sleza (njega možete kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane).

Skoro ključalom vodom, prelijte supenu kašiku korena belog sleza. To poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Zatim, čaj procedite i popijte ga u toku dana.

Kao i čaj od crnog luka, i ovaj čaj, izuzetno je preporučljiv za upotrebu kod dece koja imaju problem sa čestim i suvim kašljem ili bronhitisom.

– Sirup od lovora:

Sirup od lovora, takođe se smatra i dokazao se kao jedan od najefikasnijih prirodnih lekova protiv kašlja.

Za njegovu pripremu, potrebno vam je:

– Šest do sedam suvih listova lovora,
– Šest supenih kašika šećera,
– Sok od jednog sveže isceđenog limuna,
– Dvesta pedeset mililitara vode.

Postupak pripreme sirupa je sledeći:

Vodu najpre stavite na ringlu da provri. Kada je provrela, u nju ubacite suve listove lovora. Vratite vodu na ringlu, poklopite šerpicu i nastavite kuvanje još osam minuta. nakon tog vremena, procedite sadržaj iz šerpice i u njega dodajte sok od limuna i šećer. Sve to dobro sjedinite mešanjem (mešajte dok se šećer skroz ne istopi), a zatim sirup prespite u staklenu flašicu ili teglicu, zatvorite i sačekajte da se ohladi. Ohlađen sirup čuvajte u frižideru.

Koristite ga tako što ćete svakog dana, najbolje pre jela, dva do tri puta, uzimati po supenu kašiku sirupa. Ukoliko sirup od lovora dajete deci, dajte im po jednu kafenu kašiku, takođe dva do tri puta dnevno, najbolje pre jela.

Sponzorisano:

Loading...