Depilacija šećernom pastom – postupak i saveti

Depilacija šećernom pastom ili takozvana egipatska depilacija je jedna od najstarijih metoda depilacije. Postoje podaci da je egipatska kraljica Kleopatra i sama koristila ovaj način depilacije, pa se ovaj proces naziva još i egipatska depilacija. Ona danas predstavlja sve popularniji način za uklanjanje dlačica sa svih delova tela i sa lica. Šećerna pasta se sastoji samo od šećera, limuna i vode pa predstavlja potpuno prirodan način depilacije. Ne sadrži nikakve veštačke boje i mirise, hemikalije ni lepak. Šećerna pasta je jednostavna za upotrebu i nežno deluje na kožu, pa se naročito preporučuje osobama koje imaju osetljivu kožu, probleme sa urastanjem dlaka ili proširene vene. Proces je gotovo bezbolan i nema iritacije ni pucanja kapilara, a koža već nakon jednog tretmana postaje glatka i baršunasta. Prilikom depilacije šećernom pastom nije potrebno koristiti trake.

Depilacija šećernom pastom - postupak i saveti

Šećerna pasta se ne lepi za kožu, već samo za dlaku i deluje poput blagog pilinga. Pošto se ne koristi dok je vruća, ona ne oštećuje kožu i uklanja samo mrtvi sloj ćelija. Prilikom depilacije šećernom pastom nema bola ni iritacije kože, pa pastu možete i više puta naneti na isto mesto. Šećerna pasta deluje tako što prodire duboko u folikul dlake i celu je obuhvati, pa dlaka izlazi zajedno sa korenom. Uz pomoć ovog načina depilacije smanjuje se i broj uraslih dlačica. Ako redovno primenjujete ovu metodu depilacije, vremenom će se smanjiti broj dlačica i one će se prorediti i postaće mekše. Naime, šećerna pasta zatvara folikule dlake i one prestaju da rastu, pa će ih biti sve manje. Ovu pastu možete sami veoma jednostavno napraviti kod kuće, a u nastavku možete videti kako to da uradite.

Recept za šećernu pastu

Sastojci:

¼ šolje svežeg soka od limuna

¼ šolje vode

2 šolje šećera

Način pripreme:

U dubljoj posudi izmešajte sve sastojke i kuvajte ih 4-5 minuta na visokoj temperaturi. Kada smesa proključa skinite posudu sa ringle i prespite je u drugu metalnu posudu. Smesa bi trebalo da podseća na karamelizovani šećer za kolače. Pustite da se malo prohladi, pa razvlačite smesu deo po deo sve dok ne postane kao guma za žvakanje, a ako je potrebno dodajte i malo vode.

Postupak

Najpre je potrebno dobro očistiti kožu na mestu gde želite da uklonite dlačice. Možete posuti i malo dečjeg pudera, da bi se koža isušila ili možete naneti prajmer za depilaciju. Za razliku od depilacije voskom, šećernu pastu treba naneti u smeru suprotnom od smera rasta dlaka. Pastu možete naneti golim rukama ili uz pomoć rukavica, pa onda zalepljeni komad paste naglo povucite u smeru rasta dlaka. Ovaj proces ponavljajte sve dok se ne uklone sve dlake sa željenog područja. Nakon depilacije šećernom pastom isperite kožu vodom, pa možete namazati kremu koja odgovara vašem tipu kože. Nakon depilacije šećernom pastom koža će biti mekana i glatka. Depilaciju šećernom pastom u početku radite 2-3 puta u toku nedelje, a kasnije će biti dovoljno da proces ponavljate jednom mesečno, jer će dlačice znatno da se prorede. Kada jednom upotrebite smesu za depilaciju, bacite je, jer ista smesa se ne sme koristiti više puta.

Saveti

Depilacija šećernom pastom je pogodna za sve tipove kože jer se koristi pri normalnoj telesnoj temperaturi i ne dovodi do ubrzanja cirkulacije zagrevanjem. Za razliku od depilacije voskom koja se ne preporučuje ženama koje imaju određene zdravstvene probleme, depilacija šećernom pastom je potpuno bezbedna i mogu je primenjivati žene koje imaju problema sa proširenim venama i sa ispucalim kapilarima. Možete je koristiti za depilaciju osetljivih delova, kao što su pazuh, lice i ruke. Depilacija šećernom pastom se preporučuje i za uklanjanje dlačica sa intimnih delova tela gde je koža naročito osetljiva i nežna. Moguće je ukloniti čak i dlačice kraće od 2 mm, što je velika prednost u odnosu na druge metode depilacije. Ipak, dlačice ne bi trebalo da budu duže od 5 mm.

Šećerna pasta se ne stvrdnjava i ne suši i u bilo koje doba se može ukloniti sa kože jer ostaje vlažna i rastegljiva. Ono o čemu treba da vodite računa jeste da budete pažljivi sa pastom dok je još vruća. Pazite da je ne prospete po sebi jer biste mogli zadobiti velike opekotine. Takođe, ako je prospete na pod biće teško da je uklonite.

Sponzorisano:

Loading...