Dijeta i ishrana po krvnim grupama

Držanje raznih dijeta postalo je izuzetno moderno među današnjim pripadnicima lepšeg, ali i među pripadnicima jačeg pola da, smatra se, ne postoji odrasla osoba koja nije probala makar jedan od brojnih načina skidanja kilograma. Čak i oni najmršaviji sigurno su čuli za Hrono vid ishrane, ili čuvenu Etkinsonovu dijetu.

Ipak, slobodno možemo reći da su to neki noviji, savremeniji načini življenja, u koje se, hteli ne hteli, polako uklapamo. Apoteke su prepune biljnih čajeva za mršavljenje, dijetetskih suplemenata i raznih  šejkova. Sa druge strane, časopisi i brojne internet stranice zasipaju nas podacima za i protiv ove ili one dijete.

Dijeta po krvnim grupama

Nešto što je postalo veoma popularno poslednjih godina a tiče se, pored zdravog načina života i produženja životnog veka, i skidanja kilograma, jeste povezanost načina ishrane sa krvnom grupom kojoj pojedinac pripada. Tačnije, smisao ove vrste prehrane podrazumeva određivanje grupa namirnica koje osobama nosiocima neke od krvnih grupa prijaju, odnosno koje organizam lakše prihvata ili pak odbacuje.

Dijeta i ishrana po krvnim grupama

Ovakav vid ishrane osmislio je Piter D’Adamo i detaljno ga opisuje u svojoj knjizi gde tvrdi da, ukoliko se pridržavate datih uputstava, ne samo da ćete skinuti kilograme, već ćete biti i zaštićeni od pojedinih bolesti i imaćete višak energije. Iako njegova teorija nije odobrena, njegova knjiga se prodala u preko 2 milona primeraka i dobila potvrdu od više milona zadovoljnih korisnika među kojima su i brojni lekari, farmaceuti i nutricionisti.

Kako je usko povezan sa medicinom i higijenom (nutricionizmom), mnoge dame, ali i pripadnici jačeg pola, odlučuju se da ukažu poverenje ovom načinu prehrane, u nadi da bi im to pomoglo da restartuju svoj organizam, kao i da skinu koji kilogram više.

Najpre da se upoznamo sa postojećim krvnim grupama. To su A, B, O i AB krvna grupa. Svaka od njih poseduje RhD faktor, te tako mogu biti RhD + (pozitivne) i RhD – (negativne).

Ishrana za pripadnike krvne grupe “A”

Hrana koja “prija” osobama sa A krvnom grupom

Smatra se da osobama sa krvnom grupom “A” prija pre svega vegeterijanski vid prehrane tako da bi osnovne namirnice u njihovoj ishrani trebalo da budu sveže povrće, kakvi su brokoli, karfiol, spanać, pa i zelena salata, dok bi smatra se paradajz i krompir trebalo da izbegavaju. Pogoduje im hrana bogata vlaknima, zatim rečna i morska riba, a od voća tu su i smokve, borovnice, limun, ananas, kupine. Ovsene pahuljice, kikiriki, soja, odobrene su pripadnicima ove krvne grupe. Vitamini B, C, E, kao i folna kiselina, idealni su za dopunu ovog vida ishrane.

Hrana koja “ne prija” osobama sa A krvnom grupom

Kako su osobe iz A krvne grupe rođeni vegeterijanci, smatra se da im meso i proizvodi od istog nikako ne prijaju. Naročito se to odnosi na crveno meso, govedinu, svinjetinu, junetinu. To su namirnice koje su za njihov želudac, koji sporo vari, teške, i koje se u velikoj meri pretvaraju u masti. Takođe, isto važi i za mleko i proizvode od mleka, poput punomasnih sireva, trapista pa i sladoleda. Smatra se da im ne prijaju ni banana, pomorandža, kokos, dinja, ali i gore pomenuti krompir i paradajz. Trebalo bi da izbegavaju i papriku , biber, gljive, ali i svakakve prelive i umake za salate.

Ishrana za pripadnike krvne grupe “B”

Hrana koja “prija” osobama sa B krvnom grupom

Za pripadnike B krvne grupe smatra se da mogu da jedu skoro sve. Njihov digestivni trakt pogodan je za praktično sve vrste namirnica.  Meso se jede u velikim količinama, bilo da je svinjsko, juneće ili goveđe, uz napomenu da im piletina ne prija. Zatim tu su i  jaja, mleko i proizvodi od mleka, ali sa manje masti. Oni imaju jak imunski sistem koji mogu dopuniti upotrebom leguminoza, kao i voća i povrća. Magnezijum, lecitin i ginko u okviru namirnica u potpunosti odgovaraju osobama grupe B.

Hrana koja “ne prija” osobama sa B krvnom grupom

Ukoliko se odluče za dijetu po pripadnosti krvnim grupama, ove osobe bi trebalo pre svega da izbegavaju piletinu. Kao što je gore pomenuto, njima meso izuzetno prija, osim ako je u pitanju piletina ili pak ćuretina. Mleko i mlečne proizvode mogu upotrebljavati ako su manje masni, ali ih je najbolje zameniti sojinim mlekom, sirom ili jogurtom. Trebalo bi da izbegavaju kukuruz, suncokretovo i susamovo seme, zatim seme bundeve kao i urme, ukoliko žele da na efikasan način skinu kilograme.

Ishrana za pripadnike krvne grupe “AB”

Hrana koja “prija” osobama sa AB krvnom grupom

Ishrana osoba koje pripadaju ovoj krvnoj grupi mogla bi se bazirati na kombinovanju namirnica iz prethodne dve grupe. Riba, tofu, mladi sirevi, morski plodovi, maslinovo ulje, samo su neki od namirnica koje prijaju pripadnicima AB krvne grupe. Takođe u njihovoj ishrani dozvoljeno je dosta povrća kakvi su karfiol, krastavac, kupus, luk i krompir. Od voća tu su ananas, kivi, borovnice, kupine, limun. Vitamin C im izuzetno prija u bilo kom obliku.

Hrana koja “ne prija” osobama sa AB krvnom grupom

Osobe koje su nosioci AB krvne grupe moraju povesti računa kada je u pitanju svinjsko ili goveđe meso. Smatra se da je njihov digestivni trakt pomalo lenj za takve vrste namirnica, i da će se ukoliko ih koriste, one veoma lako pretvoriti u mast. Treba izbegavati kukuruz, heljdu, paprike, ali i crne masline i rotkvice. Od voća je najbolje izostaviti iz ishrane banane, urme , naranže, nar i mango.

Ishrana za pripadnike krvne grupe “O”

Hrana koja “prija” osobama sa O krvnom grupom

Ove osobe su pravi mesojedi. Njima meso daje najviše potrebne energije, bez mesa oni su slabi. Crveno meso, džigerica, ali i morska riba, sve su to namirnice koje su idealne za ovu krvnu grupu. Luk, beli ili crveni, cvekla, kelj, spanać, sve su to sastojci koje možete često sresti u ishrani ovih ljudi. Prijaju im banana, breskve, kajsije, ali i kruške. Vitamini B i K, kalcijum, jod kao i morske alge u kojima ga ima jako puno, pogoduju osobama iz O krvne grupe.

Hrana koja “ne prija” osobama sa O krvnom grupom

Ovim osobama nikako ne prijaju mleko, mlečni proizvodi i žitarice i izazivaju kod njih veoma često nelagodnost nakon konzumacije. Zato je najbolje izbegavati ih ukoliko biste hteli koji kilogram manje. Nadalje, kukuruz, sočivo, brazilski, kokosov orah, senf ili brokoli, nikako nemojte uvrstiti u prehranu ukoliko pripadate ovoj krvnoj grupia želite manjak kilograma.

Dodatne aktivnosti kod skidanja kilograma po krvnim grupama

Pored određenih, gore pomenutih namirnica koje osobe pripadnici pojedinih krvnih grupa smeju da koriste, moramo pomenuti i još neke korisne stavke i aktivnosti kojima osobe mogu da se bave, a koje će im pomoći u ostvarenju cilja nazvanog “manjak kilograma”.

Za pripadnike krvne grupe “A” idealno je da se u svakodnevne aktivnosti pridodaju i neke mirnije varijante vežbi i relaksacije kakvi su joga i tai či.

Za pripadnike krvne grupe “B” biciklizam, plivanje, tenis i lagane šetnje, predstavljaju idealno rešenje.

Za pripadnike krvne grupe “AB” kombinuju se vidovi relaksacije iz prethodne dve grupe, dakle joga i tai či kombinuju se sa laganim šetnjama, tenisom, biciklizmom i plivanjem.

Za pripadnike krvne grupe “O” idealni su intenzivni sportovi kakvi su aerobik, trčanje i borilačke veštine.

Ukoliko ste isprobali već razne vrste dijeta, suzdržavali se od hrane koju volite, možda je upravo ovaj vid ishrane pravi za vas. Ukoliko svoju kuhinju prilagodite svojoj krvnoj grupi, možda nećete morati da se odreknete vaše omiljene hrane, a ipak ćete se osećati zdravije, lepše i mršavije.

Sponzorisano:

Loading...