Domaći sok od groždja – lekovitost i recept

Postoji puno razloga zašto je dobro jesti grožđe. Osim što osvežava u toplim danima, veoma je zdravo. Naročito se ističe njegovo pozitivno dejstvo kod kardiovaskularnih oboljenja. I kožica i samo zrno je bogato mineralima i vitaminima, a semenka ima antioksidaciono dejstvo.

Grožđe se koristi u ishrani, pravi se vino, sokovi, sirće i koristi se u farmaciji i sastojak je kozmetičkih proizvoda, dok je suvo grožđe dosta prisutno u savremenoj ishrani. 

Domaći sok od groždja – lekovitost i recept

Lekovita svojstva soka od groždja

Sveži sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C, a od minerala sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i druge. On takav predstavlja odličan čištač jetre, ubrzava metabolizam i omogućava da se brže čiste štetne materije iz organizma i krvi, putem stolice i mokraće. Sadrži oko 20% šećera, što znači i da ima dobru energetsku vrednost, ali upravo zbog visokog sadržaja šećera ne preporučuje se dijabetičarima i osobama koje žele da smršaju.

Za ovaj prirodni sok, kao i za crno vino važi i uverenje da štiti od pojave srčanih oboljenja. Sprečava začepljenje krvnih sudova, koje može dovesti do infarkta srca i mozga. Pored brojnih istraživanja koje su sproveli naučnici, navodi se i kao dokaz francuski narod, koji najmanje u svetu oboljeva od srčanih oboljenja, a najviše od ostalih pije crno vino.

Sok od grožđa štiti naš organizam od malignih oboljenja i to zahvaljujući bioflavonoidima, u današnje vreme poznatiji kao vitamin P, čija je osnovna uloga čuvanje našeg imunog sistema.

Kao razlozi za redovno konzumranje soka od grožđa navodi se i očuvanje vida, funkciju nerava i da ublažava upalne procese u organizmu. Takođe, supstance u grožđu aktiviraju enzime koji omogućavaju regeneraciju ćelija i usporavaju starenje organizma. Na taj način utiče i na lepotu i elastičnost naše kože.

Ukoliko redovno pijete grožđani sok možete smanjiti probleme vezane za kamen u bubregu, možete pozitivno uticati na rad creva i celokupni probavni trakt i poboljšati rad mozga i memorije.

Sve u svemu, puno je razloga da napravite i pijete prirodni sok od grožđa, a mi čemo vam u nastavku dati recept po kome možete da ga napravite sami. 

Sok od grožđa – recept za pripremu

Potrebni sastojci:

5 kg crnog grožđa

2 kg kristal šećera

5 kesica limuntusa

2 litra vode 

Postupak pripreme:

Operite grožđe i skinite sa peteljki.

Zrna sameljite u mlinu za meso ili samo kratko izmiksirajte u blenderu, tek toliko da se koštice ne samelju.

Stavite izmiksirano grožđe u veliku šerpu, dodajte šećer i limuntus, dobro izmešajte sastojke, pokrijte šerpu i ostavite 24 sata. Povremeno promešajte.

Nakon 24 sata u šerpu dodajte vodu i kuvajte oko 10tak minuta.

Dok je još vruć, iscedite (kroz pasirku ili gazu) i sipajte u predhodno sterilisane i zagrejane flaše i dobro ih zatvorite (spremite 5 staklenih flaša).

Ušuškajte flaše u ćebe i ostavite jedan dan da se ohlade. Kad se ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu, a kad otvorite flašu – čuvajte je u frižderu. 

Iskusne domaćice kažu da je nekuvani sok ukusniji. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, povećajte količinu šećera na 3 ili 4 kg, preskočite kuvanje, a mešajte dosta kako bi se šećer što bolje otopio.

Uživajte u ukusnom i zdravom napitku!

Sponzorisano:

Loading...