Nedostatak magnezijuma u organizmu – simptomi i lečenje

Balans velikog broja važnih životnih funkcija koje se svakodnevno i neprekidno odvijaju unutar vašeg organizma, uslovljen je nivoom magnezijuma u organizmu. Balans tih funkcija, direktno utiče na celokupno zdravlje organizma. Čim dođe do disbalansa jedne funkcije, stvara se preduslov za smanjenje ili gubitak balansa drugih funkcija.

Konkretno, nivo magnezijuma u organizmu, utiče na funkcije kao što su mišićna funkcija i funkcija izgradnje mišićne mase, funkcija koštanog sistema, kao i funkcija proizvodnje i obrade unetih proteina u organizmu. Takođe, nivo magnezijuma u organizmu utiče i na prirodnu regulaciju telesne temperature u organizmu.

U nedostatku magnezijuma u organizmu, ne samo da dolazi do poremećaja i narušavanja balansa pomenutih funkcija, već dolazi i do pojave simptoma koji ukazuju na poremećaje tih funkcija.

Onda kada se takvi simptomi primete, važno je da se osnovni uzrok njihovog pojavljivanja sanira, odnosno da se nadoknadi normalan nivo magnezijuma.

To se postiže pojačanim i kontinuiranim dovoljnim unosom namirnica koje sadrže magnezijum, ali i korigovanjem životnih navika koje i uz dovoljan unos namirnica koje sadrže magnezijum, mogu uticati na smanjenje nivoa, pa samim tim i na nedostatak magnezijuma u organizmu.

Nedostatak magnezijuma u organizmu – simptomi i lečenje

Koje su to životne navike koje mogu uzrokovati nedostatak magnezijuma u organizmu?

Kada je reč o životnim navikama koje mogu uzrokovati nedostatak magnezijuma u organizmu, na prvom mestu je svakako važno pomenuti neredovnu ili nepravilnu ishranu. Neredovna ili nepravilna ishrana, mogu dovesti do neuhranjenosti ili do smanjenog unosa nutritivnih elemenata u organizam, pa samim tim i do smanjenog unosa magnezijuma i do njegovog nedostatka. Ipak, pored ove životne navike, na nedostatak magnezijuma mogu uticati i brojne druge navike kao što su prekomeran ili čest unos alkohola u organizam, zatim dugotrajan unos određenih vrsta lekova u organizam, kao što su antibiotici, diuretici ili lekovi koji se koriste za lečenje karcinoma. Takođe i određeni genetski faktori, odnosno genetski poremećaji, mogu uzrokovati nedostatak magnezijuma. U cilju očuvanja normalnog nivoa ovog važnog minerala u organizmu, važno je i svakodnevno unositi dovoljno vode i ne dozvoliti da dođe do dehidracije organizma.

Kada dođe do nedostatka magnezijuma u organizmu, vrsta i intezitet simptoma koji se javljaju, razlikuje se u odnosu na meru nedostatka magnezijuma. Konkretno, ukoliko se radi o blagom i ne tako drastičnom nedostatku magnezijuma, javljaju se najpre blagi i po zdravlje bezopasni simptomi, ali takve simptome nikako ne treba ignorisati, već ih treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer ukoliko ne preduzmete ništa na polju njihovog saniranja, oni mogu otvoriti put puno ozbiljnijim i po vaše zdravlje opasnim simptomima.

Optimalna dnevna potreba organizma za magnezijumom iznosi od oko 300 pa do 400 miligrama, a svako odstupanje od tog nivoa unosa ukoliko se ponavlja dugoročno, tretira se i manifestuje se kao nedostatak magnezijuma.

Koji su simptomi nedostatka magnezijuma u organizmu?

Simptomi nedostatka magnezijuma u organizmu su sledeći:

Simptomi blagog nedostatka magnezijuma:

– Pojava naglog i nekontrolisanog grčenja mišića praćenog bolom (javlja se uglavnom u predelu stopala i listova, kako u fazi opuštenosti mišića recimo dok ležite ili dok sedite, tako i u fazi pokretanja mišića recimo dok hodate),
– Pojava poremećaja sna izraženog kroz nesanicu ili nestabilan san,
– Pojava čestih i hroničnih migrena,
– Pojava zamora i malaksalosti usled kraćeg i blagog fizičkog napora.

Simptomi drastičnog nedostatka magnezijuma:

Ono što je važno reći u vezi sa simptomima drastičnog nedostatka magnezijuma, jeste da se oni nekada izražavaju kroz tako burne promene i reakcije u organizmu, da se bukvalno ne mogu definisati kao simptomi već kao posledice nedostatka magnezijuma. Zato, čim primetite prve simptome blagog nedostatka magnezijuma, odmah nešto preduzmite kako bi ste sanirali ovaj naizgled bezopasan, ali zapravo vrlo ozbiljan problem.

Dakle, ovo su simptomi drastičnog nedostatka magnezijuma:

– Hormonalni disbalans koji dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa,
– Intezivno izražena emotivna razdražljivost koja može dovesti i do stanja anksioznih poremećaja kao što je depresija,
– Poremećaj srčanog ritma, izražen kroz ubrzano lupanje srca,
– Pojava hipertenzije odnosno visokog krvnog pritiska,
– Poremećaj rada srca koji može biti toliko drastičan da dovede čak i do srčanog udara,
– Pojava halucinacija.

Kako sanirati nedostatak magnezijuma u organizmu?

Da bi ste sanirali nedostatak magnezijuma u organizmu, najpre ukoliko su one prisutne u vašem životu, korigujte gore pomenute životne navike koje dovode do smanjenja ili do gubitka magnezijuma. Zatim, obavezno korigujte ishranu. Konkretno, počnite da konzumirate namirnice bogate magnezijumom, a to su:

– Spanać,
– Blitva,
– Crni pasulj,
– Kefir,
– Jogurt,
– Bundevine semenke,
– Avokado,
– Smokve,
– Banane,
– Suvo grožđe,
– Bademi,
– Crna čokolada.

Sponzorisano:

Loading...