Domaći sok od kruške – lekovitost i recept

Ukoliko želite da se osvežite, a ujedno i da unesete puno vitamina, domaći sok od kruške je pravo rešenje.

Kruška je poznata po svom slatkastom ukusu i veoma je zdrava, pa se takva preporučuje i u ishrani beba, dece ali i odraslih. Puna je vitamina i drugih hranjivih sastojaka i zaslužuje da ima značajnije mesto savremenoj ishrani. 

Domaći sok od kruške – lekovitost i recept

Za šta je dobar sok od kruške?

Redovnim konzumiranjem soka odnosno sirupa od kruške smanjićete rizik od nastanka osteoporoze, zato što je kruška sadrži dovoljnu količinu bora, minerala koji sprečava gubitak kalcijuma u odrasloj dobi. Bor je veoma važan i za memoriju i koncentraciju.

Od vitamina, kruška najviše sadrži vitamin C i vitamine grupe B, a sadrži i bakar, kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i drugo. Vitamin C, zajedno sa bakrom i mnogobrojnim antioksidantima iz kruške štite organizam od slobodnih radikala i smanjuju rizik pojave raka, naročito raka debelog creva, rektuma, dojke i pluća. Vitamin B čuva naše nerve i pamažu nam da se bolje nosimo sa stresom.

Ovaj prirodni sok – sirup je veliki izvor dijetnih vlakana, koja smanjuju loš holesterol i ujedno smanjuju visok krvni pritisak. Ova vlakna regulišu i pražnjenje creva. Preporučuje se u velikim količinama osobama koje pate od zatvora, ali zato kod osoba koje ne mogu da pravilno resorbuju sorbitol (prirodni šećer) moguća je pojava proliva.

Danas se često preporučuje čaša zagrejanog soka od kruške, dva puta dnevno, ukoliko imate problem sa glasnim žicama. Ujedno, smanjuje simptome angine, prehlade i gripa. Jedna velika čaša hladnog soka od kruške će pomoći da snizite povišenu temperaturu.

Recept za pripremanje domaćeg soka od kruške

Puno je razloga da napravite domaći sok od krušaka i uživati u njegovim blagodetima tokom cele godine.

Potrebni sastojci:

5kg zrelih krušaka,

500 grama šećera,

1 limun ili jedna kesica limuntosa,

1.5 litara vode

Postupak pripreme:

Dobro operite kruške, oljuštite i iseckati na kockice, pa ih stavite u posudu za kuvanje. Nalijte vodu i kuvajte na tihoj vatri dok kruške ne omekšaju.

Potom ih stavite u blender da ih usutnite ili ih dobro izgnječite. Tako izgnječene ih vratite u posudu za kuvanje (ne prosipajte vodu iz predhodnog kuvanja), stavite šećer i iscedite limun. Sve to dobro promešajte i kuvajte jos 5 minuta, da se šećer otopi.

Tako vruć sok sipajte u predhodno zagrejane i sterilisane flaše, zatvoriti celofanom pa zatvaračem. Ušuškajte ih u ćebe i ostavite da se hlade preko noći. Ohlađeni sok čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Kada otvorite flašu soka, čuvajte je u frižderu dok se ne popije.

Sponzorisano:

Loading...