Dukan dijeta – faze, jelovnik, iskustva i recepti

Dukan dijeta je nastala u relativno bliskoj prošlosti, konkretno pre oko desetak godina i to u Francuskoj. Osmišljena je od strane francuskog doktora i nutricioniste Pjera Dukana i otuda ne iznenađuje činjenica što se naziva upravo “Dukan dijeta”.

Ova dijeta, od prvog trenutka kada je nastala, postala je opšte prihvaćena i veoma popularna, najpre među Francuskinjama, a kasnije što je slučaj i sada i među ženama širom brojnih drugih država širom sveta.

Popularizaciji Dukan dijete van okvira Francuske, doprinelo je objavljivanje istoimene knjige koja je napisana na engleskom jeziku i plasirana na tržište. Od tog trenutka, saznanje i informacije o Dukan dijeti, stigle su čak do holivudskih lepotica, koje su kako tvrde ostvarile zadivljujuće rezultate u procesu skidanja viška kilograma upravo uz pomoć ove dijete.

Sve ono što je potrebno da i vi saznate o Dukan dijeti, pronaći ćete u sadržaju ovog teksta.

Šta je prvo što je važno znati o Dukan dijeti?

Ono što je prvo što je važno znati o Dukan dijeti, jeste da se ona sastoji iz ukupno četiri faze i da ima jasno propisana pravila o ishrani.

Šta predstavlja prva faza Dukan dijete?

Prva faza Dukan dijete, predstavlja početni period u okviru sprovođenja ove dijete. Taj period u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da izgubite, traje od najmanje jednog, do najviše deset dana.

U tom periodu, uz obavezu da se pridržavate pravila ishrane, možete izgubiti od tri ipo do najviše pet kilograma i to u periodu od prvih pet dana.

U okviru ove faze, vaši obroci treba da budu sačinjeni isključivo od proteinskih namirnica, čiji ukus smete da obogatite jedino dodacima za jelo, koji ne sadrže ugljene hidrate ili masti. Takvi dodaci su uglavnom suvi začini, so, senf i slično tome.

Što se tiče unosa tečnosti u organizam u okviru prve faze Dukan dijete, vodu smete i poželjno je da pijete u što većim količinama. Pored vode, smete da pijete i napitke bez značajne kalorijske vrednosti (to su čaj i kafa), a kalorične, zaslađene napitke morate u potpunosti da izbacite.

Šta predstavlja druga faza Dukan dijete?

Druga faza Dukan dijete, direktno se nadovezuje na prvu fazu ove dijete i predstavlja period u kome u ishranu pored proteinskih namirnica uvodite i namirnice od svežeg ili barenog povrća i to povrća koje ne sadrži skrob.

Konkretno, u drugoj fazi Dukan dijete, svakog drugog dana u svoj jelovnik možete ubacivati povre, a ostalim danima, treba da se zadržite na unosu izričito proteinskih namirnica.

Trajanje druge faze, zavisi opet od toga koliko kilograma želite da izgubite i može trajati i više nedelja.

Šta predstavlja treća faza Dukan dijete?

Treća faza Dukan dijete, nadovezuje se direktno na drugu fazu i to tek onda kada ste postigli zadovoljavajuće rezultate u prethodne dve faze.

Glavna uloga treće faze, jeste da vam pomogne da održite postignute rezultate.

dukan dijeta iskustva i faze

U toku treće faze, potrebno je da se i dalje pridržavate istih pravila o ishrani kao i u drugoj fazi, ali uz to, možete da obogatite dnevni jelovnik sa najviše dva parčeta integralnog hleba i sa voćnom užinom. Takođe, u okviru treće faze, jednom nedeljno (isključivo samo jednom), možete da pojedete i obrok sačinjen od namirnica bogatim ugljenim hidratima.

Treća faza Dukan dijete, može da traje nedeljama, a nakon par nedelja njenog trajanja, možete sebi dopustiti dva kalorična obroka nedeljno (tada možete pojesti apsolutno kakav god obrok želite).

Šta predstavlja četvrta faza Dukan dijete?

Četvrta faza Dukan dijete, direktno se nadovezuje na treću fazu i to je ujedno završna faza dijete. U okviru nje, jednom nedeljno bi trebalo da se vratite na režim ishrane kakav odgovara prvoj fazi dijete i da jedete samo proteinske namirnice.

Ostalim danima, trebalo bi da postupate kao u okviru treće faze, ali sa malo više slobode prilikom izbora namirnica. To znači, da svakodnevno u jelovnik možete ubaciti po neku namirnicu kojoj nećete brojati kalorije.

Koje su to namirnice koje je preporučljivo uvrstiti u svoj jelovnik u okviru Dukan dijete?

Namirnice koje bi trebalo i koje je preporučljivo uvrstiti u svoj jelovnik u okviru Dukan dijete su: ćureće belo meso, pileće belo meso, pileća dzigerica, riba, plodovi mora, teletina, zečetina, tofu sir, nemasni sir, nemasni jogurt, obrano mleko, belanca, zeleno povrće, luk, paradajz, ovsene mekinje, biljni začini.

Sve ostale namirnice, ne smete upotrebljavati ukoliko se pridržavate pravila Dukan dijete.

Obzirom da je prva faza Dukan dijete, ujedno i najrigoriznija, a da je pritom jela koja je potrebno da konzumirate u okviru nje, potrebno konzumirati i tokom trajanja narednih faza dijete, odlučili smo da sa vama podelimo nekoliko predloga za obroke u ovoj fazi.

Prvi predlog za obrok: Pečena pileća dzigerica

Potrebno vam je:

– Trista grama pileće dzigerice,
– Ulje,
– So.

Način pripreme:

Pileću dzigericu najpre operite, a zatim namažite sa veoma malo ulja, posolite i ispecite u rerni.

Drugi predlog za obrok: Pečeni oslić sa prelivom od limuna i peršuna

Potrebno vam je:

– Oko trista grama očišćenog oslića,
– Peršun,
– Sok od sveže ceđenog limuna
– Ulje,
– So,

Način pripreme:

Očišćenog oslića namažite uljem i usolite po želji, a zatim stavite u rernu da se peče. Dok se oslić peče, pripremite preliv od ledne supene kašike ulja, jedne kafene kašike limunovog soka, prstohvata soli i malo peršuna.

Kada se oslić ispeče, prelijte ga i servirajte.

Treći predlog za obrok: Pečena ćuretina sa biljnim začinima

Potrebno vam je:

– Oko trista grama ćurećeg belog mesa,
Bosiljak,
– Origano,
– Peršun,
– Ulje,
– So.

Način pripreme:

Ćureće belo meso, iseckajte na male komade. Pomešajte dve supene kašike ulja, sa prstohvatom bosiljka, prstohvatom origana, prstohvatom peršuna i prstohvatom soli. Sve to dobro promešajte i u to uvaljajte komadiće ćurećeg belog mesa. Zatim ih ispecite i uživajte u svom proteinskom obroku.

Umesto ćurećeg belog mesa, za pripremu ovog jela možete koristiti i pileće belo meso.

Četvrti predlog za obrok: Barena teletina sa kriškom nemasnog sira

Potrebno vam je:

– Oko trista grama teletine,
– So,
– Ulje,
– Jedna kriška nemasnog sira.

Način pripreme:

Teletinu prvo dobro izlupajte kuhiljnskim čekićem kako bi što više omekšala. Zatim, isecite je na male komade, usolite je i ostavite da odstoji u frižideru oko sat vremena. Nakon sat vremena, teletinu obarite u vodi u koju ste sipali pola kafene kašičice soli i supenu kašiku ulja.

Barenu teletinu servirajte uz krišku nemasnog sira.

Sponzorisano:

Loading...