Ovsene mekinje – kalorije, upotreba, priprema i lekovitost

Ovas (Avena sativa) je žitarica koja se nekada koristila za ishranu viših društvenih slojeva, pa su je zvali hrana za bogove. Ovsene mekinje su zapravo ljuskice koje ostaju nakon krupljenja zrna, odnosno to su spoljni jestivi omotači ovsenih zrna.

Za razliku od pšenice, raži, heljde i ostalih žitarica, ovas poseduje rastvorljiva biljna vlakana i zato se smatra najdragocenijom od svih žitarica.

Ovas se može koristiti u obliku celog zrna, pahuljica, mekinja ili brašna. Ovas je namirnica koja je zdrava kako za ljude, tako i za životinje.

Ovsene mekinje u 100 grama imaju oko 380 kalorija, pritom oko 14.7 grama proteina, 68.8 grama ugljenih hidrata i 2,9 grama masti.

Ovsene mekinje - kalorije, upotreba, priprema i lekovitost

Zdravstvene prednosti ovsenih mekinja

  1. Smanjuju holesterol. Dokazano je da ovsene mekinje snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi. Loš holesterol koji unosimo hranom se lepi za vlakna mekinja, koja nesvarena dospevaju do debelog creva. Na taj način, ni holesterol koji je zalepljen za njih neće dospeti u krv već će biti eliminisan iz organizma. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ovsenih mekinja može da smanji loš holesterol za 15%.
  2. Idealne za mršavljenje. Ovsene mekinje se preoručuju kao najefikasnije sredstvo za mršavljenje. Ako konzumirate ovsene mekinje, ne morate da držite nikakvu posebnu dijetu. Dovoljno je samo da dodate jednu ili dve kašike ovsenih mekinja vašim obrocima. Ono što je bitno je da se vlakna u ovsenim mekinjama rastvaraju u vodi pa ovsene mekinje mogu uvećati svoj obim 20 do 40 puta i tako napuniti želudac. Konzumiranjem ovsenih mekinja uz obrok, poješćete manje ostale hrane i bićete siti. Takođe, ovsene mekinje vezuju za sebe tečnost i hranljive materije, pa se tako veliki broj kalorija izbacuje iz organizma zajedno sa ovsenim mekinjama.
  3. Regulišu nivo šećera u krvi. Ovsene mekinje imaju nizak glikemijski indeks i mogu da spreče nagle skokove šećera u krvi. Glukoza se u crevima lepi za ovsene mekinje pa se zahvaljujući njima resorbuje u krv u mnogo manjoj meri nego inače.
  4. Poboljšavaju probavu. Kao i ovsene pahuljice, i ovsene mekinje blagotvorno deluju na creva i digestivni trakt i pospešuju probavu. One podstiču kontrakcije i pražnjenje debelog creva, a zahvaljujući tome što upijaju veliku količinu vode one omekšavaju sadržaj debelog creva. Redovnim konzumiranjem ovsenih mekinja nećete više imati problema sa zatvorom i hemoroidima.
  5. Daju energiju. Ovas je žitarica koja je najbogatija lipidima, koji se lako pretvaraju u energiju i povećavaju otpornost na hladnoću. Smatra se da su ovsene mekinje hrana koja najlakše može da oporavi iscrpljeno i izgladnelo ljudsko telo.
  6. Sprečavaju rak. Istraživanja su pokazala da ovsene mekinje pomažu u prevenciji raka, naročito raka debelog creva.
  7. Dobre za kožu i kosu. Zahvaljujući beta glukanu koji sadrže, ovsene mekinje regenerišu ćelije kože, štite kožu od UV zračenja i smanjuju bore. Takođe, pomažu u regeneraciji kose.

Način konzumiranja ovsenih mekinja

Ovsene mekinje se, kao i ovsene pahuljice, najčešće jedu sa jogurtom ili mlekom. Takođe, mogu se dodati u salatu ili u testo za slatke i slane palačinke, hleb ili picu. Ne sadrže gluten i odlične su za bezglutensku ishranu. Samo dve kašike ovsenih mekinja u toku dana je dovoljno da izgubite kilograme, snizite loš holesterol, ublažite dijabetes, sprečite zatvor i zaštitite krvne sudove.

Gde ih kupiti i koja je cena?

Uskoro otvaramo prodavnicu zdravih proizvoda pa ćete ovsene mekinje moći da nabavite kod nas po odličnoj ceni. Možete se besplatno prijaviti na mailing listu i dobićete obaveštenje čim krene prodaja o specijalnim popustima i akcijama.

Sponzorisano:

Loading...