Dunja voće – čudesna lekovita svojstva

Neke od zdravstvenih koristi dunje uključuju njenu sposobnost da spreči rak, da pomogne u mršavljenju, da poboljša digestivno zdravlje, da smanji holesterol, da ojača imuni sistem, da spreči gastrointestinalne bolesti, da umiri upale, da poboljša zdravlje kože, da smanji krvni pritisak, da spreči alergijske reakcije i da stimuliše cirkulaciju u kardiovaskularnom sistemu.

Dunja je prilično neobično voće koje je usko povezano sa jabukama i kruškama. Njen naučni naziv je Cydonia oblonga, i ona je jedini član roda Cydonia. Drvo dunje je listopadno i prilično malo, dok je zreli plod žuto-zlatne boje i na neki način sličan kruškama po obliku i konzistentnosti. Vrednost ovog voća u ishrani datira još od davnina, ali ovo malo drvo se često gaji i zbog svog ukrasnog kvaliteta, odnosno atraktivnih bledo roze cvetova.

Dunja potiče iz Evroazijske oblasti, uključujući Uzbekistan, Armeniju, Tursku, Mađarsku, Makedoniju i druge bliske oblasti. Istorijski, dunja je možda imala mnogo veću ulogu nego što bi većina ljudi očekivala. Neki istraživači zapravo misle da kada se ,,jabuke” navode u drevnoj istoriji, tu se verovatno govori o dunjama, koje su bile mnogo češće u tim oblastima.

Možete koristiti dunje u džemovima, želeu i pudingu, a na sličan način kao i kruške, dunje se koriste kao prilozi u jelu ili za doručak. Različite zemlje koriste dunju na različite načine, često koristeći sok kao sredstvo za davanje arome. Međutim, pravu korist dunje osetićete kada jedete njenu koru i sočni plod, jer je dunja prepuna korisnih hranljivih materija, uključujući vitamine, minerale, fenolna jedinjenja, antioksidante i dijetetska vlakna.

Pored toga što su dunje dostupno i ukusno voće, one se takođe vrednuju zbog svoje uloge u ljudskom zdravlju. Dunja je bogat izvor vitamina C, cinka, kalijuma, bakra, gvožđa i dijetetskih vlakana. Takođe, dunja je bogata određenim organskim jedinjenjima, kao što su katehin, epikatehin, limonen i razni drugi fitonutrijenti, koji doprinose zdravstvenim koristima dunje.

Zdravstvene koristi dunje

Prevencija raka: Rak je bolest o kojoj se najčešće priča u poslednje vreme. Zbog toga bilo šta što može da smanji šanse od razvoja raka obično postaje prilično popularno. Visok nivo antioksidanata, uključujući fenolna i fitonutritivna jedinjenja, koja se nalaze u dunji, su veoma efikasni u neutralisanju i eliminisanju slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su opasni bioprodukti ćelijskog metabolizma koji mogu uzrokovati da zdrave ćelije mutiraju ili umru. Antioksidantska jedinjenja koja se nalaze u dunji direktno su povezana sa smanjenim šansama od razvoja različitih tipova raka.

Pomoć pri mršavljenju: Jedan od najboljih načina da smršate i ubrzate metabolizam je da poboljšate varenje. Dunja je bogata dijetetskim vlaknima, kao i većina voća, a značajan nivo vlakana znači da vaš gastrointestinalni sistem radi efikasnije i pravilnije. Imaćete više energije i izgubićete višak kilograma tako što ćete poboljšati svoje digestivno zdravlje.

lekovita svojstva dunje

Gastrointestinalne bolesti: Pored toga što vlakna olakšavaju funkcionisanje digestivnog trakta, ona takođe mogu da spreče određene gastrointestinalne bolesti kao što su upalno oboljenje creva (IBD), različite vrste raka ili divertikulitis. Katehin i epikatehin koji se nalaze u vlaknima vezaće se sa određenim kancerogenim toksinima koji se nalaze u debelom crevu i na taj način će zaštititi sluzokožu ovog važnog organa.

Zdravlje kože: Visoki sadržaji antioksidanata i vitamina koji se nalaze u dunji su veoma korisni za zdravlje i mladalački izgled vaše kože. Antioksidanti eliminišu štetu koju slobodni radikali nanose ćeljama kože i tako smanjuju pojavu bora, eliminišu fleke i pomažu u odbrani kože od uticaja UV zračenja.

Krvni pritisak: Kalijum je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu, jer je ključan za održanje krvnog pritiska i olakšanje efikasnog protoka tečnosti u ćelijama. Kada je reč o krvnom pritisku, kalijum uzrokuje opuštanje krvnih sudova i arterija, čime se smanjuje naprezanje kardiovaskularnog sistema. Ovo može da smanji šanse od razvoja bolesti kao što su arteroskleroza, koja može da smanji rizik od koronarnih srčanih bolesti, srčanog napada i moždanog udara.

Alergijske reakcije: Dunja se takođe vrednuje zbog svoje sposobnosti da kontroliše alergijske reakcije. Kada se primenjuje kao melem ili gel na koži, može da pomogne kod atopijskog dermatitisa i drugih sličnih kožnih stanja. Visok nivo vitamina C takođe može da kontroliše zapaljenja i da poboljša zdravlje i izgled kože.

Jača imuni sistem: Kao što je ranije spomenuto, dunja sadrži veliku količinu antioksidanata, ali i drugi vitamini, kao što su vitamini C i E, takođe jačaju imuni sistem na različite načine. Na primer, vitamin C stimuliše imuni sistem da poveća zalihe belih krvnih zrnaca, koja su glavna u odbrani od patogena, virusa i bakterija u telu.

Cirkulacija i zdravlje kose: Bogati mineralni sadržaj dunje uključuje gvožđe, bakar i cink. Ova tri minerala, zajedno sa drugim elementima, neophodna su za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kada je povećana proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, onda se povećava i cirkulacija tela, što znači da ima dovoljno kiseonika u telu. Ovo uzrokuje povećan protok krvi do kože i temena, što može poboljšati zdravlje folikula dlake i može stimulisati rast kose.

Završna reč upozorenja: Nema definitivnih dokaza o neželjenim efektima dunje, a gotovo sve informacije upućuju na to da je dunja odličan dodatak bilo kojoj ishrani. Međutim, semenke dunje sadrže tragove cijanida, tako da konzumiranje velike količine semenki može da bude opasno. Sprovedene su dodatne naučne studije koje istražuju prednosti i mane ovog ukusnog voća.

Sponzorisano:

Loading...