Hrana bogata cinkom

Konzumiranje hrane bogate cinkom je neophodan deo zdrave ishrane. Cink povoljno utiče na mnoge aspekte vašeg opšteg zdravlja. Poboljšava vid, čulo mirisa, čulo ukusa, i unapređuje kvalitet kose i kože.

Takođe pospešuje proizvodnju testosterona kod muškaraca i smanjuje simptome predmenstrualnog sindroma kod žena. Poboljšava zdravlje nerođenih beba, što je neophodno kako bi bebe imale zdravu težinu na rođenju.

Ali najpoznatija dobrobit dovoljnog unosa cinka je jak imunološki sistem. Cink pomaže u izgradnji 100 različitih enzima i štiti telo od bolesti i slabljenja. U nastavku dajemo 4 namirnice koje su prirodan izvor cinka.

cink u orasastim plodovima

Namirnice u kojima ima najviše cinka:

1. Meso

Ako volite da jedete meso, verovatno već unosite dovoljnu količinu cinka. Vrste mesa sa najvišim sadržajem cinka su govedina, jagnjetina, svinjetina i losos. Piletina i ćuretina su takođe dobri izvori cinka, naročito crno meso. Vodite računa o porcijama mesa, jer ono takođe ima visok sadržaj holesterola i masti.

2. Orašasti plodovi i semenke

Bademi, kikiriki, pinjole, indijski orah i semenke suncokreta su namirnice koje održavaju optimalan nivo cinka u organizmu. Semenke bundeve spadaju u namirnice sa najvećim sadržajem cinka, a da nije u pitanju meso. Sve ove namirnice imaju manji nivo masti i holesterola nego mnoge vrste mesa.

Možda ćete morati da jedete više mesa kako biste uneli adekvatnu količinu cinka iz životinjskih izvora. Ako uglavnom ne jedete meso, možete uzimati suplemente cinka.

3. Cerealije

Gotove cerealije su odličan izvor cinka. Mekinje, kombinovane žitarice i žitarice od celog zrna su naročito bogate cinkom. Iako su žitarice dobar izvor cinka, one takođe sadrže fitate, koji vezuju cink u njima i ometaju njegovu apsorpciju. Imajte ovu činjenicu na umu i zato se nemojte oslanjati samo na žitarice za doručak kao izvore cinka. Nemojte ni jesti žitarice sa visokim udeom šećera, jer šećer poništava dobrobiti cinka u njima.

4. Morski plodovi

Morski plodovi kao što su rakovi, jastog i školjke spadaju u najbogatije prirodne izvore cinka. Šest ostriga sadrži 76mg cinka, skoro sedam puta više od dnevne preporučene doze.

Mnogim ljudima nije lako da uvrste morske plodove u svakodnevnu ishranu, što može biti dobro, jer prekomeran unos cinka slabi imunitet i dovodi do teškoća u metabolizmu drugih neophodnih minerala. Povremeno konzumiranje morskih plodova je savršen način da povećate unos cinka.

Cink je jedan od najvažnijih minerala potrebnih organizmu. Lako ga je unositi, budući da ga ima u crvenom i živinskom mesu. Zbog toga je vegetarijancima teže da unesu ovaj mineral. Bez obzira na izvor cinka koji konzumirate, vodite računa da unosite količine potrebne za nesmetano funkcionisanje organizma i imunološkog sistema.

Sponzorisano:

Loading...