Grčevi kod beba – šta raditi i šta pomaže za lečenje

Prvi dani sa novorođenom bebom su blaženi i dragoceni trenuci za svakog roditelja, a posebno za majku, koja se u ovom periodu ne odvaja od svog novorođenčeta. Ovaj period međutim može da bude praćen i neobjašjivim bebinim plačem za koji često ne znamo pravi uzrok, jer je beba nahranjena, utopljena i o njoj se posebno brinemo.

Najčešći uzrok ovog uznemirujućeg plača su grčevi koji se mogu javiti otprilike u drugoj ili trećoj nedelji bebine starosti.

Šta su kolike ili grčevi kod beba?

Grčevi kod beba se nazivaju kolike, a ovaj pojam potiče još iz drevne Grčke. Naziv je nastao izvođenjem od grčke reči kolikos, koja znači crevo. Brojni lekarskii drugi zapisi, još od antičkog doba pa kroz celu ljudsku istoriju pominju ovaj fenomen, ali nigde nema tačnog objašnjenja zašto se on javlja.

Grčevi kod beba - šta raditi i šta pomaže za lečenje

Pojam grčeva kod novorođenčadi, odnosno kolika definisao je pedijatar Moris Vesel pedesetih godina prethodnog veka. I danas se lekari rukovode njegovom definicijom. Vesel je naveo da se u slučaju kolika kod odojčadi radi o specifičnom obrascu ponašanja zdravog i dobro uhranjenog deteta u najranijem dobu, koji je praćen dugim epizodama plača u kombinaciji sa ili bez pristustva nervoze. Da bi se potvrdila ova pojava, stanje mora da traje više od tri sata dnevno i da se ponavlja tokom bar tri dana u toku jedne nedelje. Karakteristično za kolike je da prestaju da se javljaju u dobu od tri meseca starosti deteta.

Šta izaziva grčeve kod beba?

Iako se o kolikama govori gotovo od samih početaka ljudske civilizacije, a zapise o ovoj pojavi možemo da pronađemo i u lekarskim spisima još iz drugog veka, pravi uzročnik grčeva nikada nije pouzdano utvrđen. Uprkos neverovatnom napretku koji je medicina dostigla do današnjih dana, ovaj fenomen je i dalje misterija na koju savremena nauka nema odgovor.

Postoje različite pretpostavke o tome šta bi mogao da bude pokretač ove tegobe koja muči male bebe i njihove roditelje. Neke od hipoteza su da kolike izaziva nerazvijenost sistema za varenje, slaba tolerancija mlečnog šećera, nerazvijenost centralnog nervnog sistema, da su one odgovor na spoljašnje faktore i tako dalje. Nijedan od pomenutih mogućiha razloga nije naučno potvrđen. Klinička slika upućuje da se radi o bolu u stomaku, nema nikakvog podatka ili potvrde za ovu pretpostavku. Nemogućnost bebe da nam kaže šta je muči ovaj fenomen i dalje ostavlja pod velom misterije.

Statistike pokazuju da ova neprijatna pojava pogađa oko 5 do 25 odsto novorođenih beba, odnosno skoro svako četvrto ili peto dete. Podjednako se javljaju i kod dečaka i kod devojčice, kao i dece koja se dojena i koja nisu.

Kako prepoznati da beba ima grčeve?

Glavni simptom koji prati grčeve kod malih beba jeste neutešan, konstantan i uporan plač, koji se javlja bez ikakvog očevidnog razloga i to u dužem periodu. Ovaj plač je naročito izražen uveče i prodorniji je od običnog plača. Tipičan je i za popodnevne časove ili nakon obroka i ritualno se ponavlja. Bebe koje pate od kolika plaču vriskavim glasom, crvene u licu, podižu glavu i savijaju kolena prema stomaku. Takođe često puštaju gasove i prave grimase. Nekada bebin stomak može delovati naduto i puno vazduha.

Kada govorimo o kolikama, reč je o potpuno zdravim, dobro uhranjenim bebama, koje postojano i normalno dobijaju na telesnoj težini i ne pokazuju nikakav znak oboljenja ili neke druge tegobe. Grčevi se najčešće javljaju u prvom mesecu starosti novorođenčeta, u drugoj ili trećoj nedelji. Kulminacija simptoma se obično dostiže u šestoj nedelji, posle čega sledi period laganog smirivanja i potpunog prestanka kolika u trećem mesecu života. U nekim slučajevima može da se desi da se ovi simptomi produže i do četvrtog meseca, a sve što traje duže od toga isključuje mogućnost da su u pitanju ove vrste kolika i zahtevaju dalju proveru i analizu.

Da li su grčevi kod beba opasni?

Fenomen kolika nije simptom nikakve bolesti i nije opasan za zdravlje deteta, ali ima veoma neugodan uticaj i na bebu i na roditelje. One pre svega predstavljaju vrlo neprijatan izvor stresa, pre svega zbog svog uporno ponavljajućeg obrasca i najčešće nemogućnosti da se beba umiri. Grčevi kod beba su izrazito stresni za majku i često se smatraju jednim od direktnih faktora koji podstiču anksioznost kod novih majki. Kolike često utiču na javljanje postporođajne depresije, pa i na prestanak dojenja i ugrožavaju normalno porodično funkcionisanje.

Što se tiče mogućnosti da kolike skrivaju ili upućuju na neko oboljenje, istraživanja pokazuju da se u manje od pet odsto dece koje imaju ovakav obrazac ponašanja, dešava da se iza neutešnog plača krije neki organski problem. U tom slučaju se kolike predijagnostifikuju u simtom bolesti koja ih izaziva. One gotovo nikada nisu jedini simptom, kao se radi o nekom oboljenju niti imaju ustaljeni obrazac ponavljanja.

Najčešći pataloški uzročnik grčeva kod novorođenčadi su urinarne infekcije, a onda su one praćene i visokom temperaturom, smanjenim apetitom, slabom dobijanju na težini i tako dalje. Intolerancija odnosno alergija na kravlje mleko takođe može izazvati grčeve i isto tako biva praćena i drugim pojavama, poput suve i osetljive kože, slabog dobijanja na težini, proliva ili krvi u stolici.

Tretiranje grčeva kod beba

Iako deluju veoma uznemirujuće i dramatično, kolike su zapravo potpuno bezopasno stanje, a glavni problem koji nose sa sobom je psihološke prirode. Stres, nervoza i zabrinutost su tipični za ukućane u porodci koja ima bebu koja pati od kolika i potrebno im je veliko strpljenje i podrška kako bi izašli na kraj sa ovim problemom. Od ključne je važnosti da roditelji budu dobro informisani o ovom stanju i da čvrsto veruju u svoje roditeljske sposobnosti. Pozitivno razmišljanje i uverenje da je problem bezopasan i prolazan umnogome olakšavaju porodici da što bezbolnije prođe kroz ovaj period.

Grčevi kod novorođenih beba ne zahtevaju medicinski tretman, ali je bitno lekarskim pregledom isključiti eventualne druge uzroke koji mogu izazvati plač i grčeve. Nema zvaničnog ili pouzdanog tretmana za lečenje kolika, ali postoje neki saveti koji mogu koristiti i olakšati bebino stanje, pa i čitavu porodičnu atmosferu.

Hranjenje bebe – Iako često izgleda potpuno nemoguće održavati ustanovljen ritam hranjenja i spavanja kod beba koje imaju grčeve, to je od presudne ažnosti za lakše savladavanje ove faze. Vrlo često se pogrešno smatra da je dete gladno svaki put kada zaplače i nikako ne treba upadati u ovu zamku, posebno ako je dete već regularno i normalno nahranjeno. Menjanje ishrane takođe nije od pomoći i zapravo doneti više štete nego koristi, tako što će poremetiti bebin sistem za varenje. Ukoliko beba lepo raste i dojena je, ne treba pogrešno pretpostavljati da joj smeta mleko i menjati ga prilagođenim varijantama. Isti slučaj je i sa bebama koje su na adaptiranim vrstama mleka, gde promena isto tako neće uroditi smirivanjem tegoba.

Upotreba prirodnih preparata – Što se tiče primene preparata koji se reklamiraju kao prirodni, biljni i tako dalje, u obliku kapi ili sirupa, oni takođe ne umiruju kolike i potpuno ih je nepotrebno koristiti. One samo stvaraju psihološki efekat kod roditelja, da je nešto preduzeo da pomogne svojoj bebi. Nijedna lekarska ustanova ne savetuje terapiju kolika bilo kakvom vrstom medikamenata i nikako ih ne bi trebalo primenjivati po preporuci i savetu nestručnih osoba, čak i kada je to iz sasvim dobre namere, jer mogu doneti više štete nego koristi.

Primena probiotika – Probiotici su jedina vrsta preparata koje se prema opsežnim dosadašnjim analizama pokazali korisnim u tretiranju fenomena grčeva kod beba. Probiotik o kome je reč je Lactobacillus reuteri, ali je važno znati da ni on nije ušao u zvanične lekarske preporuke za tretman kolika.

Spavanje – Ponavljanje utvrđene rutine kada je u pitanju spavanje je takođe važno kod malih beba koje imaju ove neobjašnjive grčeve. Bebu u mirnom i tihom okruženju treba okupati ili prepoviti, smestiti u zamračenu mirnu prostoriju, bez velike buke i pokušati je mirno uspavati. Ne treba odmah dizati i uzimati bebu, ako pokaže male znake nervoze, jer je moguće da će se samo promeškoljiti i umiriti, a potom i zaspati.

Umirivanje – Razni saveti za umirivanje beba koje pate od kolika mogu uroditi plodom i ublažiti situaciju. Ritmično ljuljškanje često može da pomogne, ako je pažljio i vodi se računa o tome da se ne pretvori u trešenje. Nošenje bebe u uspravnom položaju takođe može da bude delotvorno, kao i masaža stomačića u smeru u kom se kreće kazaljka na satu. Važno je da se sve obvalja u mirnom i tihom okruženju i da se ne dozvoli da zabrinutost i netvoza preovladaju i pretvore se u paniku. Ove metode umirivanja su korisne i pri uspavljivanju bebe, ako duže ne može da zaspi i postaje plačna i nervozna.

Sponzorisano:

Loading...