Guščja mast – lekovita svojstva i recept

Guščja mast, već vekovima unazad koristi se kao jedan od najefikasnijih prirodnih preparata za lečenje bronhitisa, ali i drugih plućnih smetnji i bolesti, kao što su prisustvo hroničnog kašlja, upala pluća i slično.

Kako doći do guščje masti?

Do guščje masti, možete doći na dva načina. Možete je naći u prodaji kao već gotov i ambalažiran proizvod, a možete je napraviti, odnosno pripremiti i sami.

Ukoliko se odlučite da sami napravite, odnosno pripremite guščju mast, postupak je sledeći:

Potrebno vam je oko 300 grama svežeg guščjeg sala. Salo isecite na komade dimenzija odprilike 2 x 2 centimetra i te komade stavite u šerpu, pa na ringlu da se tope. Temperatura ringle treba da bude umerena, kako se salo ne bi pržilo već topilo.

Kada se salo istopi, sadržaj iz šerpe procedite kroz cediljku u odgovarajuću posudu i ohladite. Rezultat ovog procesa, biće guščja mast.

Mast čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi, ali pre upotrebe je izvadite iz frižidera i neko vreme držite na sobnoj temperaturi kako bi se ugrejala.

Kako se koristi guščja mast?

Guščja mast, najčešće se koristi u vidu obloga, koje se tri puta dnevno stavljaju na grudni koš.

Pravilno stavljanje izgleda tako da na golu kožu grudnog koža namažete guščju mast, a preko guščje masti stavite nekoliko puta savijenu gazu ili pamučnu tkaninu, a zatim se obučete, legnete i pokrijete se. Prva obloga se stavlja ujutru i drži se pola sata. Druga obloga se stavlja u bilo kom periodu tokom dana i takođe se drži pola sata, a treća obloga se stavlja uveče pre spavanja i drži se sve do jutra.

Obloge deluju efikasno i na decu i na odrasle.

Drugi način korišćenja guščje masti je njeno konzumiranje. Guščja mast se konzumira tako što se tri puta dnevno u količini od jedne ravne kafene kašičice za decu i u količini od jedne ravne supene kašike za odrasle, razmuti u mleku i popije. Pije se u razmacima od po oko četiri do pet sati. U cilju postizanja prijatnijeg ukusa, može se pomešati i sa medom, pa tek onda rastopiti u mleku.

Terapija guščjom mašću, treba da traje onoliko dugo koliko traju i simptomi bolesti.

Sponzorisano:

Loading...