Heliko bakterija – simptomi i terapija za prirodno lečenje

Pun naziv heliko bakterije je helikobakter pilori (helicobacter pylori). Ova bakterija, spada u grupu gram negativnih bakterija i ima spiralni oblik.

Najčešće napada želudac, ali se može naći i u ljudskoj stolici, u pljuvačci i u zubnim naslagama. Neretko, prenosioci ove bakterije mogu biti i zaražene životinje.

Obzirom da se u znatno većoj meri javlja i razvija u nehigijenskim uslovima i da u ljudski organizam može dospeti preko prljavih ruku, ova bakterija se još naziva i “bolest prljavih ruku”.

O tome kako i kojim simptomima se prisustvo heliko bakterije u organizmu manifestuje, koje zdravstvene probleme njeno prisustvo izaziva i kako se leči prirodnim putem, moći ćete da pročitate u nastavku ovog teksta.

Koji su simptomi prisustva heliko bakterije u organizmu?

Neretko, prisustvo heliko bakterije u organizmu, može godinama, pa čak i decenijama ostati neprimećeno i neotkriveno. Takvo prisustvo ove bakterije u organizmu, naziva se pasivno prisustvo. U trenutku kada prisustvo preraste u akutno, to znači da se u organizmu razvila infekcija izazvana heliko bakterijom i tada dolazi do prve pojave simptoma.

Simptomi infekcije heliko bakterijom su:

– Osećaj nadutosti u stomaku,
– Stalni i veoma izražen osećaj mučnine,
– Gorušica,
– Otežano varenje,
– Bolovi u želucu (a ponekad i u crevima),
– Opstipacija,
– Neprijatan zadah,
– Potreba za povraćanjem,
– Drastičan gubitak apetita,
– Pojava tragova krvi u stolici.

Ono što je specifično, a vezano je upravo za akutno prisustvo heliko bakterije u organizmu, jeste to da simptomi nisu samo fizički, već su neretko i psihički.

Konkretno, pored gore navedenih fizičkih simptoma koji se javljaju, javljaju se i sledeći psihički simptomi:

– Osećaj hronične iscrpljenosti organizma,
– Gubitak životne energije,
– Hronični poremećaj sna,
– Depresija (izražena kroz gubitak volje za životom),
– Anksioznost (izražena kroz izraženu osetljivost na zvuke, neprestanu uznemirenost, nervozu i slično).

Jako je važno reći, da intezitet simptoma koji se javljaju, u velikoj meri zavisi od jačine imunološkog sistema osobe kod koje je infekcija heliko bakterijom prisutna. Takođe, na intezitet simptoma može uticati i starost osobe, kao i njeno opšte zdravstveno stanje, ali i faza razvijenosti infekcije.

Ponekad, javlja se čitav niz udruženih simptoma i ti simptomi postaju sve intezivniji, a ponekad, javlja se tek poneki simptom i to blagog inteziteta.

Ono što je jako važno, jeste prepoznati simptome na vreme i što hitnije preduzeti mere lečenja heliko bakterije.

Ukoliko se ne leči na vreme, heliko bakterija može izazvati ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Koje zdravstvene komplikacije može izazvati prisustvo heliko bakterije u organizmu?

Prisustvo heliko bakterije u organizmu, može izazvati sledeće zdravstvene komplikacije:

– Gastritis,
– Čir na želucu,
– Čir na dvanaestopalačnom crevu,
– Karcinom želuca.

Kako bi ste na vreme sprečili pojavu zdravstvenih komplikacija koje može izazvati prisustvo heliko bakterije u organizmu, ponovićemo još jednom, preduzmite prave korake i lečite ovu bakteriju na vreme, odnosno čim otkrijete njene prve simptome.

Heliko bakterija se leči uglavnom antibioticima, i to kombinovanjem dve vrste antibiotika istovremeno, ali i drugim lekovima kao što su probiotici i inhibitori protonske pumpe (to su lekovi za regulisanje nivoa kiselosti unutar želudačne flore).

Lečenju heliko bakterije, možete pristupiti i pomoću prirodnih preparata, odnosno prirodnim putem.

Lečenje heliko bakterije prirodnim putem:

Da bi ste heliko bakteriju izlečili prirodnim putem, potrebno je da upotrebljavate neki od sledećih prirodnih preparata:

1. Lanene semenke:

Jednu supenu kašiku lanenih semenki, potopite u dvesta mililitara vode. Ostavite da to odstoji između dva i tri sata, a zatim procedite. Pre svakog obroka, uzmite po jednu kašiku semenki. Upotrebom ovog preparata, smanićete intezitet simptoma, obložićete zidove želuca i uticaćete na izumiranje heliko bakterija.

kako koristiti zdravo seme od lana

2. Sok od kupusa:

Uzmite jednu glavicu kupusa srednje veličine. Očistite je, iseckajte i ubacite u blender. Usitnjeni kupus procedite i dobijeni sok podelite na tri jednake količine. Po jednu trećinu dobijenog soka, pijte pola sata pre svakog obroka. Na taj način ćete doprineti obnavljanju tkiva želuca koje postaje oštećeno u prisustvu infekcije heliko bakterijom.

3. Propolis:

Tri puta dnevno, pre svakog obroka, sipajte deset kapi propolisa u dvesta mililitara vode i to popijte. Propolis ima prirodno antibiotičko delovanje i efikasno će uticati na lečenje heliko bakterije.

U periodu korišćenja propolisa, nemojte piti antibiotike.

Povoljan uticaj na proces lečenja heliko bakterije, ima i med. Zato, trudite se da svakodnevno jedete med ili da ga unosite u organizam tako što ćete ga razmutiti u vodi i popiti.

Ono što je takođe važno reći, a vezano je za proces lečenja heliko bakterije, jeste da u periodu prisustva infekcije ovom bakterijom u organizmu, morate izbegavati da jedete namirnice koje izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline i namirnice koje su i same kisele. Konkretno, izbegavajte da jedete čokoladu, grickalice, masne i začinjene namirnice. Takođe, nemojte piti alkohol i smanjite konzumiranje cigareta. Znači, da bi prirodno lečenje heliko bakterije bilo efikasnije, potrebno je da je vaša ishrana uravnotežena i dizajnirana u cilju lečenja.

Pojačana izloženost stresu je takođe nešto što doprinosi razvoju heliko bakterije u organizmu. To se dešava jer usled pojačane izloženosti stresu, dolazi do pojačanog lučenja želudačne kiseline, a upravo pojačana želudačna kiselina, pogoduje razvoju ove bakterije.

Zato, poštedite sebe izloženosti stresu i time ćete u velikoj meri doprineti poboljšanju svog zdravlja.

Sponzorisano:

Loading...