Kako se koristi laneno seme kao lek

Prevencija je najbitnija u očuvanju zdravlja, a laneno seme je moćan saveznik u prevenciji bolesti i u unapređenju zdravlja, kao i u ubrzavanju oporavka od bolesti.

Iako se lan koristio pre više hiljada godina, čak i već oko 1000. godine pre nove ere zbog svojih brojnih blagodeti, lan je do nedavno bio relativno nepoznata biljka, koja se koristila jedino za izradu pantalona i odeće.

Pored lanenog semena, vrlo je popularno i laneno brašno.

Laneno seme je sve popularnije kao vrlo zdrava super hrana.

Čak je i Mahatma Gandi rekao sledeće: “Gde god su zlatne semenke lana uobičajen deo ishrane ljudi, njihovo zdravlje će se poboljšati.”
Povećanje svesti o dobrobitima lanenog semena izazvalo je pometnju u procesu proizvodnje hrane. Trenutno postoji preko 300 prehrambenih proizvoda koji sadrže laneno seme.

Pet glavnih sastojaka lanenog semena koji unapređuju zdravlje su omega-3 masne kiseline, lignani, vlakna, proteini i vitamini i minerali. Poslednja tri sastojka zajedno pružaju niz zdravstvenih koristi.

kako koristiti zdravo seme od lana

Da bi vaše telo moglo pravilno da svari laneno seme i iskoristi sve njegove zdravstvene prednosti, morate ga prvo samleti.
Laneno seme ima blagotvorno dejstvo na naš organizam prvenstveno jer mu daje sve nutrijente potrebne za očuvanje zdravlja, te se tako može samo izlečiti.

Seme lana kao lek i kako ga koristiti

1. Prevencija bolesti srca

Omega-3 masne kiseline se smatraju dobrim mastima. One su bitne za naše zdravlje, ali naš organizam ih ne proizvodi. Stoga ih moramo uneti putem hrane. Budući da je laneno seme bogato omega-3 masnim kiselinama, ono čuva zdravlje vašeg srca na više načina.

Laneno seme takođe pomaže vašem srcu da ostane zdravo jer snižava visok krvni pritisak. Visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog udara i zatajenja srca. Omega-3 masne kiseline u lanenom semenu smanjuju ove rizike.

2. Snižava nivo holesterola u krvi

Jedna od blagodeti lanenog semena je snižavanje nivoa holesterola u krvi. Visok nivo holesterola je opasan jer može dovesti do taloženja plaka na zidovima arterija koje vode do srca. Ako smanjite nivo holesterola, smanjujete rizik od razvoja bolesti srca.

3. Saveznik u mršavljenju

Omega-3 masne kiseline su bitne za veći osećaj sitosti, a vlakna i proteini se sporije vare, zbog čega ste duže siti. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, manja je verovatnoća da ćete imati potrebu za kaloričnom i nezdravom hranom i da ćete se opredeliti za zdravije varijante.

4. Prevencija dijabetesa i stabilizacija nivoa šećera u krvi

Lan je namirnica niskog glikemijskog indeksa, pa vam zato neće poremetiti nivo šećera u krvi. Omega-3 masne kiseline i vlakna snabdevaju vaše telo energijom i hranljivim materijama na duže staze.

Ako možete da održavate stabilan nivo šećera u krvi, njegova variranja su ređa, potrebno vam je manje insulina i imate bolju kontrolu nad dijabetesom. Osobe koje konzumiraju lan mogu da preduprede pojavu dijabetesa i da ga bolje drže pod kontrolom.

5. Unapređuje zdravlje organa za varenje i pomaže kod zatvora i/ili dijareje

Još jedna prednost lanenog semena je u tome što ono sadrži biljnu sluz i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja smanjuju iritacije i leče intestinalni sistem.

Laneno seme pomaže u prevenciji i lečenju zatvora jer omega-3 masne kiseline i vlakna koje ono sadrži nežno omekšavaju i čiste intestinalni trakt. Stolica se onda lakše izbacuje. Prevencija je vrlo važna kod zatvora. Laneno seme je hrana, nije tableta, pa je zato pogodno za svakodnevnu ishranu za prevenciju zatvora.

Lan pomaže kod dijareje jer povećava zapreminu stolice, dok istovremeno ublažava i leči nadražaj intestinalnog sistema. Potopite mleveni lan u vodu i videćete kako raste. Isto se dešava i kad prolazi kroz digestivni trakt.

6. Smanjuje upale

Laneno seme pomaže kod upala zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i lignanima-oba sastojka leče i smanjuju upale u telu. Zbog toga lan blagotvorno deluje na artritis, alergije, astmu, sinuzitis itd.

7. Lan koji sadrži omega-3 masne kiseline je hrana za mozak

Vaš mozak, kao i ceo organizam, moraju biti snabdeveni omega-3 masnim kiselinama kako bi pravilno funkcionisali. Omega-3 masne kiseline su neophodne za prevenciju Alchajmerove bolesti i demencije, kao i za pomoć kod depresije i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, kod problema sa spavanjem itd. Deci su takođe potrebne omega-3 masne kiseline za pravilan razvoj mozga.

8. Smanjuje i sprečava talase vrućine (valunge)

Lan sadrži lignane u ljusci semena i oni su prirodan biljni izvor estrogena. Zahvaljujući njima, žene osećaju olakšanje jer su im se smanjili naleti talasa vrućine, noćnog znojenja, a vaginalna vlažnost im se povećala bez neželjenih efekata, kao što je to slučaj kod hormonske supstitucione terapije. Lignani u lanenom semenu su pomogli mnogim ženama da se potpuno reše valunga.

9. Poboljšava zdravlje kože i leči ekcem, suvu kožu, akne itd.

Omega-3 masne kiseline u lanenom semenu leče ekcem, psorijazu, suvu kožu, akne i druge problema sa kožom. Lignani imaju antiinflamatorno dejstvo i zato leče zapaljenja na koži.

10. Smanjuje rizik od raka

Prema skorašnjim studijama, laneno seme može zaštititi vaš organizam od različitih vrsta raka. Najčešći su rak dojke, rak debelog creva i rak prostate. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline, koje sadrži laneno seme, mogu sprečiti rast tumora. Lignani u lanenom semenu naročito štite od raka dojke jer blokiraju enzime koji pospešuju pojavu raka i sprečavaju rast tumora.

11. Jača imunološki sistem

Laneno seme pomaže kod fibromialgije i drugih poremećaja imunološkog sistema tako što ga jača, leči vas iznutra i deluje kao prevencija bolesti.
Ne samo što ćete imati koristi od hrane za kojom vam telo žudi, već će i lignani, omega-3 masne kiseline, vlakna, proteini, vitamini i minerali pomoći vašem telu da se samo izleči.

Ovih 11 bitnih blagodeti lanenog semena pomažu vam da saznate kakve koristi možete imati ako redovno konzumirate lan!
Prednost lanenog semena je jasna-bićete zdraviji ako unosite više hranljivih materija! Kada se zdravije hranite, vaše telo se efikasnije samo leči i sprečava da ga napadnu razne bolesti.

Upotreba lanenog semena:

Laneno seme možete koristiti na više načina. Najčešći su:

– čaj od semena lana

– ulje od lana

– samleveno seme (možete ga koristiti u kombinaciji sa medom ili jogurtom)

– celo laneno seme (takodje ga možete mešati sa medom ili jogurtom)

Sponzorisano:

Loading...