Nedostatak gvoždja u organizmu – simptomi i lečenje

Jedan od minerala sa najznačajnijom ulogom u procesu očuvanja zdravlja vašeg organizma, nesumnjivo je gvožđe. Upravo zato, sa pojavom nedostatka gvožđa u organizmu, istovremeno dolazi i do pojave poremećaja mnogih funkcija i do pojave zdravstvenih smetnji unutar organizma. Gvožđe je izuzetno važno u procesu transporta kiseonika kroz krv i u procesu očuvanja brojnih drugih procesa i reakcija u organizmu, kao što su recimo prokrvljenost organa, održavanje balansirane funkcije ćelija i slično. Jedna od najpoznatijih smetnji koja se javlja kao posledica nedostatka ovog minerala je anemija, ali to nije i jedina smetnja. Anemija je često praćena nizom različitih zdravstvenih smetnji, koje se javljaju u nedostatku gvožđa u organizmu i koje se mogu definisati kao simptomi prisustva ovog problema.

Da bi ste na vreme otkrili nedostatak gvožđa u organizmu, jako je važno da na vreme naučite da prepoznate simptome takvog stanja, a onda kada prepoznate simptome, u što hitnijem roku treba da se potrudite da nadomestite nivo gvožđa u organizmu.

Zato, odlučili smo da sa vama podelimo informacije koje će vam pomoći da otkrijete o kojim simptomima je reč, ali i informacije o tome na koji način možete nadomestiti nedostatak gvožđa u organizmu.

Nedostatak gvoždja u organizmu - simptomi i lečenje

Koji su simptomi nedostatka gvožđa u organizmu?

Ovo su simptomi nedostatka gvožđa u organizmu:

– Primetno bledilo kože, posebno u regiji lica,
– Bledilo unutrašnje strane donjih kapaka (ovo možete ustanoviti tako što ćete pri posmatranju svog odraza u ogledalu kažiprstom blago zavrnuti donje kapke. Ukoliko je unutrašnja ivica kapaka izrazito svetlo roze, to se definiše kao bledilo unutrašnje strane donjih kapaka),
– Pojava čestog ili hroničnog umora i malaksalosti organizma,
– Smanjenje ili hroničan gubitak koncentracije,
– Čest osećaj hladnoće na dlanovima i na stopalima (unutrašnji osećaj, kao i osećaj na dodir),
– Osećaj trnjenja u stopalima,
– Pojava ubrzanog pulsa,
– Pojava čestih glavobolja ili pojava migrene,
– Iznenadni i nagli gubitak apetita koji traje danima,
– Skraćenost daha, odnosno smanjenje kapaciteta pluća,
– Pojava teško objašnjivog i nejasno definisanog bola u jeziku,
– Pojačana lomljivost noktiju,
– Pojava čestog i dugotrajnog bola u mišićima nakon izlaganja manjem fizičkom naporu,
– Potreba za konzumiranjem leda.

Što veći broj gore navedenih simptoma primetite, morate biti svesni da to predstavlja jasniji i precizniji pokazatelj da vašem organizmu zaista nedostaje gvožđe.

Ono što je takođe potrebno da znate, jeste da postoje stanja organizma i periodi kada rizik od opadanja nivoa gvožđa u organizmu pojačano raste.

Takva stanja i periodi, javljaju se posebno kod osoba ženskog pola koje se nalaze u reproduktivnom periodu života, odnosno kod kojih je aktivan i redovan menstrualni ciklus. Konkretno, u periodu trajanja menstrualnog ciklusa, u organizmu svake žene dolazi do gubitka određene količine krvi, a samim tim i do opadanja nivoa gvožđa. Samim tim, u pomenutom periodu, treba obratiti pažnju na pojačan unos namirnica koje sadrže gvožđe. Pored menstrualnog ciklusa, na smanjenje nivoa gvožđa u organizmu, deluju i druga stanja kao što su izloženost tela povredama usled kojih je došlo do gubitka krvi ili izloženost tela operativnom hirurškom zahvatu. Takođe, smanjenje nivoa gvožđa u organizmu, može uzrokovati i loša, odnosno nepravilna ishrana, ali i stanja kao što su česta i prekomerna izloženost teškom fizičkom naporu.

Ono što uz sve što smo naveli nikako ne smemo da izostavimo kao važnu informaciju, jeste i to da postoje periodi i stanja, kada potreba organizma za gvožđem raste i kada je konstantno pojačana u određenom vremenskom intervalu. Konkretno, misli se na period trudnoće. Zato, žene koje planiraju trudnoću, istovremeno treba da planiraju i pojačan unos namirnica koje sadrže gvožđe. Na taj način, obezbediće kako zdraviji i pravilniji razvoj ploda, tako i zdraviji tok same trudnoće.

Kolike su dnevne potrebe organizma za gvožđem?

U proseku, osobi ženskog pola, potrebno je da dnevno unese između 18 i 22 miligrama gvožđa. U periodu trudnoće, ta potreba raste u proseku za 50% i iznosi od 27 do 30 miligrama. Kod osoba muškog pola, potreba za gvožđem je nešto manja i iznosi oko 10 miligrama.

Kako sanirati nedostatak gvožđa u organizmu?

Ukoliko ste ustanovili nedostatak gvožđa u svom organizmu, takvu činjenicu možete i treba da sanirate prvenstveno korigovanjem ishrane, odnosno pravilnim i dovoljnim unosom namirnica koje sadrže gvožđe.

Ovo je spisak namirnica koje sadrže gvožđe:

– Dzigerica (kako pileća, tako i svinjska ili dzigerica drugih životinja),
– Jaja,
– Goveđe crveno meso,
– Crni luk,
– Pirinač,
– Spanać,
– Pasulj,
– Sočivo,
– Orašasto voće,
– Borovnica,
– Aronija.

Sponzorisano:

Loading...