Namirnice bogate selenom

Selen je mineral koji je veoma važan za naše zdravlje i za funkcionisanje mnogih procesa u organizmu. Selen pomaže u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih problema i zato ga treba unositi u organizam u dovoljnim količinama. Organizam ne proizvodi sam ovaj mineral, pa količina selena u organizmu zavisi samo od ishrane. Do nedostatka selena u organizmu najčešće dolazi ukoliko se ne unosi dovoljno proteina, ribe ili žitarica.

Takođe, zdravstveno stanje i godine starosti imaju uticaj na količinu selena koja se nalazi u organizmu, a smatra se i da muškarci imaju veću potrebu za ovim mineralom nego žene. Preporučena dnevna doza selena jeste oko 40 mg, s tim što je za decu dovoljno da uzimaju 20-30 mg, dok se starijim osobama preporučuje 50-80 mg selena u toku dana. S obzirom da se selen najviše nalazi u mišićima, osobe koje imaju distrofiju ili neki drugi mišićni poremećaj, sklone su tome da nemaju dovoljan procenat selena u organizmu. Od nedostatka selena često pate i osobe koje su izložene raznim zagađenjima, kao i pušači.

Namirnice bogate selenom 1

Ukoliko imate problem sa nedostatkom selena u organizmu najbolje je da što pre rešite taj problem, da ne bi došlo do nekih zdravstvenih komplikacija. Ukoliko redovno konzumirate ovaj mineral, smanjićete rizik od moždanog i srčanog udara, mnoga kancerogena oboljenja, kao i pojavu artritisa. Preporučuje se da selen unosite putem hrane. U nastavku ćemo vam prikazati spisak namirnica koje su najbogatije ovim mineralom.

Morski plodovi, tunjevina i meso. Morski plodovi, tunjevina i meso predstavljaju jedne od najbogatijih izvora selena. Istraživanja su pokazala da samo 100 g mesa rakova ili škampa obezbeđuje dnevnu potrebnu količinu selena.

Brazilski orasi. Brazilski orah takođe spada u namirnice koje su najbogatije selenom. Samo jedan brazilski orah može da sadrži oko 100 mg selena. Međutim, treba znati da procenat selena u biljkama uopšte zavisi od sadržaja selena koji se nalazi u tlu gde se biljka gaji.

Jaja. Jaja se takođe preporučuju ukoliko imate problem sa nedostatkom selena, jer u žumancetu se nalaze velike količine ovog minerala.

Beli luk. Beli luk je jedan od najboljih prirodnih antibiotika i jedan od najbogatijih izvora selena. Beli luk sprečava pojavu virusa i infekcija i štiti od prehlade i gripa.

Integralne žitarice. Integralni proizvodi od celog zrna su takođe bogat izvor selena. Ovde spadaju kukuruzne i ovsene pahuljice, ovsena kaša, musli, integralni hleb i razna peciva i kolači od integralnog brašna.

Pored navedenih namirnica, pivski kvasac i pšenične klice su od davnina poznati kao bogati izvori selena, a još neke namirnice koje sadrže ovaj mineral i koje treba da uvrstite u svoju ishranu su pileće grudi, smeđi pirinač, sir, soja i puter. Preporučuje se da kombinujete sve ove namirnice i da osmislite zdrav jelovnik, a najbolje bi bilo da se konsultujete sa stručnjakom.

Napomena

Često se koriste i razni suplementi selena, a ukoliko se pretera u njihovom uzimanju, može doći do trovanja. Prekomerna količina selena u organizmu takođe nije dobra i može da dovede do iritacije kože, najčešće kože glave, i noktiju, a često i do gubitka kose, povraćanja i malaksalosti.

Sponzorisano:

Loading...