Ishrana za dijabetičare tipa 1 i 2

U procesu lečenja dijabetesa najvažnije je promeniti način ishrane i uopšte način života.

Pravilna ishrana omogućava da se reguliše nivo šećera u krvi, a istovremeno može da spreči razne druge zdravstvene probleme koji mogu biti izazvani dijabetesom.

Osnovna pravila

Osnovno pravilo kada je u pitanju ishrana dijabetičara je to da se hrana što kraće kuva, da bi se sačuvale hranljive materije. Uvek je bolje opredeliti se za kuvanu nego za prženu hranu.

Ishrana za dijabetičare tipa 1 i 2 namirnice

Takođe, važno je da se hrana rasporedi u više manjih obroka, koje treba jesti približno u isto vreme svakoga dana. Masnoće treba izbegavati, ali ih ne treba u potpunosti izbaciti, jer je neophodno da se u organizmu održi odgovarajući odnos između masti, proteina i ugljenih hidrata. Kada je u pitanju konzumiranje mesa, najbolje je birati piletinu, jagnjetinu ili teletinu i uvek ukloniti masnoću i kožicu sa mesa. Ribu treba jesti bar dva puta nedeljno, a od mlečnih proizvoda uvek treba birati one od obranog mleka. Što se hleba tiče, preporučuje se ražani ili crni hleb, jer oni sadrže dosta dijetetskih vlakana koja održavaju nivo šećera pod kontrolom. Dijabetičari treba da izbegavaju alkohol jer je dosta kaloričan i može da dovede do hipoglikemije.

Pored ovih osnovnih pravila, ishrana dijabetičara se razlikuje u zavisnosti od toga da li su u pitanju oboleli od dijabetesa tipa 1 ili od dijabetesa tipa 2.

Ishrana za dijabetičare tipa 1

Kada su u pitanju dijabetičari tipa 1, od suštinske važnosti je to da obroci budu redovni i da pacijenti imaju 6 obroka u toku dana. Takođe je važno da ishrana bude umerena da bi telesna težina pacijenata bila pod kontrolom. Osnovni cilj ishrane za dijabetičare tipa 1 jeste da se reguliše nivo šećera u krvi pre i posle jela, da se održi optimalan nivo masnoće u krvi i da se obezbedi dovoljno energije.

Kada je u pitanju ishrana za dijabetes tipa 1 mora se pratiti glikemijski indeks, odnosno mora se smanjiti konzumiranje namirnica koje sadrže šećer, kao i proizvoda od belog brašna. Najbolje je da pacijenti unose saharide u organizam putem integralnog peciva, integralnog pirinča, mahunarki, krompira, povrća ili voća. Osim ovih namirnica, svakako u jelovniku moraju biti i mlečni proizvodi, biljne masnoće (preporučuju se biljna ulja) i meso (najbolje je opredeliti se za ribu ili belo pileće meso). Pored ovakve ishrane, potrebno je piti i dosta tečnosti u toku dana.

Ishrana za dijabetičare tipa 2

Kod dijabetesa tipa 2 obično postoji genetska predispozicija ali ipak od nas samih zavisi kako ćemo uticati na to i da li ćemo pokušati da promenimo način života i loše životne navike. Istraživanja su pokazala da su gotovo sve osobe obolele od dijabetesa tipa 2 gojazne, pa je zato najbolje da ishrana bude prilagođena gubljenju telesne težine. Na taj način, regulisaće se i nivo šećera u krvi, a može se desiti i da dijabetes u potpunosti nestane. U ovom režimu ishrane je neophodno smanjiti unos masti i kalorija, a najbolje je imati 5 manjih obroka u toku dana, mada mogu i da ostanu samo tri glavna obroka. Ono što je od ključnog značaja jeste da se masti ne smeju izbaciti iz ishrane, ali uvek je neophodno opredeliti se za one dobre masnoće. U njih spadaju maslinovo, laneno i druga biljna ulja, zatim riba, orasi, semenke, jaja ili puter. Važno je izbegavati mesne prerađevine i uvek birati one masti koje su biljnog porekla.

Pored odgovarajuće ishrane, od ključnog značaja za lečenje dijabetesa je i umerena fizička aktivnost. Najmanje što možete da uradite za sebe jeste da svakoga dana priuštite sebi šetnju koja će imati višestruke koristi na lečenje dijabetesa ali i na vaše opšte zdravstveno stanje.

Sponzorisano:

Loading...