Kako umutiti šlag

Sigurni smo da među vama ne postoji osoba koja kao dete nije obožavala šlag i radovala mu se više nego torti svaki put kada se pravila torta.

Ako je tako ostalo i danas, u nastavku teksta otkrićemo vam više o tome kako da sa lakoćom umutite čvrst i ukusan šlag.

Kako umutiti šlag?

Postoje tri osnovna načina na koja možete umutiti šlag. Ta tri načina, odnose se na:

– mućenje šlaga iz kesice, odnosno mućenje šlag pene,
– mućenje šlaga od belanaca i šećera,
– i mućenje šlaga od slatke pavlake.

Kako umutiti šlag

Kako umutiti šlag iz kesice?

Ako ste se odlučili da umutite šlag iz kesice, najbolje je da se pridržavate uputstva koje je priloženo na ambalaži. U uputstvu su jasno navedene mere u kojima treba pomešati sadržaj iz kesice sa vodom ili mlekom.

Ipak, ako vam pri ruci nije uputstvo, mi ćemo vam pomoći.

Da bi ste dobili divan, kremast i čvrst šlag, za svakih 100 grama praha iz kesice, potrebno vam je tačno 200 mililitara vode ili mleka.

Pritom, nije važno samo koliko praha iz kesice i koliko vode ili mleka upotrebite, već je važno i kako obavljate proces mućenja šlaga.

To znači da voda koju koristite ili mleko moraju biti što hladniji, najbolje je ohlađeni u frižideru.

Zatim, sadržaj od 100 grama praha, pomešajte najpre sa polovinom, odnosno sa 100 mililitara vode. Tu mešavinu mutite mikserom primenjujući najpre najmanju brzinu mućenja i postepeno je povećavajući. Kada mešavina polovine sadržaja vode ili mleka i celog sadržaja praha dobije kremastu i gustu strukturu, tome dodajte i preostalih 100 mililitara hladne vode ili mleka. Važno je da ne dodate sve naglo i odjednom, već da postepeno i polako sipate i paralelno mutite.

Nastavite mućenje sve dok ne dobijete gust i blistav šlag.

Pre nego što završite mućenje, probajte ukus šlaga, ukoliko je nedovoljno sladak, u njega dodajte šećer u prahu u količini po ukusu i nastavite mućenje sve dok se šlag potpuno ne umuti.

Kako umutiti šlag od belanaca i šećera?

Mućenje šlaga od belanaca i šećera, zahteva pridržavanje dva osnovna pravila. To je da za idealnu slatkoću treba upotrebiti onoliko ravnih supenih kašika šećera koliko upotrebite belanaca i da šećer tokom mućenja treba sipati postepeno i polako, kako šlag ne bi sadržao cele kristale odnosno grudvice od šećera.

Kada ovo usvojite, dalji postupak mućenja šlaga je jednostavan. Prvo pripremite potreban broj belanaca. Broj belanaca zavisi od veličine torte. Prosečno, dovoljno je 5 do 6 belanaca.

Belanca najpre probušite viljuškom kako bi ste olakšali mućenje. Zatim, uključite mikser na najslabiju brzinu i počnite mućenje. Dok mutite belanca, njima postepeno i polako dodajte i 5 do 6 ravnih supenih kašika šećera i pojačavajte brzinu mućenja.

Mutite šlag sve dok šlag ne postane kompaktan, gust i čvrst.

Kako umutiti šlag od slatke pavlake?

Mućenje šlaga od slatke pavlake se može nazvati najjednostavnijim načinom mućenja šlaga.

Sve što je potrebno jeste da slatku pavlaku dobro ohladite u frižideru pre nego što je otvorite i pre nego što započnete mućenje šlaga. Kada se slatka pavlaka dovoljno ohladi, sipajte je u posudu za mućenje i mutite je mikserom sve dok ne dobijete šlag željene strukture i gustine. U slatku pavlaku, nemojte dodavati šećer, niti mleko ili vodu.

Sponzorisano:

Loading...