Kikiriki puter – kalorije, recepti, zdravstvene prednosti i cena

Kikiriki pripada porodici mahunarki i predstavlja bogat izvor proteina. Sadrži mnoštvo vitamina i minerala i veoma je pogodan za ishranu dijabetičara, jer reguliše nivo šećera u krvi. Dakle, kikiriki je veoma dobar za zdravlje, a jedan od načina da sve korisne sastojke kikirikija unesete u organizam jeste konzumiranje kikiriki putera.

Kikiriki puter se pravi mešanjem mlevenog pečenog kikirikija i biljnog putera. Kikiriki puter se pravi od celog kikirikija, pa ima veoma jak ukus. Da bi se ublažio ukus, puter od kikirikija se može mazati na hleb, krekere itd. Neki proizvođači dodaju šećer ili so radi boljeg ukusa. Kikiriki puter je dosta zastupljen na engleskom govornom području, pre svega u Americi.

Kalorije u kikiriki puteru

Kikiriki puter ima oko 600 kalorija na 100 grama.

Kikiriki puter - kalorije recepti zdravstvene prednosti i cena

Nutritivna vrednost – šta sadrži kikiriki puter?

Kikiriki puter sadrži velike količine minerala (magnezijum, bakar, kalijum, cink, mangan, gvožđe itd.) i vitamina (vitamin E i vitamini B kompleksa).

Puter od kikirikija sadrži 49,2 % masnoća, što je veoma puno. Međutim, kikiriki puter predstavlja zdrav izvor masnoća, jer sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti (80% su nezasićene masti).

Kikiriki puter sadrži 25,8 % proteina, što znači da stvara osećaj sitosti duže vreme nakon jela. Kikiriki puter je jedna od energetski najbogatijih hranljivih namirnica. Na taj način nećete posegnuti za grickalicama između obroka. Dakle, iako sadrži dosta masti, puter od kikirikija vas neće ugojiti. Zahvaljujući velikoj količini proteina, kikiriki puter je dobar za izgradnju mišićne mase, ali mogu ga koristiti i vegeterijanci jer predstavlja zdrav izvor biljnih proteina. Pošto sadrži velike količine proteina, naročito se preporučuje starijim osobama koje ne mogu da žvaću meso i koje imaju problema sa zubima.

Kada je reč o ugljenim hidratima, kikiriki puter spada u složene ugljene hidrate (polisaharide). Dakle, kikiriki puter predstavlja zdrav izvor ugljenih hidrata koji se lako vare i daju energiju. Puter od kikirikija ima veoma nizak glikemijski indeks, što znači da neće dovesti do naglog porasta šećera u krvi, pa ga mogu konzumirati i dijabetičari.

Zdravstvene prednosti kikiriki putera

  1. Dobar za srce

Pošto sadrži uglavnom nezasićene masti, kikiriki puter utiče na smanjenje lošeg holesterola i dobar je za zdravlje srca. Dokazano je da ukoliko se kikiriki puter jede umereno, rizik od srčanih oboljenja biće duplo manji. Takođe, puter od kikirikija može da spreči i nastanak dijabetesa tipa 2. Kikiriki puter štiti kardiovaskularni sistem isto kao bademi i orasi.

  1. Jača kosti

Ukoliko koristite kikiriki puter u ishrani, vaše kosti će biti zdrave i jake, zahvaljujući prisustvu kalijuma i magnezijuma koji su od suštinskog značaja za pravilan razvoj kostiju.

  1. Smanjuje rizik od urođenih defekata

Folna kiselina, koja predstavlja jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka u kikiriki puteru, ima ključnu ulogu u tome da se beba rodi zdrava. Poznato je da nedostatak folne kiseline dovodi do pojave defekata kod fetusa. Dakle, bilo bi poželjno da konzumirate kikiriki puter u trudnoći, da bi vaša beba bila zdrava.

  1. Doprinosi zdravlju kože

Pošto sadrži velike količine omega 3 esencijalnih masnih kiselina i vitamina B, kikiriki puter je dobar za zdravlje kože. Ukoliko imate problema sa suvom kožom i perutanjem, konzumiranje putera od kikirikija će sigurno pomoći da ponovo učinite kožu sjajnom i glatkom.

  1. Ubrzava rast kose

Zahvaljujući vitaminu B2 koji je prisutan u velikim količinama, kikiriki puter ubrzava rast kose i sprečava opadanje kose.

Recept za pripremu kikiriki putera

Za vas smo pronašli dobar recept za pravljenje kikiriki putera, pa vam prenosimo video u kome će vam to lepo biti objašnjeno:

Reč upozorenja

Kikiriki puter je zdrav, ali treba ga jesti umereno jer ipak spada u visokokaloričnu hranu. Preporučena doza je 2 kašičice kikiriki putera dnevno.

Često se u kikiriki puter u malim količinama dodaje hidrogenizovano ulje koje sadrži trans masti. Količina ovih trans masti je zanemarljiva, ali ako želite da budete sigurni da jedete zdravo, onda kupujte kikiriki puter bez trans masti, koji je označen kao nerafinisani ili prirodni kikiriki puter.

Kikiriki puter – gde kupiti i koja je cena?

Uskoro otvaramo internet prodavnicu zdravih proizvoda gde ćete moći da nabavite kikiriki puter bilo da ste iz Beograda, Novog Sada ili bilo kog mesta u Srbiji po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na našu email listu besplatno i javićemo vam čim krene prodaja da dobijete popust.

Sponzorisano:

Loading...