Kokosovo mleko – upotreba, lekovitost i recept

Kokosovo mleko nikako ne treba mešati sa kokosovom vodom. Osim što nisu iste konzistencije i nutritivne vrednosti, bitno je znati da je kokosova voda prirodni sastojak koji se nalazi unutar ploda, dok se kokosovo mleko dobija preradom mesnattog dela kokosa. Naziv kokosovo mleko potče od boje ovog napitka, i nema mnogo dodirnih tačaka sa pravim mlekom. Ovaj proizvod, osim što je veoma ukusan, dokazano je i veoma zdrav, a ukoliko ste u mogućnosti, možete nekad i sami da probate da ga napravite u svom domu.

Kokos je veoma hranljivo voće, izuzetno bogato vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama. Veoma je kaloričan, tako da nije preporučljiv za svakodnevnu upotrebu u sirovom obliku, kao ni mleko. Druga stvar je kokosova voda, ali o njoj ćemo nekom drugom prilikom. Kokosovo mleko se može koristiti u ishrani kao zamena za mleko životinjskog porekla, jer ne sadrži laktozu, a to je posebno dobra vest za ljude koji su intolerantni na ovaj nutrijent, kao i za vegeterijance.

Kokosovo mleko - upotreba, lekovitost i recept

Masnoće koje se nalaze u kokosu spadaju u takozvane ,,zdrave’’ masti, jer se ovde nalaze u obliku zasićenih masnih kiselina srednjeg lanca, odnosno najviše u obliku laurinske kiseline. Ova kiselina poseduje brojna antibakterijska svojstvakoja pomažu organizmu u odbrani od virusa i infekcija. Takođe, ove kiseline regulišu crevnu floru, jer podstiču rad dobrih bakterija koje se tu inače nalaze. Zato je kokosovo mleko idealna namirnica za rešavanje stomačnih problema i regulisanje rada sistema za varenje.

U kokosovom mleku se nalaze brojni minerali potrebni organizmu za pravilan rad i razvoj. Odličan je izvor magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i selena. Selen je posebno bitan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Nepravilan rad štitne žlezde narušava balans hormona u organizmu, pa dolazi do pojave različitih oboljenja koja slabe imunitet. Selen i magnezijum koji se nalaze u kokosovom mleku regulišu rad tireoide.

Kalcijum ne sadrži u tolikoj meri, ali u kombinaciji sa magnezijumom i fosforom povoljno utiče na razvoj i jačanje koštanog sistema. Isti ovi minerali čine spoljašnji deo gleđi zuba, pa je njihov unos bitan za očuvanje zdravih zuba.

Recept za pravljenje kokosovog mleka

Obzirom da se ova namirnica danas može nabaviti samo u konzerviranom stanju, i kao takva koristiti samo za pripremu hrane, predlažemo vam jedan lak i brz recept kojim možete napraviti kokosovo mleko i za neku drugu upotrebu. U prodavnici potražite kokos srednje srelosti, bitno je samo da meso nije premeko. Jednim udarcem otvorite kokos i proverite da li je meso zdravo. Tada je potpuno belo. U slučaju da je potamnelo, kokos nije dobar za korišćenje i u tom slučaju bacite ga, i nemojte koristiti ni tečnost iz njega. Ako je meso u redu, kokos ubacite u rernu da omekša. Vodu koja se nalazi u plodu sačuvajte. Izvadite meso iz kokosa i usitnite u blenderu, a zatim po malo dodajte vodu iz kokosa dok ne dobijete željenu gustinu jednake konzistencije. Dobijenu smesu stavite u gazu i okačite iznad posude. Iscedite sami ili ostavite da se mleko cedi preko noći. Ovako napravljeno mleko ne može dugo da stoji u frižideru, zato je poželjno praviti ga samo onda kada ćete ga odmah iskoristiti.

Sponzorisano:

Loading...