Kombuha gljiva – lekovito dejstvo i priprema

Čaj od kombuhe je koristan za zdravlje jer olakšava detoksikaciju, smanjuje bol kod artritisa, snižava holesterol, reguliše pražnjenje creva, olakšava čir na želucu i različite probavne tegobe.

Kombuha bogata antioksidantima poseduje antimikrobna svojstva i pomaže u lečenju raznih medicinskih stanja kao što su rak i dijabetes i doprinosi održanju ćelijskog zdravlja i jačanju imunog sistema organizma.

Šta je kombuha?

Kombuha je osvežavajući fermentisan napitak. Dobija se fermentacijom zaslađenog čaja sa simbioznim skupom bakterija sirćetne kiseline i specifičnih kultura kvasaca. Poreklom sa severoistoka Kine, ova čudesna gljiva se vekovima unazad vrednuje zbog svog jedinstvenog, osvežavajućeg ukusa i širokog spektra zdravstvenih koristi. Kombuha je poznata kao ,,besmrtni eliksir zdravlja” u drevnoj Kini.

Iako se ponekad kombuha spominje kao gljiva, ipak ne postoji gljiva koja je povezana sa kombuhom. Živi kvasac prisutan u napitku od kombuhe obezbeđuje mu aktivan život, koji se nastavlja čak i posle prebacivanja u kontejnere za skladištenje. Kombuha kultura uključuje Candida stellata, Zygosaccharomyces baili, Brettanomyces bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, Torulaspora delbrueckii i Schizosaccharomyces vrste kvasaca. Kombuha može imati različiti ukus, u zavisnosti od toga da li se dobija od crnog ili zelenog čaja, a ukus može da bude nešto između jabukovog sirćeta i šampanjca. Nakon što je bila veoma značajan deo kineske narodne medicine, kombuha je stigla i do Rusije, Nemačke i Evrope, a nedavno je postala veoma popularna širom sveta zahvaljujući svojim neverovatnim terapeutskim kvalitetima.

Hranljiva vrednost kombuhe

Kombuha obuhvata širok spektar bakterija i kvasaca sa polifenolima, amino kiselinama i organskim kiselinama. Nakon procesa fermentacije, kombuha napitak postaje veoma hranljiv jer sadrži bogatstvo različitih minerala, brojne korisne enzime, mnoštvo vitamina kao što su vitamini B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B6, B9 (folna kiselina), B12, C i mnogo zdravih hemijskih sastojaka kao što su npr. glukonska kiselina, oksalna kiselina, sirćetna kiselina, glukuronska kiselina, usninska kiselina, fruktoza i mlečna kiselina.

Zdravstvene koristi kombuhe

Kombuha poseduje antibiotička svojstva, odnosno bakteriocidna i bakteriostatska svojstva, koja deluju protiv niza patogena i koriste se u terapeutske svrhe kod čoveka, ali i u veterinarskim tretmanima.

Detoksikacija: Kombuha poseduje izuzetnu sposobnost da detoksikuje telo. Ona sadrži moćnu detoksikacionu glukuronsku kiselinu koja vezuje toksine koji ulaze u jetru i izbacuje ih iz tela preko bubrega. Ovo pomaže da jetra ostane zdrava. Osim toga, kombuha sprečava štetne efekte zagađenja izazvanog od strane naftnih derivata zajedno sa plastikom, pesticidima, smolom i teškim metalima.

Antioksidantska snaga: Kombuha sadrži velike količine organskih kiselina kao što su glukuronska kiselina i moćni antioksidanti koji pomažu u zaštiti organizma od oksidativnih oštećenja. Antioksidanti prisutni u kombuhi neutrališu efekte slobodnih radikala i tako obnavljaju i štite organizam od raznih bolesti i upala.

lekovito dejstvo kombuhe

Hepato-zaštitna svojstva: Još jedna zdravstvena korist kombuhe je zaštita jetre. Istraživanje sprovedeno na kombuhi je pokazalo da čaj od kombuhe pomaže u obnavljanju nivoa glutationa i veoma je efikasan u smanjenju toksičnosti jetre. Komparativna studija sprovedena na crnom čaju i kombuha čaju dokazala je efikasnost i superiornost kombuha čaja u zaštiti jetre od toksičnosti, što se pripisuje njegovim antioksidantskim svojstvima.

Rak: Kombuha može značajno da smanji rast kancerogenih ćelija. Studije su pokazale da je glutarička kiselina prisutna u kombuhi prilično efikasna u sprečavanju različitih tipova raka uključujući rak pankreasa i dojke. Mlečna kiselina prisutna u kombuhi deluje korisno protiv raka tako što preusmerava PH vrednost organizma ka kiseloj strani i tako otežava da se razvije rak. Kao što je već rečeno, detoksikaciona svojstva kombuhe takođe doprinose sprečavanju i lečenju različitih vrsta kancera.

Antimikrobna svojstva: Kombuha čaj poseduje antimikrobna svojstva koja mogu biti efikasna u borbi protiv različitih vrsta patogena. Istraživanje je pokazalo da pored sirćetne kiseline kombuha sadrži druge antimikrobne komponente koje čak i na neutralnim PH vrednostima pružaju zaštitu od niza mikroorganizama uključujući Staphylococcus aureaus, Staphylococcus epidermis, Escherichia Coli, Salmonella enteriditis, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogens i Helicobacter pylori.

Dijabetes: Kombuha se vrednuje zbog svoje efikasnosti u lečenju dijabetesa. Ona je prirodno terapeutsko sredstvo koje pomaže u suzbijanju faktora vezanih za dijabetes. Komparativna studija koja uključuje crni čaj i kombuha čaj pokazala je da kombuha čaj efikasnije sprečava dijabetes u poređenju sa crnim čajem, a pomaže i u smanjenju povišenog nivoa glukoze u krvi. Studija je takođe pokazala da čaj od kombuhe pomaže u lečenju pankreasa kod dijabetičara i pomaže u očuvanju funkcija jetre i bubrega tako što smanjuje koncentraciju uree i raznih neželjenih aktivnosti koje se odvijaju u membrani plazme.

Artritis: Kako je već navedeno, kombuha sadrži glukozamine koji su korisni u sprečavanju i lečenju svih tipova artritisa. Glukozamin prisutan u kombuhi stimuliše proizvodnju hijaluronske kiseline koja pomaže u održanju strukture hrskavice i ublažava bol povezan sa artritisom. Hijaluronska kiselina pomaže u smanjenju štete uzrokovane slobodnim radikalima, održava lubrikaciju i elastičnost zglobova jer jača vezivno tkivo koje vezuje vlažnost.

Holesterol: Još jedna od zdravstvenih koristi čaja od kombuhe je održavanje zdravog nivoa holesterola. Istraživanja su obezbedila dokaze o antilipidnim svojstvima kombuhe koja pomažu u smanjenju apsorpcije LDL holesterola (lošeg holesterola) i triglicerida i povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola u telu.

Čir na želucu: Kombuha pruža olakšanje od nelagodnosti uzrokovane čirom na želucu. Studije sprovedene u ovoj oblasti pokazale su da antioksidanti i fenoli prisutni u čaju od kombuhe pomažu u zaštiti mucinskog sadržaja u želudačnim tkivima i smanjuju izlučivanje viška želudačne kiseline. Ista studija je takođe pokazala da je efikasnost čaja od kombuhe u lečenju čira na želucu u istoj ravni sa komercijalno dostupnim lekom omeprazolom.

Zdravlje ćelija: Kombuha pomaže da se održi ćelijsko zdravlje koje je od vitalnog značaja za zdravo funkcionisanje organizma. Studija sprovedena na kombuha čaju je pokazala zaštitne efekte napitka od kombuhe protiv citotoksičnosti, kao i pozitivne rezultate u pogledu faktora vezanih za smanjenje ćelijskih toksina.

Varenje: Kombuha je napitak koji doprinosi zdravom varenju. Zbog procesa fermentacije sa živom kolonijom bakterija i kvasaca, kombuha deluje kao probiotski napitak koji pomaže u održavanju zdravlja stomaka i pruža olakšanje od različitih stomačnih poremećaja uključujući hronični zatvor i dijareju. Digestivni enzimi prisutni u kombuhi pojačavaju efekte glukuronske kiseline i pomažu u razbijanju proteina i saharida i na taj način čine sistem za varenje efikasnijim.

priprema napitka od kombuhe

Jači imuni sistem: Kombuha je bogata brojnim antioksidantima koji jačaju imuni sistem i povećavaju nivo energije u telu. Antiupalna i antimikrobna svojstva kombuhe pomažu u borbi protiv različitih bakterijskih i virusnih infekcija. Studija sprovedena na čaju od kombuhe potvrdila je činjenicu da oralna primena ovog napitka može da pomogne u oporavku imunog sistema i na taj način da pomogne u poboljšanju mehanizma zaštite tela.

Ostale upotrebe: Osim mnoštva zdravstvenih koristi, kombuha se takođe može koristiti za proizvodnju veštačke kože.

Kombuha: Kako se priprema?

Kombuha se priprema mešanjem kolonije bakterija i kvasca sa šećerom i čajem, što je praćeno fermentacijom u odgovarajućim i sterilisanim uslovima. Dobijena tečnost je zdrav napitak koji sadrži obilje vitamina, sirće i još mnogo drugih komponenti.

Kombuha: reč upozorenja

Iako se kombuha vrednuje kao odličan iscelitelj, ona takođe može da uzrokuje alergijske reakcije uključujući i stomačne tegobe i upale. Kuvanje kombuha čaja u nesterilisanim uslovima može da uzrokuje kontaminaciju i kvarenje što može biti izuzetno štetno.

Keramičke posude za kuvanje: Upotreba keramičkih posuda tokom procesa kuvanja može povećati rizik od trovanja olovom. Dok se kuva, čaj od kombuhe može da postane štetan za konzumaciju zbog olovne glazure koja se koristi u keramičkim posudama.

Gastrointestinalna toksičnost: Još jedan neželjeni efekat kombuha čaja je gastrointetstinalna nelagodnost koja može da uzrokuje niz simptoma kao što su mučnina, povraćanje, žutica, migrena i glavobolja.

Mlečna acidoza: Konzumacija kombuha čaja može takođe kod nekih pojedinaca da dovede do mlečne acidoze što može kasnije dovesti do ozbiljnih stanja.

U slučaju bilo kakvih neželjenih simptoma, trebalo bi da odmah potražite hitnu medicinsku pomoć da biste izbegli ozbiljne komplikacije.

Kombuha: pregled

Kombuha napitak ima revitalizirajući efekat koji pomaže da se održi prirodna boja kose, da koža ostane čvrsta i da se poboljša sveukupni osećaj zdravlja i snage. Kombuha je efikasni iscelitelj rana, pomaže u smanjenju anksioznosti i nivoa stresa u organizmu i daje energiju mozgu. Pre nego što počnete da razmišljate o terapeutskoj upotrebi kombuhe, uvek je preporučljivo da konsultujete doktora da biste bolje razumeli njene efekte iz individualne perspektive.

Sponzorisano:

Loading...