Mandarine – kalorije, vitamini i lekovita svojstva

Tangerine su specifična varijanta mandarina (Citrus Reticulate) koje su crvenkasto-narandžaste boje. One pripadaju porodici Rutaceae i uglavnom se gaje u tropskim šumama provincija Jugoistočne Azije. Drvo tangerine je po veličini manje od drveta pomorandže, a plodovi imaju tamno narandžastu boju i ravan oblik. To je vlaknasto voće puno hranljivih materija i lako se ljušti.

Sočni segmenti tangerine imaju hibridne varijante kao što su tangeli, tangori i klementine. Na severnoj hemisferi vrhunac sezone tangerina počinje u oktobru i traje do aprila. Ovo voće je poznato po svežem i citrusnom ukusu sa malo kalorija i sa visokim sadržajem hranljivih materija. Sadržaj vitamina u ovom voću je najveći u svojoj klasi. Takođe, mandarine su bogat izvor vitamina C, folata i beta-karotena. Ukus mandarine je jači od pomorandže, slađi je i manje kiseo.

Zdravstvene koristi mandarina:

Bogati antioksidanti sprečavaju upalu:

Pomorandže su odličan izvor vitamina za ljudsko telo, kao i mandarine, koje svojim bogatim izvorima vitamina C obezbeđuju antioksidante koji su potrebni telu. Ovi antioksidanti sprečavaju upale u telu. Poznato je da oni sprečavaju pojavu slobodnih radikala koji mogu da izazovu nepotrebne oksidacione reakcije koje mogu biti štetne za organizam.

Bore se protiv bolesti kože i artritisa:

Mandarine se često koriste u medicinskim lečenjima jer se efikasno bore protiv bolesti kože i artritisa.

Isceljuju posekotine i rane:

Mandarine pomažu u isceljenju malih posekotina i rana.

Apsorbuju gvožđe iz hrane:

One takođe veoma lako apsorbuju gvožđe iz hrane.

Ograničavaju apsorpciju holesterola:

Mandarine se sastoje od vlakana kao što su pektin i hemi-celuloza koji ograničavaju apsorpciju holesterola u stomaku, što smanjuje rizik od gojaznosti.

mandarine kalorije

Poboljšavaju varenje i sprečavaju hronične bolesti:

Dijetalno vlakno u ovom voću poboljšava varenje, što je dobro za celokupno funkcionisanje organizma. Takođe, konzumiranjem određene količine mandarina i drugih varijanti pomorandže mogu se sprečiti brojne hronične bolesti, poput raka i srčanih oboljenja.

Visok nivo vlakana olakšava pokrete creva:

Visok nivo vlakana takođe je koristan za pokrete creva u vašem organizmu, zbog čega stručnjaci preporučuju konzumiranje ovog voća.

Koristi mandarina za kožu:

Leče kožna oboljenja i odlažu znake starenja:

Mandarine su dobar izvor vitamina A. Ako patite od neke kožne bolesti, kao što su akne i bubuljice, trebalo bi da uzimate dosta vitamina A i da koristite proizvode koji sadrže ovaj vitamin. Zbog toga mandarine mogu biti dobra opcija za lečenje ovih problema sa kožom. Kada je reč o lečenju rana i drugih oštećenja na koži, vitamin A je ključan jer pomaže da se obnove kožna tkiva. Ako želite da kontrolišete ili uklonite simptome starenja kože kao što su fine linije, bore, suva koža, vitamin

A može biti od velike pomoći zbog svojih svojstava protiv starenja kože.

Stvaraju glatku i mladalačku kožu:

Vitamin C koji se nalazi u mandarinama takođe je neverovatan hranljiv antioksidant koji pomaže da se uspori proces starenja.

Pored toga, antioksidantska svojstva štite kožu od slobodnih radikala. To sprečava pojavu određenih vrsta raka. Ako želite da održite glatku i mladalačku kožu, onda vam može pomoći vitamin C jer stimuliše proizvodnju kolagena u koži, a kolagen je protein koji daje gipkost vašoj koži.

Maska za lice za svetliju kožu:

Ovde predlažemo domaću masku za lice od mandarine koja će dovesti do svetlije kože. Pored toga, ova maska će vam pomoći da uklonite višak masnoće i štetne bakterije i da vam koža bude meka, sveža i bez fleka.

Uzmite 3 ili 4 kriške mandarine. Bacite semenke. Blendirajte ih dobro i pomešajte po jednu kašiku meda i jogurta sa ovim sokom. Nanesite na lice ili na vrat. Ostavite 10-20 minuta. Isperite to hladnom vodom. Primenjujte ovu masku 2 puta nedeljno ako imate masnu kožu i jednom nedeljno ako vam je koža normalna ili suva.

Koristi mandarina za kosu:

Vitamin A pomaže da se hidrira sebum na temenu glave:

Jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje je vitamin A. Njegova antioksidantska svojstva omekšavaju i hidriraju sebum na temenu glave. Antioksidanti se takođe bore protiv zagađenja koje dovodi do opadanja kose i čini je slabom.

mandarine vitamini

Podstiču rast kose i odlažu sede:

Vitamin B12 smanjuje gubitak kose, podstiče rast kose i usporava proces sedenja kose.

Izvor zdrave i sjajne kose:

Kao što je ranije spomenuto, vitamin C pomaže da se izgradi kolagen koji je krucijalan za rast kose. Vitamin C takođe pomaže u razbijanju gvožđa, koji predstavlja još jedan izvor za zdravu kosu, tako da vaše telo može da ga apsorbuje. Možete pomešati sok od mandarine sa uljem za kosu da bi vam kosa postala zdrava i sjajna.

Saveti za kuvanje/jedenje

1. Za proteinski podsticaj, mandarine se čak koristi u voćnoj salati.
2. Sok od mandarine može da se koristi u rezancima i pasti.
3. Možete dodati sok od mandarine dok pečete kolač da biste dobili osvežavajući ukus.
4. Takođe, sok od mandarine se može koristiti kod recepata od piletine i ribe.

Saveti za kupovinu i čuvanje mandarina

Dok birate mandarine, uvek tražite one teže. Veća težina znači više soka. Čuvajte ih u frižideru da bi se održala svežina.

Ako kupite previše mandarina odjednom, isperite ih u hladnoj vodi i dobro ih osušite pamučnom krpom i čuvajte ih u frižideru.

Mandarine pripadaju posebnoj i čudnoj vrsti voća i mogu se jesti svaki dan zbog malo kalorija i puno vitamina koje sadrže.

Hranljive vrednosti mandarina

Mandarine sadrže 26 g ugljenih hidrata, 1.6 g proteina, 0.6 g masti i blizu 455 miligrama minerala. Zato je mandarina vrsta niskozasićenih masti i dobar je izvor vitamina, a većina njenih kalorija dolazi od prirodnih šećera.

Mandarine se mogu jesti direktno ili putem sokova. Kora mandarine se koristi i za davanje arome jelima.

Sponzorisano:

Loading...