Miomi na materici – uzroci, simptomi i prirodno lečenje

Savremena istraživanja pokazuju da od mioma na materici pati svaka peta žena. Javlja se kod žena u reproduktivnom periodu i njihov tačan uzrok nastanka najčešće nije poznat.

Miomi na materici uglavnom nisu opasni i u većni slučajeva ne zahtevaju nikakvu invazivnu metodu lečenja. Pored pomoći konvencionalne medicine, u tretiranju mioma na materici mogu da pomognu i neki prirodni preparati.

Šta su miomi na materici?

Miomi na materici, tvorevine stručnog medicinskog naziva leiomyoma, najčešće su dobroćudni tumori koji se stvaraju u materici. Uglavnom se javljaju u grupama, mada se mogu stvoriti i pojedinačno. Formiraju se iz glatkih mišića materice.

Miomi na materici - uzroci, simptomi i prirodno lečenje

Miomi mogu da se razlikuju prema mestu svog nastanka u samoj materici. Mogu da budu intramuralni, koji rastu unutar samih mišića materice i koji su najčešći, ili subcerozni, miomi koji rastu prema stomačnoj šupljini, sa površine materice. Još jedan tip mioma su submukozni miomi, tvorevine tkiva koje nastaju neposredno ispod endometrijuma, a ponekad imaju i peteljku i spuštaju se kroz kanal grlića materice. Miomi mogu da se pojave i lokalizovani u tkivu samog grlića i to su cervikalni miomi. Parazitarni miom može da se formira od peteljkastih subceroznih mioma koji nastaju na krvnim sudovima trbušne maramice ili nekih drugih organa.

Miomi se razlikuju po građi tkiva, što stručnjaci utvrđuju patohistologijom. U izuzetno retkim slučajevima se dešava da miom preraste u maligni tumor.

Šta izaziva miome na materici?

Pravi uzrok nastanka mioma na materici zapravo nije poznat. Oni se formiraju usled abnormalnog rasta ćelija glatkih mišića sa brojnim receptorima estrogena i progesterona. Sami hormoni nisu direktan uzročnik nastanka mioma, ali ove tvorevine mogu da se razvijaju pod njihovim uticajem. Bujanje mioma na materici je u tom smislu povezano sa funkcijom jajnika, odnosno njihovom produkcijom hormona estrogena. Miomi u materici mogu da budu izuzetno mali i da se formiraju u grupama, ali i veliki, pojedinačni i teški.

Kako prepoznati prisustvo mioma na materici?

Miomi na materici se ne javljaju pre puberteta, a prirodno se povlače u postmenopauzi. U najvećem broju slučajeva se dijagnostifikuju slučajno, pri rutinskom ultrazvučnom pregledu. Miomi na materici su praćeni simptomima koji mogu da ukažu na njihovo postojanje.

Najčešći simptom mioma na materici je abnormalno krvarenje, pri čemu se pod time podrazumeva svako krvarenje koje nije menstrualno. Najkarakterističnije je obilno krvarenje, praćeno posledičnom anemijom. U slučaju većih mioma, žena može osećati napetost u maloj karlici i smetnje pri mokrenju ili izbacivanju stolice, kada miom pritiska okolne organe. Pokazatelj prisustva mioma mogu da budu bolovi, koji se javljaju kada miom nema dovoljnu količinu krvi, što može za posledicu imati i nekrozu. Bolove mogu da izazovu i kontrakcije nadražene materice ili pritisak mioma na nervna tkiva. Kod žena sa miomima može doći i do neplodnosti, kao i spontanih pobačaja.

Kako izlečiti miome prirodnim putem?

Kod žena koje nemaju nikakve izražene tegobe niti probleme vezane za začeće, miome nije nužno lečiti. To se posebno odnosi na period pre prve menstruacije ili nakon menopauze, kada se oni umanjuju spontano. Pri lečenju može da se pristupi neinvazivnim hirurškim metodama, intraventnoj radiologiji i hormonskim lekovima, ali postoji i veliki broj narodnih lekova i preporuka za prirodnu terapiju ovog problema.

Koren božura – Koren božura se preporučuje u narodnim receptima ruske alternativne medicine za lečenje mioma. Jednu kašičicu sušenog korena božura preliti sa jednom i po šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti oko pola sata. Preparat konzumirati u dozi od po jedne supene kašike tri puta na dan, pre obroka.

Crveni krompir – Još jedan recept ruske alternativne medicine za tretiranje mioma na materici. Tri veća crvena krompira oprati, očistiti i izrendati. Iscediti krompirov sok i piti svako jutro po pola čaše, pre obroka.

Čuvarkuća i med –  Čuvarkuća i med su se od davnina koristili u ovoj kombinaciji, za tretiranje različitih ženskih tegoba, kao i drugih oboljenja. Odlični su i za pročišćavanje organizma, a pokazali su se izuzetno efikasnim u terapiji cista i mioma. Za ovaj provereno delotvoran prirodni preparat je potrebno 300gr svežih listova čuvarkuće i pola kilograma prirodnog pčelinjeg meda. Listove čuvarkuće usitniti u secku ili samleti i pomešati sa medom. Dobijenu smesu presuti u teglu i zamotati u foliju, zatvoriti i odložiti u frižider. Preparat se konzumira svako jutro, pola sata pre obroka, po jednu kašičicu.

Sok od cvekle i šargarepe – Za pripremu svežeg soka koji ima blagotvorno dejstvo na ublažavanje tegoba sa miomima na materici je potrebna jedna manja sveža glavica cvekle, čen belog luka, kašika prirodnog meda i pola čaše sveže ceđenog soka od šargarepe. Cveklu najpre iscediti u sokovniku, a zatim dodati izgnječen beli luk i šargarepu. Na kraju dodati med i dobro izmešati, dok se ne istopi. Sok može da se konzumira svakodnevno, a preporučuje se pravljenje jednodnevne pauze na nedelju dana.

Ulje žutog noćurka – Žuti noćurak se odavno i provereno koristi za ublažavanje različitih tegoba ženskog zdravlja, poput menstrualnih tegoba, nadutosti, pa i neplodnosti. Njegova primena u teraiji cista, mioma i fibroma se takođe pokazala veoma efikasnom.

Pored pomenutih preporuka i recepata, postoji i mnoštvo drugih prirodnih preparata i sugestija za provereno lečenje mioma na materici na prirodan način. Osim njih, od velikog značajna je i prilagođena ishrana, koja redukuje namirnice od belog brašna, rafinisane šećere, kafu, čaj i veštački zaslađene proizvode, s obzirom da oni oštećuju nervni i endokrini sistem. Prženu hrana i mesne prerađevine takođe treba izbegavati, pošto sadrže konzervanse koji mogu podstaknuti stvranje kancerogenih ćelija.

Sponzorisano:

Loading...