Najbolja hrana za mozak, živce i pamćenje

Ono što jedete igra najznačajniju ulogu u zdravlju mozga, super organa u vašem telu. Postoje određene vrste namirnica koje poboljšavaju funkcionisanje mozga.

Takva super hrana za mozak i dobro pamćenje pomaže u prevenciji raznih bolesti koje pogađaju ovaj organ od izuzetnog značaja.

Dobro izbalansirana ishrana koja sadrži esencijalne nutrijente je vrlo važna za održavanje zdravlja mozga. Da vidimo koje su to top 10 vrsta namirnica koje će vam sigurno unaprediti funkcije mozga.

1.Masna riba:

Masna riba sadrži velike količine esencijalnih omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo bitne za pravilno funkcionisanje mozga. Ove kiseline takođe unapređuju komunikaciju između moždanih ćelija.

2. Ljute papričice:

Ljute papričice sadrže 144mg vitamina C na 100g, mnogo više nego guava i pomorandže. Ovaj vitamin ima vrlo važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju mozga. Antioksidativna svojstva ovog vitamina sprečavaju oštećenja mozga jer eliminišu slobodne radikale.

3. Paradajz:

Paradajz sadrži likopen koji je moćan antioksidans. Likopen se bori protiv slobodnih radikala i eliminiše ih iz organizma, pri čemu sprečava oštećenja mozga izazvana oksidacijom. Takođe deluje kao prevencija gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti.

4. Semenke bundeve:

Semenke bundeve sadrže cink koji unapređuje memoriju. Pored toga što snabdeva mozak dovoljnom količinom energije, ovaj mineral je vrlo značajan za celokupno zdravlje mozga. Šaka semenki bundeve dnevno štiti mozak.

5. Brokoli:

Brokoli je bogat vitaminom C, vitaminom K i holinom, što ga nesumnjivo čini super hranom za mozak. Holin je značajan za zdravlje neurotransmitera i memoriju, a vitamin K unapređuje kognitivne funkcije i odlaže pojavu staračke demencije i glavobolje.

priprema brokolija

6. Orašasti plodovi:

Orašasti plodovi kao što su orasi, bademi, kikiriki i lešnici spadaju u vrlo moćnu hranu za mozak zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 i omega-6 masnih kiselina, zatim folata, vitaina E i vitamina B6. Vitamin E sprečava gubitak pamćenja u starosti, a esencijalne masne kiseline poboljšavaju cirkulaciju.

7. Kakao:

Mada se čokolade prave od kakaa, u današnjim mlečnim čokoladama ova biljka se može naći samo u tragovima. Međutim, tamna čokolada je dobar izvor kakaa. Kakao sadrži flavanol koji štiti mozak, a studije su pokazale i da ova tamnobraon biljka može sprečiti opadanje kognitivnih funkcija i demenciju.

8. Borovnice:

Ove izrazito plave bobice su prave riznice zdravlja. Imaju visok sadržaj vitamina i antioksidanata blagotvornih za mozak. Redovno konzumiranje borovnica unapređuje memoriju i odlaže pojavu gubitka pamćenja u starosti. Studije su pokazale da antioksidansi koje sadrže borovnice eliminišu slobodne radikale i štite mozak.

9. Semenke lana:

Semenke lana su dobar izvor omega-3 masnih kiselina koje štite neurone. Takođe sadrže omega-6 masne kiseline. Obe vrste masnih kiselina pospešuju razvoj neurona i regulišu funkcije mozga. Redovnim konzumiranjem 1-2 kašike lanenih semenki na dnevnoj bazi poboljšaćete celokupno zdravlje mozga.

10. Jaja:

Jaja sadrže esencijalni nutrijent holin koji je vrlo važan za zdravlje mozga. Pošto ljudsko telo proizvodi holin u vrlo malim količinama, morate ga uneti iz spoljašnjih izvora. Ako uvrstite jaja u ishranu, zadovoljićete svoje dnevne potrebe za holinom. Jaja takođe sadrže holesterol koji je neophodan za zdravlje neurona. Dokozaheksaenoinska kiselina (DSH) u jajima poboljšava komunikaciju između neurona.

Probajte da uvrstite ovu super hranu za mozak u svoju ishranu i primetićete poboljšanje u funkcionisanju mozga.

Sponzorisano:

Loading...