Najbolji čajevi za hemoroide

Hemoroidi ili šuljevi su vrlo često oboljenje koje ima neprijatne i bolne tegobe. Hemoroidi su natečene vene u analnom kanalu u vidu čvorića koje otežavaju vršenje nužde jer izazivaju bolove, naprezanje i krvarenje. Postoje unutrašnji i spoljašni hemoroidi, a uzroci njihovog nastanka mogu biti različiti. To su najčešće zatvor, dijareja, gojaznost, trudnoća, fizička neaktivnost, predugo sedenje itd. Hemoroidi uglavnom ne izazivaju ozbiljne posledice po zdravlje, ali se teško leče.

Postoji veliki broj prirodnih preparata i čajeva koji se koriste za lečenje ove naporne bolesti kao napici ili obloge i kupke.

kako se priprema caj od kamilice

Čaj od zove

Uzeti sedam, osam osušenih listića zove i preliti sa 2 dl ključale vode, a potom na blagoj vatri kuvati osam minuta. Procediti, zasladiti kašičicom meda i piti neposredno pre obroka. Nezaslađeni čaj se koristi za pravljenje obloga tako što se njime natopi sterilna gaza i stavi na hemoroide da deluje pola sata. Oblog se stavlja uveče nakon tuširanja.

Čaj od mirođije

Kašičicu mirođije preliti sa 2 dl prokuvane vode i ostaviti da odstoji dva sata. Šolju čaja piti pre spavanja, a nakon tuširanja hemoroide treba ispirati koncentrovanim čajem od mirođije: 25 g mirođije preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti da odstoji dva sata pa procediti. Ispirati pre spavanja šest dana zaredom.

Čaj od kamilice

Za lečenje hemoroida pije se koncetrovan čaj od kamilice: Dve kašike kamilice preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Piti između obroka dva do tri puta dnevno.

Čaj od gaveza

Čaj od gaveza se su u alternativnoj medicini koristi za lečenje fizičkih povreda i sadrži već pomenuti sastojak tanin kao i alantoin koji imaju lekovita svojsta u borbi protiv hemoroida. Za lečenje hemoroida i rana koristi se za spoljašnju upotrebu kao lekovita kupka. Priprema se uobičajeno ili po potrebi može biti i koncetrovan u zavisnosti od zdravstvenog problema. Najbolje je pročitati uputstvo za upotrebu ili se konsultovati sa lekarom ili farmaceutom.

Čaj od đumbira

Jedna kašiku naseckanog đumbira preliti sa 2.5 dl ključale vode i ostaviti da odstoji 20 minuta. Piti dva, tri puta na dan. U čaj je dobro dodati i malo meda i ceđenog limuna.

Čaj od divizme

Cveće i lišće biljke divizme bogato je taninom koji zaustavlja krvaranje i pospešuje skupljanje tkiva hemoroida. Čaj se priprema tako što se jedna kašičica osušenog i isitnjenog lišča divizme prelije sa 2 dl prokuvane vode i ostavi se da odstoji 10 minuta. Potom se se čajem nakvasi gaza ili krpa kojom se natapaju hemoroidi. Trudnice, dojilje i osobe koje boluju ili su bolovale od raka ne bi trebalo da koriste čaj od gaveza zbog mogućih nus pojava i kontraindikacija.

Crni čaj

Crni čaj takođe sadrži tanin u velikoj koncentraciji. Za lečenje hemoroida priprema se klasično kao i ostali čajevi i koristi se kao sedeća kupka najmanje pola sata dnevno kako bi učinak bio vidljiv posle nekoliko dana.

Čajna mešavina za hemoroide

Napraviti mešavinu od kašičice pelina, kašike lista koprive, dve kašike anisa i tri kašike hajdučke trave. Jednu kašiku čajne mešavine preliti sa šoljom prokuvane vode. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta, potom procediti i piti topao čaj tri puta na dan pre obroka.

Sponzorisano:

Loading...