Najbolji čajevi za upaljeno grlo i bol u grlu

Upala grla se kategoriše kao jedna od blažih i u principu bezopasnih zdravstvenih komplikacija, koje mogu nastati u organizmu.

Ipak, ako se ne sanira na vreme, upala grla može izazvati ozbiljnije zdravstvene smetnje među kojima su najčešće smetnje sa disajnom funkcijom i funkcijom pluća uopšte.

Uz to, sami simptomi upale grla, kao što su prisustvo intezivnog bola u grlu, otežano gutanje i povišena telesna temperatura, dovoljan su razlog da pokušate što pre da sanirate ovaj zdravstveni problem.

Najčešće, upala grla se sanira terapijom medikamentima, ali ipak, postoje i situacije u kojima vam medikamenti jednostavno nisu dostupni ili u kojima iz nekog razloga ne želite ili čak ne smete da ih pijete.

Tada, ne preostaje vam ništa drugo nego da lečenju grla pristupite uz pomoć čajeva.

Ovo su čajevi uz pomoć kojih ćete izlečiti upalu grla:

Čaj od nane:

Čaj od nane, poznat je kao izuzetno efikasan čaj za lečenje upale grla. Ovaj čaj, u svom sastavu sadrži niz biljnih aktivnih sastojaka koji doprinose brzom izlečenju grla.

Uz to, zbog arome koju ima, čaj od nane olakšava disajnu funkciju koja je često otežana u prisustvu upale grla.

Čaj od meda i limuna:

Bez obzira što ne sadrži uobičajene biljne sastojke koji se po pravilu koriste za pripremu čajeva, čaj od meda i limuna, je odlično rešenje pri lečenju upale grla. Da bi ste napravili čaj od meda i limuna, potrebno je da u dvesta pedeset mililitara ključale vode, rastvorite jednu ravnu supenu kašiku meda i sok od polovine sveže isceđenog limuna.

Tako pripremljenu mešavinu, popijte dok je što toplija. Ovaj čaj deluje tako što jača imunološki sistem i ubija bakterije i viruse koji su pokretači upale grla.

Čaj od kamilice:

Čaj od kamilice jako i efikasno i brzo otklanja i umiruje simptome upale grla. Zato, bar nekoliko šoljica toplog čaja od kamilice popijte tokom dana i u znatnoj meri ćete ubrzati proces lečenja upale grla.

Čaj od žalfije:

Čaj od žalfije smatra se jednim od najdelotvornijih prirodnih dezinfekcionih sredstava. Zbog toga, ovaj čaj zaista značajno doprinosi lečenju upale grla. Ipak, ono što treba znati, jeste da se čaj od žalfije ne preporučuje trudnicama, kao ni doiljama i osobama koje su pod određenim terapijama medikamentima.

Takođe, postoje i osobe koje su osetljive i alergične na sastojke žalfije, pa se kod njih nakon konzumiranja ovog čaja mogu javiti reakcije kao što su bolovi u stomaku, dijareja i osip na koži. Ukoliko ne spadate u grupu osoba koje ne smeju koristiti čaj od žalfije, onda vam njegovo konzumiranje zaista može biti od koristi. U protivnom, nemojte konzumirati ovaj čaj.

Osim što ga možete konzumirati, čaj od žalfije možete da koristite i za ispiranje grla. To će takođe uticati na lečenje upale.

Čaj od kurkume:

Kurkuma ima izuzetno pozitivno i lekovito delovanje na ljudski organizam. Jedno od polja njenog delovanja je i ublažavanje i otklanjanje simptoma upale grla.

Da bi ste pripremili čaj od kurkume, u dvesta mililitara ključale vode, rastvorite jednu ravnu kafenu kašičicu mlevene kurkume (mlevenu kurkumu možete naći u svim bio šopovima, odnosno prodavnicama zdrave hrane). Kada ste rastvorili kurkumu u ključaloj vodi, sačekajte nekoliko minuta da se čaj prohladi i popijte ga dok je što topliji.

Ovako pripremljenim čajem, možete i ispirati grlo. Dnevno, nemojte piti više od dve šoljice ovog čaja.

Čaj od suvih listova maline:

Iako nije toliko popularan i ne priprema se često, čaj od lsuvih istova maline je izuzetno efikasno sredstvo za lečenje upale grla.

Ovaj čaj, priprema se na uobičajen način, kao i svi drugi čajevi koje ste navikli da pripremate. Dovoljno je da se sa dvesta pedeset mililitara ključale vode, prelije jedna supena kašika suvih i usitnjenih listova maline i da se to ostavi desetak minuta da poklopljeno odstoji. Nakon desetak minuta, čaj treba procediti i piti dok je topao.

caj od maline

Čaj od suvih listova maline, takođe je efikasan i kao sredstvo za ispiranje grla koje je zahvaćeno upalom.

Čaj od rendanog rena i meda:

Čaj od rendanog rena i meda, posebno je popularan i koristi se u Rusiji. Cilj njegove primene je upravo lečenje upale grla.

Pripremanje ovog čaja, izgleda ovako: u dvesta pedeset mililitara ključale vode, ubaci se jedna ravna kafena kašičica rendanog rena i jedna puna kafena kašičica meda. To se promeša, ostavi se da se prohladi i onda se pije u malim i sporim gutljajima.

Ono što želimo da dodamo kao važnu napomenu, a odnosi se istovremeno na sve gore opisane vrste čajeva, jeste da u njih tokom pripreme ne treba dodavati šećer.

Takođe, morate znati da konkretne rezultate lečenja nećete moći da primetite nakon prve ili druge šoljice čaja, već je za to potrebno oko dva dana. Ono što je važno, jeste da u toku ta dva dana, ne bi ste smeli da primećujete pogoršanje svog zdravstvenog stanja. Ukoliko se to desi, obavezno posetite lekara.

Tokom jednog dana, trebalo bi da popijete najviše do šest šoljica čaja, ali ovo pravilo se ne odnosi na čaj od kurkume i čaj od rena. Ove dve vrste čaja, pijte u količini od jedne do dve šoljice dnevno. U ostatku vremena, koristite druge čajeve.

Dnevno, nemojte piti više od dve šoljice ovog čaja.

Sponzorisano:

Loading...