Namirnice bogate gvoždjem

Ono što se sa sigurnošću može reći kada je u pitanju gvožđe, jeste da je to izuzetno važan, pa čak i jedan od najvažnijih minerala koji su potrebni ljudskom organizmu.

Zašto je gvožđe važno za ljudski organizam?

Tako bitna uloga gvožđa u ljudskom organizmu, ogleda se u činjenici da je gvožđe zaslužno za proces transporta kiseonika putem krvi kroz čitav organizam. Samim tim, svi organi bivaju potkrepljeni dovoljnom količinom kiseonika, a onda i njihova funkcija postaje pospešena.

U situaciji kada opadne nivo gvožđa u organizmu, dolazi do pojave anemije, znatno se smanjuje kvalitet krvne slike, a to rezultira pojavom pada imuniteta, opštom slabošću organizma i pojavom različitih oboljenja.

hrana bogata gvozdjem

Kada i kome je gvožđe najpotrebnije?

Gvožđe je potrebno svima, bez obzira na pol, starost ili bilo koju treću individualnu osobinu. Ipak, posebna potreba za gvožđem, izražena je kod ženskog pola i to posebno u periodima trajanja mesečnog ciklusa kada je gubitak krvi iz organizma prisutan.

Takođe, potreba za gvožđem se pojačava kod oba pola, u periodima‚ kada je telo iz bilo kog razloga izloženo ili je bilo izloženo gubitku izvesne količine krvi. Takvi periodi, odnose se na periode nakon prisustva određenih povreda usled kojih je došlo do obilnijeg krvarenja, na periode posle određenih operativnih zahvata, posle stanja unutrašnjih krvarenja, ali i na periode posle vađenja ili dobrovoljnog davanja krvi.

Koliko je gvožđa potrebno uneti tokom dana?

Količina gvožđa koju je potrebno uneti tokom dana, iznosi oko 18 miligrama za odraslu osobu. Ta količina, kao što je pomenuto, raste kod žena tokom trajanja mesečnog ciklusa i penje se do čak 30 miligrama.

Toliko, dakle 30 miligrama gvožđa, potrebno je i ženama u periodu trudnoće, ali i osobama koje su bile izložene gubitku krvi na bilo koji od gore opisanih načina.

Kod žena u menopauzi, potreba za gvožđem se smanjuje na 10 miligrama dnevno.

Koje to namirnice sadrže gvožđe?

Gvožđe je sadržano u namirnicama kako životinjskog, tako i biljnog porekla. Ipak, iskorišćenje gvožđa kojim se organizam snabdeva putem namirnica životinjskog porekla, je nemerljivo efikasnije nego što je to slučaj sa gvožđem iz namirnica biljnog porekla.

Konkretno, iz namirnica životinjskog porekla, organizam iskoristi čak od 15 do 30 procenata gvožđa, dok iz namirnica biljnog porekla iskoristi tek od 2 do 20 procenata gvožđa.
Kako ne se ne biste našli u dilemi koje tačno namirnice predstavljaju najbolji izvor gvožđa, mi ćemo vam preneti nekoliko pouzdanih informacija o tome.

Najbolji izvori gvožđa su:

– Morski plodovi

Morski plodovi, kao što su školjke ili rakovi predstavljaju najveći izvor gvožđa. U samo 100 grama mesa raka, sadržano je čak 155 procenata dnevno potrebne količine gvožđa, što znači da takvim obrokom obezbeđujete više nego dovoljno gvožđa.

– Začinske biljke u sušenoj formi

To su: biber, origano, peršun, menta, majčina dušica, korijander, ruzmarin i bosiljak. Kada je reč o ovim biljkama, konkretno 100 grama sušene majčinske dušice sadržo čak 124 miligrama gvožđa. Zatim, jedna supena kašika peršuna nadoknađuje čak 10 procenata od ukupne dnevne potrebne količine gvožđa, a isto toliko nadoknađuje i supena kašika sušene mente.

– Džigerica

Bez obzira da li je reč o pilećoj, junećoj, ćurećoj, svinjskoj ili nekoj drugoj vrsti dzigerice, dzigerica je jedna od namirnica koje su najbogatije gvožđem.

– Susamovo seme i seme bundeve

Samo u sto grama ove dve vrste semena, sadržano je čak više od 80 procenata dnevno potrebne količine gvožđa.

– Kakao i proizvodi koji sadrže kakao

Dakle, kakao je toliko bogat gvožđem, da samo 100 grama čistog kakaoa sadrži duplo više od dnevno potrebne količine gvožđa. Samim tim i proizvodi koji sadrže kakao, odlični su izvori gvožđa.

– Sušene kajsije

U sto grama sušenih kajsija, sadržano je oko 35 procenata dnevno potrebne količine gvožđa.

– Sušeni paradajz

U sto grama sušenog paradajza, sadržano je oko 50 procenata dnevno potrebne količine gvožđa.

– Seme suncokreta

U sto grama semena suncokreta, sadržano je oko 30 procenata dnevno potrebne količine gvožđa.

– Sočivo

U sto grama sočiva, sadržano je oko 37 procenata dnevno potrebne količine gvožđa.

Sponzorisano:

Loading...