Omnitus sirup za kašalj

Omnitus je lek namenjen lečenju suvog i nadražajnog kašlja, bilo da je u pitanju akutni ili hronični kašalj. Osim što umiruje kašalj, Omnitus opušta mišiće bronhija i na taj način olakšava disanje i ublažava bol u grudima.

Ovaj lek se uzima u vidu tableta i sirupa, a u ovom tekstu ćete saznati nešto više o Omnitus sirupu, njegovoj upotrebi, ali i o neželjenim dejstvima ovog leka.

Omnitus sirup je bezbojan i slatkog ukusa koji podseća na vanilu. Sirup se nalazi u staklenoj bočici sa plastičnim zatvaračem, a u pakovanju se dobija i plastična kašičica uz pomoć koje ćete moći pravilno da dozirate lek.

Omnitus sirup ima produženo centralno delovanje, a njegovom upotrebom znatno se smanjuje kašalj, a lek sam po sebi ne izaziva zavisnost.

Omnitus sirup za kašalj

Lek Omnitus služi za oralnu upotrebu i treba ga koristiti po uputstvima lekara.

Terapija ovim sirupom traje najduže 7 dana.

Međutim, ako nedelju dana nakon primene ovog leka ne primetite poboljšanje ili se kašalj čak pogorša, obratite se lekaru, koji će vam verovatno produžiti terapiju.

Doziranje. Preporučuje se da odrasli uzimaju 3 puta u toku dana po 2 velike kašike ovog sirupa (72 mg). Deca od 3 do 6 godina treba da uzimaju troduplo manju dozu, odnosno 24 mg leka dnevno, dok nešto starija deca (6-12 godina) mogu da uzimaju 36 mg ovog sirupa u toku dana. Ako se desi da uzmete veću dozu od preporučene, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom. Ukoliko zaboravite da popijete lek, nemojte nikada da uzimate duplu dozu da biste nadoknadili propušteno. Uzmite uobičajenu dozu kada se setite da niste uzeli lek, ukoliko već nije blizu vreme sledećeg uzumanja, a potom nastavite sa terapijom.

Neželjeni efekti. Neželjeni efekti pri korišćenju Omnitus sirupa su jako retki. Samo u pojedinim slučajevima mogu se javiti vrtoglavica, mučnina, proliv ili pospanost. Zabeležena su i dva retka slučaja pojave osipa ili koprivnjače kod pacijenata koji su uzimali ovaj lek. Pri pojavi bilo kakvog neželjenog dejstva, potrebno je što pre se obratiti lekaru.

Napomena. Veoma je važno da za vreme korišćenja Omnitus sirupa ne konzumirate alkohol. Ovaj lek ne bi trebalo da koristite ukoliko ste alergični na neki od sastojaka koji se nalazi u ovom leku ili ukoliko vas muči kašalj praćen iskašljavanjem. Naime, Omnitus sirup može dovesti do zastoja sluzi i sekreta u bronhiijama, pa tako može da dođe do infekcije disajnih puteva i do grčenja mišića bronhija.

Takođe, ukoliko ste u prva tri meseca trudnoće nemojte koristiti ovaj lek, ali i u kasnijim mesecima trudnoće potrebno je da se konsultujete sa ginekologom. Dojilje ne smeju uzimati ovaj sirup, jer još uvek nije ispitano da li se lek izlučuje u majčino mleko.

Treba izbegavati kombinovanje Omnitus sirupa sa lekovima za iskašljavanje, jer može doći do pogoršanja stanja. lek Omnitus ne treba davati ni deci mlađoj od tri godine.

Omnitus sirup možete nabaviti u gotovo svakoj apoteci i to bez lekarskog recepta. Ipak, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom, naročito ukoliko sirup dajete detetu ili ukoliko imate neke zdravstvene probleme.

Sponzorisano:

Loading...