Slatki krompir – batat

Slatki krompir, poznat i kao jam, je gomoljasta biljka sa naučnim nazivom Ipomoea Batatas. To je puzavica sa listovima u obliku srca ili sa nazubljenim listovima. Boja krtole varira od ljubičaste ili crvene do bledo žute ili bele, u zavisnosti od sorte, tipa zemljišta, klime i dostupnih minerala.

Crvena sorta slatkog krompira ima suvlje i teže meso, dok bela i žuta vrsta imaju sočnije meso. Crvena sorta ima karakterističan miris koji postaje sve jači pri kuvanju. Što je meso slatkog krompira više crveno ili narandžasto, to će ovaj miris biti jači. Možda je to zbog prisustva beta karotena, čija koncentracija takođe raste sa bojom.

Zdravstvene prednosti slatkog krompira

Hajde da malo više istražimo zdravstvene koristi slatkog krompira.

Imuni sistem: Pošto je veoma bogat beta karotenom, koji predstavlja glavni antioksidant, zajedno sa vitaminom C i sa vitaminima B kompleksa, gvožđem i fosforom, slatki krompir je sjajan za jačanje imunog sistema jer štiti telo od raznih bolesti.

batat krompir za jacanje imuniteta

Upala: Kao i običan krompir, slatki krompir takođe ima antiupalna svojstva, iako ne pripada istoj porodici kao običan krompir. To je pre svega zbog prisustva beta karotena, vitamina C i magnezijuma. Slatki krompir je podjednako efikasan u lečenju unutrašnjih i spoljnih upala.

Astma: Slatki krompir je efikasan za lečenje zagušenja nosa, bronhija i pluća, pa na taj način ublažava astmu. Njegov tipični miris doprinosi ovom svojstvu.

Bronhitis: Koncentracija vitamina C, gvožđa i drugih hranljivih materija pomaže da se izleči bronhitis. Veruje se da slatki krompir ima sposobnost da zagreva telo, verovatno zbog svog slatkog ukusa i drugih hranljivih materija koje utiču na telesnu temperaturu. Ovo svojstvo je takođe korisno za ljude koji pate od bronhitisa, uporedo sa jakim uticajem koji slatki krompir ima na zagušenja.

Artritis: Beta karoten, magnezijum, cink i vitamini B kompleksa čine slatki krompir izuzetno važnim izvorom hrane kada je u pitanju lečenje artritisa. Voda u kojoj se kuva slatki krompir takođe se može primeniti spolja na zglobove, da bi se umanjio bol izazvan artritisom.

Varenje: Sadržaj vlakana slatkog krompira je veći nego kod običnog krompira, a takođe slatki krompir je i veoma ukusan! Kada se ova dva faktora kombinuju sa drugim mineralima kao što je magnezijum, koji je prisutan u slatkom krompiru, to predstavlja veliku pomoć u varenju. Slatki krompir je lak za varenje jer uglavnom sadrži skrob. Ovaj krompir umiruje stomak i creva, pa nećete imati teškoće da ga svarite.

Rak: Beta karoten, glavni antioksidant i antikancerogena supstanca, je pigment koji je odgovoran za boju kore slatkog krompira. Beta karoten i vitamin C koji su sadržani u slatkom krompiru su veoma korisni za lečenje raznih tipova raka, uglavnom raka debelog creva, prostate, bubrega i drugih unutrašnjih organa.

Stomačni čirevi: Slatki krompir ima umirujući efekat na stomak i creva. Kompleks vitamina B, vitamin C, beta karoten, kalijum i kalcijum su veoma efikasni u lečenju stomačnih čireva. Štaviše, krmno bilje u slatkom krompiru sprečava zatvor i stvaranje kiseline koja proizilazi iz toga, pa se na taj način smanjuje šansa od pojave čireva. Antiupalna i umirujuća svojstva slatkog krompira takođe smanjuju bol i upalu čireva.

Dijabetes: Nasuprot popularnom verovanju, slatki krompir je koristan za dijabetičare. Neverovatno, veoma je efikasan u regulisanju nivoa šećera u krvi tako što pomaže izlučivanju i pravilnom funkcionisanju insulina. Naravno, to ne znači da dijabetičari treba da jedu slatki krompir u neograničenim količinama. Ideja je da slatki krompir može da zameni pirinač ili unos ugljenih hidrata, kao zdravija varijanta.

zdravstvene prednosti i priprema slatkog krompira batata

Ravnoteža vode: Vlakna ili krmno bilje prisutni u slatkom krompiru pomažu da telo zadrži vodu. Ovo održava ravnotežu vode u telu i na taj način doprinosi hidrataciji tela i efikasnom funkcionisanju ćelija.

Dobijanje na težini: Ovu korist je prilično lako razumeti. Slatki krompir je sladak i sadrži velike količine skroba, zajedno sa zdravim vitaminima mineralima i nekim proteinima. Štaviše, ovaj krompir je lak za varenje. Prema tome, obezbeđuje dosta energije i odličan je za one ljude koji žele da dobiju na težini.

Ljudi koji su nedavno patili od bolesti ili koji su svesni da su slabašni i preterano mršavi, trebalo bi da konzumiraju slatki krompir jer ne postoje nikakvi neželjeni efekti, koje mnogi dijetetski suplementi za gojenje sadrže.

Ostale prednosti

Slatki krompir efikasno pomaže ljudima da se oslobode zavisnosti od pušenja, alkohola i uzimanja određenih narkotika. Dobar je za zdravlje arterija i vena, jer štiti njihove zidove. Visoka koncentracija beta karotena (alternativnog oblika vitamina A) i fosfora je odlična za zdravlje očiju i srca.

Dakle, izađite napolje i zgrabite slatki krompir za vaš sledeći obrok; ovaj krompir je ukusan i hranljiv. Njam! Njam! Njam!

Cena i gde kupiti

Uskoro ćete slatki krompir moći da nabavite u našoj prodavnici zdrave hrane koju otvaramo, pa ukoliko želite da steknete pravo na specijalan popust, prijavite se na našu email listu koju možete videti ispod ovog teksta.

Sponzorisano:

Loading...