Sojino mleko – sastav, upotreba za zdravlje, recept i cena

Mnogo dece i odraslih pati od intolerancije na laktozu. Zbog ovog problema njihov organizam ne podnosi mlečne proizvode, naročito mleko. Sojino mleko je najbolja alternativa za njih. Međutim, mnogi piju sojino mleko zbog njegovih blagodeti za zdravlje.

Sojino mleko se dobija tako što se zrna soje potapaju, melju i kuvaju u vodi. Ovaj napitak je vrlo zdrav. Ima visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina, vlakana, vitamina, proteina i minerala. Ovi nutrijenti snabdevaju organizam energijom i pospešuju njegovo optimalno funkcionisanje.

Sojino mleko - sastav, upotreba za zdravlje, recept i cena

Priprema sojinog mleka:

Sojino mleko se može napraviti od punomasnog sojinog brašna. Potopite suva zrna soje u vodu na najmanje 3 sata. Zatim ih sameljite i prelijte s dovoljno vode. Odnos vode i soje u zavisnosti od težine treba da bude oko 10:1. Zatim kuvajte dobijenu pastu kako biste je sterilisali i poboljšali njenu nutritivnu vrednost i ukus.

Sojino mleko ima duži rok trajanja od kravljeg mleka. Čak se i neke vrste pakovanog sojinog mleka mogu čuvati mesecima na sobnoj temperaturi. Iako većina ima visok sadržaj šećera, sojino mleko je odlično za ljudsku ishranu.

Zdravstvene prednosti sojinog mleka su mnogobrojne, a o njima čitajte detaljnije u nastavku.

1.Ne sadrži laktozu

Najveća prednost sojinog mleka je odsustvo laktoze. Mnoga deca i odrasli ne podnose laktozu, usled čega dolazi do lošeg varenja, dijareje i drugih stomačnih problema, pa čak i do raznih alergija. Sojino mleko je najbolja alternativa za takve osobe.

2. Odlično je za imunološki sistem

Sojino mleko je vrlo bogato proteinima. Osobe koje izbegavaju kravlje mleko mogu u potpunosti zadovoljiti svoje dnevne potrebe za proteinima. Sojino mleko sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih našem telu. Njih telo pretvara u nove proteine koji unapređuju imunološki sistem. Ove aminokiseline takođe pomažu u oslobađanju enzima koji telu daju energiju.

3. Poboljšava lipidni status u krvi

Sojino mleko sadrži nezasićene masti i nema holesterola. Masne kiseline u sojinom mleku sprečavaju filtriranje holesterola u krv. Takođe snižava nivo lošeg holesterola u krvi i povećava nivo dobrog.

4. Saveznik u mršavljenju

Sojino mleko ima vrlo nizak sadržaj šećera. Mononezasićene masne kiseline u njemu sprečavaju apsorpciju masti. Sojino mleko je takođe bogato vlaknima, zbog čega ste duže siti. Zbog svih ovih osobina sojino mleko je odlično za mršavljenje.

5. Ne sadrži hormone

Kravama se obično ubrizgavaju veštački hormoni kako bi proizvodile više mleka. Kravlje mleko koje mi konzumiramo sadrži ove hormone. Oni ometaju normalno funkcionisanje svih sistema u organizmu. Sojino mleko ne sadrži ove hormone i relativno je bezbedno za naš organizam.

6. Dobro je za kosti

Fitoestrogen prisutan u sojinom mleku pospešuje bolju apsorpciju kalcijuma, pri čemu se povećava gustina kostiju. Sojino mleko sprečava gubitak koštane mase usled starenja ili hormonskih poremećaja. Takođe sprečava pojavu osteoporoze.

7. Ima visok sadržaj gvožđa

Visok sadržaj gvožđa u sojinom mleku pospešuje pravilan rad krvnih sudova i snabdeva sve organe potrebnom količinom kiseonika.

8. Bogato je vitaminom B12, vitaminom B2 i izoflavonima

Vitamin B12 pospešuje proizvodnju DNK ćelija. Takođe unapređuje funkciju crvenih krvnih zrnaca i poboljšava zdravlje nerava. Vitamin B2 pomaže ćelijama u proizvodnji energije i štiti DNK od oštećenja. Izoflavoni su antioksidansi koji štite naše ćelije i DNK od oksidacije. Takođe pomažu u redukciji holesterola i bore se protiv raznih drugih bolesti.

9. Održava optimalne vrednosti krvnog pritiska

Sojino mleko ima vrlo nizak sadržaj natrijuma, pa je zato pogodno za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, budući da ovakve osobe treba da ograniče unos natrijuma.

10. Ublažava simptome menopauze

Tokom menopauze proizvodnja estrogena u telu žene drastično opada, što dovodi do pojave mnogih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost, depresija, promene raspoloženja, nesanica i drugi psihološki poremećaji. Fitoestrogen u soji je adekvatna zamena za estrogen, stoga redovno konzumiranje soje sprečava i ublažava ova stanja.

11. Sprečava pojavu raka prostate

Fitoestrogen u sojinom mleku blokira proizvodnju testosterona kod muškaraca. Niži nivo testosterona značajno umanjuje rizik od raka prostate.

Uprkos svim zdravstvenim prednostima, sojino mleko ima i neke nedostatke i neželjene efekte. Njegov najveći nedostatak je dodati šećer koji povećava kalorijski unos, nema nikakvu hranljivu vrednost i njegovim preteranim konzumiranjem raste rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uvek je bolje odabrati nezaslađeno sojino mleko kako bi se unos šećera sveo na minimum.

Sojino mleko je jedan od najzdravijih napitaka. Zbog veoma visokog sadržaja mnogih nutijenata i vitamina, neverovatno je blagotvoran za naše telo. Netolerantni na laktozu ili ne, sojino mleko uvek treba da nađe svoje mesto u svim vrstama zdrave ishrane!

Cena i gde kupiti

Sojino mleko ćete moći da nabavite u našoj online prodavnici čim ona startuje sa radom. Ostavite svoju email adresu u formi ispod ovog teksta i mi ćemo vas obavestiti čim se prodavnica otvori da dobijete specijalan popust!

Sponzorisano:

Loading...