Tinktura od belog luka – za kosu, zdravlje i recept

Poznato je da je beli luk jedan od najefikasnijih i najboljih prirodnih antibiotika i čuvara zdravlja.

Upravo zato, njegovo konzumiranje, preporučuje se uvek kada ste izloženi prehladi ili nekom obliku viroze ili kad jednostavno želite da sprečite pad imunološkog sistema.

Uz to, konzumiranje belog luka se preporučuje i ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom ili prisustvom različitih oblika gljivičnih oboljenja.

Ipak, ono što se javlja kao problem prilikom konzumiranja belog luka, jeste neprijatan zadah.

Zato, kako bi ste spojili praktično i korisno, preporučujemo da beli luk konzumirate u obliku tinkture.

Na taj način, izbeći ćete neprijatan zadah, a učinićete puno za svoje zdravlje i organizam.

Kako se pravi tinktura od belog luka?

Da bi ste napravili tinkturu od belog luka, potrebno vam je:

– Tri stotine grama belog luka,
– Četiri sveže ljute papričice,
– Tri decilitra sedamdesetoprocentnog alkohola, ili tri decilitra vodke, ili tri decilitra jabukovog sirćeta.

Način pripreme:

Tri stotine grama belog luka, najpre očistite, a zatim što sitnije iseckajte i ispasirajte. Isto to, uradite i sa ljutim papričicama. Nakon toga, dobro pomešajte beli luk i ljute papričice i to zajedno stavite u teglu, pa prelijte sa tri decilitra sedamdesetoprocentnog alkohola, ili sa tri decilitra vodke ili sa tri decilitra jabukovog sirćeta.

priprema tinkture od belog luka

Na kraju, dobro sve promešajte, teglu zatvorite i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu, izolovano od izvora toplote i svetlosti. Jednom dnevno, otvorite teglu i promešajte sadržaj, a zatim opet zatvorite teglu i ostavite je da stoji na istom mestu.

Ukoliko se u procesu pripreme koristili sedamdesetoprocentni alkohol ili vodku, tinktura će biti spremna za upotrebu nakon četrnaest dana, dok će ukoliko ste koristili jabukovo sirće, za to biti potrebno dvadeset dana.

Kada prođe četrnaest ili dvadeset dana, sadržaj iz tegle procedite, bacite gusti deo sadržaja, a tečnost prelijte u tamnu flašicu sa pipetom i koristite u obliku tinkture.

Kako se koristi tinktura od belog luka?

Tinkturu od belog luka, koristite tako što ćete svakodnevno, tri puta dnevno po tri do pet kapi tinkture razmutiti u šoljici mlakog mleka ili šoljici jogurta i popiti u toku ili posle obroka.

Tinkturu konzumirajte svakodnevno, sve dok je ne potrošite, a nakon što je potrošite, napravite pauzu od dve godine, pa tek po isteku tog perioda, ponovite korišćenje tinkture.

Sponzorisano:

Loading...