Vitamin C u prahu – odličan za bebe, lice i zdravlje

Svima je dobro poznato da je vitamin C, prirodan element koji je sadržan u brojnim vrstama namirnica, među kojima svakako prednjače sveže voće i povrće.

Ipak, kako je dnevne potrebe organizma za vitaminom C, ponekad čak i nemoguće zadovoljiti isključivo konzumiranjem takvih namirnica, ovaj vitamin je na tržištu dostupan u brojnim oblicima.

Prodaje se u vidu tableta, šumećih tableta, drugih sličnih proizvoda, ali i u vidu praha.

Nastavak ovog teksta, posvetićemo vitaminu C u prahu.

Zašto je dobar vitamin C u prahu?

Vitamin C u prahu, dobar je iz više razloga. Prvi razlog je što on kao oblik proizvoda, ne sadrži nikakve druge supstance niti elemente, već samo i isključivo čist vitamin C.

Pored toga, vitamin C u prahu je praktičan, jer ga možete koristiti i kao dodatak recimo prirodno ceđenim voćnim sokovima, čajevima i slično.

Takođe, vitamin C u prahu, znatno jednostavnije, brže i efikasnije biva obrađen i iskorišćen u organizmu, nego što je to slučaj sa vitaminom C u drugim oblicima.

Zašto je dobro koristiti vitamin C u prahu?

Značaj vitamina C za ljudski organizam je višestruk. Konkretno, ovaj vitamin je jedan od najsnažnijih prirodnih elemenata koji učestvuju u formiranju i odbrani imunološkog sistema. Samim tim, lako se može zaključiti da je uz dovoljnu snabdevenost C vitaminom, organizam sposobniji da pobedi u borbi protiv najrazličitijih oblika infekcija, upala, ali i ozbiljnijih patoloških stanja i promena.

Takođe, vitamin C je i izuzetno snažan prirodni antioksidans. On štiti organizam od uticaja slobodnih radikala i drugih štetnih čestica koje spolja, ali i iznutra napadaju organizam.

znacaj vitamina c

Vitamin C, pospešuje regeneraciju ćelija, usporava starenje, ubrzava zarastanje tkiva nakon povreda, čuva i pospešuje meru hidriranosti organizma, pomaže u procesu vezivanja kolagena u tkivu i pomaže u procesu iskorišćavanja gvožđa u organizmu.

Uz sve to, vitamin C, u znatnoj meri smanjuje rizik od nastanka malignih oboljenja, različitih oblika alergijskih reakcija, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i drugih vrsta bolesti, jača otpornost organizma na stres, ali i hrani nervne ćelije, jača koncentraciju i oslobađa organizam od osećaja umora i nervne napetosti.

Vitamin C u prahu, mogu uzimati i trudnice, doilje, kao i deca.

Da li su zabeležene kontraindikacije nakon uzimanja vitamina C u prahu?

Obzirom da je vitamin C u prahu, apsolutno prirodan i da ne sadrži nikakve veštačke, a ni prirodne dodatke, niti supstance, nisu zabeležene nikakve kontraindikacije nakon njegovog uzimanja.

U prilog tome, govori i činjenica da je vitamin C, jedan od retkih prirodnih elemenata čiji se višak iz organizma izlučuje putem mokraće, ne zadržava se u organizmu i ne izaziva nikakve smetnje niti kontraindikacije.

Kolike su dnevne potrebe organizma za vitaminom C?

Dnevne potrebe organizma za vitaminom C nisu stalne i konstantne i variraju u odnosu na različita stanja organizma.
Konkretno, odrasloj i zdravoj osobi ženskog ili muškog pola, dnevno je potrebno od 70 do 150 miligrama. Ipak, ta potreba raste prilikom izloženosti stresu, umoru organizma, kao i usled izloženosti različitim oblicima zdravstvenih komplikacija.

U pojedinim situacijama, potreba organizma za vitaminom C, može iznositi i 1000 miligrama na dan.

Trudnice bi trebalo da unose najmanje 85 miligrama vitamina C na da, a kod doilja, ta potreba iznosi 120 miligrama na dan.

Kod dece, potreba za unosom vitamina C, varira od 50 do 100 miligrama na dan. Naravno, i tu važi pravilo da se kod dece koja su izložena stresu ili zdravstvenim komplikacijama ta potreba pojačava.

Sponzorisano:

Loading...