Vitamini za trudnice

Svima je dobro poznato da trudnoća predstavlja posebno stanje i period u životu žene. Tada, telu je neophodna veća količina određenih vrsta vitamina i drugih elemenata, kako bi moglo da sačuva balans i pravilno iznese trudnoću.

U nastavku ovog teksta, posvetićemo više pažnje tome zašto su i koji su to vitamini potrebni trudnicama.

Zašto su vitamini potrebni trudnicama?

Odgovor na ovo pitanje, gotovo da je već unapred sasvim jasan. Ali potrudićemo se da objasnimo činjenice. U periodu trudnoće, organizam trudnice trpi višestruke promene, koje se manifestuju kako kroz psihičko, tako i kroz fizičko stanje. Kako bi se organizam bez posledica suočio sa tim promenama i kako bi očuvao dotadašnji balans, neophodan mu je obimniji izvor vitamina.

Vitamini za trudnice

Uz to, kao još važniju, treba naglasiti i objasniti činjenicu da vitamini koje žena uzima u trudnoći imaju direktan uticaj na razvoj ploda i buduće zdravlje bebe. Dovoljna količina vitamina, koje trudnica unese u svoj organizam, utiče na normalan razvoj svih organa, sistema organa i funkcija unutar ploda. U nedostatku vitamina, može doći do neželjenih posledica, među kojima gotovo sve imaju fatalne ishode. Konkretno, nedostatak određenih vitamina u periodu trudnoće, može izazvati spontani pobačaj, kao i prevremeni porođaj ili brojne anomalije ploda.

Šta treba znati prilikom izbora vitamina?

Ono što je postalo široko rasprostranjena pojava, jeste da trudnice u što većoj meri posežu za vitaminima koji su dostupni u vidu dodataka ishrani. Međutim, ono što treba znati, jeste da ovakvi vitamini, najčešće ne pružaju i ne postižu isti efekat, kao što je to slučaj sa prirodnim vitaminima, koji se mogu naći u zdravim i prirodnim namirnicama kao što su voće i povrće.

Ono što se izdvaja kao jedna od glavnih razlika između ove dve vrste vitamina, jeste to što se oni na drugačiji način obrađuju i apsorbuju unutar organizma. Vitamini koji su konzumirani u vidu dodataka ishrani, često mogu izazvati višak određenog vitamina u organizmu, dok je sa prirodnim vitaminima to znatno ređi slučaj.

Višak određene vrste vitamina, može se odraziti negativno na organizam trudnice, kao i na sam plod, gotovo kao i manjak vitamina. Zato, treba postupati oprezno i promišljeno i truditi se da izvor vitamina koje unosite bude u što većoj meri prirodan i dovoljan.

Koliko je kog vitamina potrebno u trudnoći, nezahvalno je govoriti, jer ta mera varira u zavisnosti od starosti, kilaže, kao i zdravstvene slike trudnice.

Koji su vitamini potrebni trudnicama?

U trudnoći, raste potreba za većim unosom svih vitamina, ipak neki od njih imaju poseban značaj i posebno se izdvajaju.
Konkretno, najizraženija je potreba za vitaminom B6, vitaminom B9, vitaminom B12, vitaminom C, vitaminom D i vitaminom E.

Značaj vitamina B6 u trudnoći:

Pojačan unos vitamina B6, preporučuje se najviše u prvom trimestru trudnoće, jer tada utiče na smanjenje i sprečavanje mučnine i povraćanja. Uz to, ovaj vitamin je jako bitan u procesu proizvodnje eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca i na taj način doprinosi kvalitetu krvne slike kako buduće majke, tako i ploda.

Značaj vitamina B9 u trudnoći:

Vitamin B9, drugačije se naziva folat i ima višestruku ulogu u procesu razvoja ploda, ali i u očuvanja zdravlja trudnice. O tome koliko je uloga folata bitna u trudnoći, govori i to što se godinama unazad on prepisuje kao redovan i obavezan dodatak ishrane trudnicama. Ukoliko se unosi u vidu prepisanog dodatka ishrani, folat je poznatiji kao folna kiselina.

Konkretan značaj ovog vitamina u trudnoći, ogleda se kroz njegovo učešće u procesu pravilne deobe i formiranja ćelija. Takođe, folat, folna kiselina ili vitamin B9, sprečava pojavu defekta neuralne cevi i anomalije srca.

Značaj vitamina B12 u trudnoći:

Značaj vitamina B12 u trudnoći, najbolje je objasniti ukoliko se pomene njegovo udruženo delovanje sa folatom. Jedinstvo ova dva vitamina, utiče na razvoj eritrocita, kao i na sprečavanje pojave različitih anomalija ploda. Takođe, određena istraživanja su pokazala da upotreba vitamina B12, zajedno sa vitaminom B9, čak za 50 do 80 procenata umanjuje rizik od pojave nervnih oštećenja ploda. Vitamin B12, u sklopu sa vitaminom B9, sprečava rani gubitak trudnoće, kao i prevremeni porođaj.

Značaj vitamina C u trudnoći:

Ovaj vitamin, čuva normalnu funkciju štitne žlezde trudnice, ali i učestvuje u proizvodnji aminokiselina.

Značaj vitamina D u trudnoći:

Vitamin D, izuzetno je važan u procesu razvoja koštanog sistema ploda. Uz to, važan je i za apsorpciju kalcijuma i gvožđa u trudnoći.

Značaj vitamina E u trudnoći:

Vitamin E je važan u formiranju imunološke funkcije ploda i u očuvanju imunološkog sistema trudnice.

Sponzorisano:

Loading...