Voće za dijabetičare

Voće se ne mora izbaciti iz ishrane dijabetičara, budući da je ono puno zdravih nutrijenata. Jedino se mora obratiti pažnja na veličinu porcija jer voće ima visok sadržaj ugljenih hidrata, koji mogu povisiti nivo šećera u krvi.

Sledećih 5 vrsta spadaju u najbolje voće za dijabetičare. Ovo voće se može jesti u većim porcijama koje nisu naročito bogate ugljenim hidratima.

Koje voće je najbolje za dijabetičare? Teško je reći jer osobe koje pate od dijabetesa priklanjaju se različitim režimima ishrane i filozofijama kako bi držali svoju bolest pod kontrolom.

Postoje razni spiskovi dijeta sa niskim glikemijskim indeksom, onih sa niskim udeom ugljenih hidrata i dijete koje ne uključuju pojedinu hranu koja po svom sadržaju ugljenih hidrata prelazi određenu granicu.

Voće za dijabetičare

U nastavku je pobrojano voće koje ima najbolje zdravstvene koristi za dijabetičare jer ima nizak sadržaj ugljenih hidrata i uklapa se u bilo kakav plan ishrane. U pitanju je razno bobičasto voće koje ne samo da je dobro za dijabetičare, već i za mnoge druge degenerativne bolesti. Pa da vidimo koje je to voće.

Top 5 vrsta voća za dijabetičare

Maline. Jedna šoljica malina sadrži 15g ugljenih hidrata. Na ovoj listi maline imaju najveći sadržaj vlakana, a crne maline se nalaze na visokom mestu kada je u pitanju prevencija raka.

Kupine. Tri četvrtine šoljice sadrži 15g ugljenih hidrata. Kupine su bogate antioksidansima koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Takođe sprečavaju pojavu dijabetesa, bolesti srca i raka.

Brusnice. U jednoj šoljici ima 15g ugljenih hidrata. Brusnice pomažu kod infekcija urinarnog trakta i štite od bolesti srca, šloga i raka. Studije su pokazale da brusnice mogu sniziti nivo LDL ili lošeg holesterola i podići nivo HDL ili dobrog holesterola.

Jagode. Jedna šoljica plus četvrtina šoljice jagoda sadrži 15g ugljenih hidrata. Jagode imaju manje kalorija i tri puta više vitamina C nego ostalo voće na ovom spisku. Šoljica jagoda ima skoro istu količinu vitamina C kao šoljica soka od pomorandže. Jagode takođe sadrže folnu kiselinu, koja sprečava defekte na rođenju, bolesti srca i rak.

Borovnice. U tri četvrtine šoljice nalazi se 15g ugljenih hidrata. Borovnice imaju najveći sadržaj antioksidanata, koji se bore protiv slobodnih radikala. One se ponekad zovu i „hrana za mozak“ jer mogu sprečiti pojavu Alchajmerove bolesti. Borovnice sadrže i flavonoide koji blagotvorno deluju na imunološki sistem, ublažavaju upale i snižavaju nivo LDL ili lošeg holesterola.

Dobrobiti

Bobičasto voće je odlična hrana za dijabetičare. Ovo voće ima nizak glikemijski indeks i puno je antioksidanata, vitamina i vlakana.

Antioksidanti u bobičastom voću štite od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Naše telo proizvodi slobodne radikale kada uzimamo kiseonik. Oni izazivaju oštećenja i prerano starenje. Neke od bolesti koje oni izazivaju uključuju dijabetes, bolesti srca, rak, hipertenziju i makularnu degeneraciju. Konzumiranjem antioksidanata slobodni radikali postaju manje reaktivni i štetni.

Bobičasto voće ima vrlo lepu boju. Jarke boje su dobre za vas, jer su one znak prisustva mnoštva nutrijenata. Najčešće nam se savetuje da jedemo „dugine boje“. Mada mnoge ne privlači hrana plave i ljubičaste boje, borovnice su izuzetak po ovom pitanju.

Verovatno unosite dosta hrane crvene boje preko paradajza i jabuka. Bobičasto voće sadrži drugačiju vrstu antioksidanata i nudi još raznovrsnije hranljive materije.

Bobičasto voće možete lako iskoristiti kao hranljivi i prirodni zaslađivač. Pospite ga na porciju žitarica ili ovsene kaše ili ga jednostavno ubacite u usta.

Kupite ga po jeftinijoj ceni

Jedina mana bobičastog voća je njegova cena. Međutim, u sezoni možete prođi jeftinije. Zamrznite ga za kasnije ili kupite smrznuto bobičasto voće bez dodatog šećera.

Može se desiti da posegnete za većim količinama sušenog bobičastog voća, koje, međutim, ima mnogo više ugljenih hidrata od svežeg. Iz njega je voda uklonjena, a komad ovakvog voća je manji. Iako je sadžaj ugljenih hidrata po komadu i dalje isti, šoljica sušenih borovnica sadrži više ugljenih hidrata jer je potrebno više borovnica da bi se napunila šoljica.

Sponzorisano:

Loading...