Voda u plućima – simptomi i lečenje

Pojava vode u plućima ili edem pluća, kako se ova bolest još naziva, nastaje kada se u plućima nađe višak tečnosti. Budući da je u slučaju edema pluća disanje otežano usled nakupljanja tečnosti u plućnim alveolama (plućnim mehurićima koji učestvuju u razmeni gasova između krvi i pluća), ovo stanje je veoma ozbiljno.

Stoga, edem pluća zahteva hitnu medicinsku pomoć, jer u slučaju vode u plućima otežano je snabevanje pluća krvlju i kiseonikom i ovakvo stanje može imati fatalan ishod.

Voda u plućima - simptomi i lečenje

Koji su uzroci vode u plućima?

Postoji mnogo uzroka koji mogu dovesti do pojave vode u plućima. Najčešći uzrok su srčane bolesti koje dovode do toga da se tečnost pojavi u plućima jer tada dolazi do povećanja pritiska u srcu, što izaziva i povećanje pritiska u krvnim sudovima i samim tim tečnost se gura iz kapilara u alveole. Osim toga, u moguće uzroke ubrajaju se i bubrežne bolesti, odnosno suženje bubrežnih arterija, zatim tegobe sa plućima, poput upale, infekcije, embolije, krvarenja u plućima i povreda, virusne infekcije, poremećaji u nervnom sistemu, izloženost određenim toksinima i lekovima, udisanje dima i udisanje vode tokom utapanja. Osobe koje žive na velikim nadmorskim visinama su pod većim rizikom za nastanak edema pluća.

Koji su simptomi vode u plućima?

Simptomi vode u plućima zavise od toga koji je uzrok nakupljanja tečnosti u ovom organu. Mogu se pojaviti odmah, ako je u pitanju akutni edem pluća ili odloženo, u slučaju da se radi o hroničnom obliku. Akutni edem pluća spada u hitne medicinske slučajeve i neophodno je potražiti lekarsku pomoć istog trenutka kada se simptomi pojave jer ishod može biti fatalan.

Simptomi akutnog edema pluća su: ekstremno kratak dah ili poteškoće sa disanjem koje se pogoršavaju u ležećem položaju, osećaj gušenja ili davljenja, pojačano znojenje, vrtoglavica i nesvestica, nemir i osećaj straha, kašalj koji proizvodi penušav sekret u kome može biti i tragova krvi, bol u grudima i nepravilan rad srca (lupanje srca).

Simptomi hroničnog edema pluća su: otežano disanje u ležećem položaju, buđenje u toku noći sa otežanim disanjem, otok u donjim ekstremitetima i umor.

Kako se leči voda u plućima?

U slučaju vode u plućima, neophodno je hitno preduzeti lečenje kako ne bi došlo do fatalnog ishoda. Prvi korak u lečenju je davanje kiseonika preko maske za lice ili nosne kanile (fleksibilne plastične cevčice sa dva otvora koji omogućava da kiseonik uđe u svaku nozdrvu). Lekar će pratiti vaš nivo kiseonika. Ako ne dođe do ublažavanja simptoma, pacijent se prikači na specijalnu mašinu koja pomaže disanje.

U zavisnosti od stanja i uzroka koji je doveo do edema pluća, lekar može prepisati i neke od sledećih lekova: lekove koji smanjuju pritisak u srcu koji dovodi do pojave tečnosti u plućima, lekove koji šire krvne sudove (vazodilatatori), lekove za visok krvni pritisak ili lekove koji ublažavaju simptome edema pluća, kao što su kratak dah i mnogi drugi.

Ako je neko drugo stanje uzrok pojave tečnosti u plućima, na primer, neko oboljenje nervnog sistema, mora se lečiti i osnovna bolest kako bi tretman eddema pluća bio efikasniji.

Prirodni lek za vodu u plućima

S obzirom na to da je edem pluća ozbiljno medicinsko stanje koje zahteva hitnu lekarsku pomoć da ne bi došlo do fatalnog ishoda (naročito u slučaju akutnog edema pluća), bilo koji prirodni lek za vodu u plućima nema uticaja. Međutim, ukoliko je u pitanju hronični edem pluća ili prevencija ovog ozbiljnog stanja, možete učiniti nešto i sami, putem prirodnog lečenja.

Da biste smanjili rizik za pojavu tečnosti u plućima, potrebno je da redovno kontrolišete svoj krvni pritisak, zatim, da ostavite pušenje, da se zdravo i balansirano hranite (sa malo soli), da vežbate i održavate optimalnu telesnu težinu, da povećate unos namirnica koje su bogate kalijumom i magnezijumom kada koristite diuretike (poput banana, kajsija ili lisnatog zelenog povrća) i da izbegavate potencijalne uzroke edema pluća.

Takođe možete koristiti beli luk, ruzmarin i lipu u vidu kapsula, čajeva ili tinkture kao dopunu terapiji, jer ove biljke poboljšavaju srčanu funkciju.

Osim toga, postoje i različite obloge koje možete nanositi na grudni koš u predelu pluća (od listova svežeg kupusa, zatim ricinusovo ulje itd). Ove obloge su posebno delotvorne za ublažavanje simptoma i bolova u plućima.

Sponzorisano:

Loading...