Zapušen nos: prirodno lečenje

Zapušen nos je jako čest problem. Jedan od glavnih uzroka je pritisak u sinusima. U ostale razloge spadaju alergije, grip i prehlada. Ako vam je zapušen nos, može vas boleti glava i područje oko nosa.

 

Zapušen nos kao problem se može javiti kod svih osoba pa tako i kod beba, kod žena u trudnoći itd.

Ono što je vrlo zanimljivo je da se nekim ljudima dešava da im nos bude zapušen samo noću.

Za rešenje ovog problema na raspolaganju su vam razni lekovi koje možete nabaviti u apoteci, ali i oni koje možete napraviti sami u svom domu. Prirodni lekovi su svakako bolji izbor jer ne izazivaju nikakve nuspojave.

zapusen nos prirodni lek

Prirodno lečenje zapušenog nosa kod kuće

Iza zapušenog nosa krije se mnoštvo uzroka, od kojih neki mogu biti prehlada i neodgovarajući klimatski uslovi. U takvim situacijama dolazi do zapaljenja i iritacija nosne sluznice. Treba da isperete neželjeni sekret iz nosa, kao i grlo.

Ako vam curi nos, suv vazduh vam može pomoći. Sastojke za pripremu domaćih lekova za zapušen nos verovatno imate već u kuhinji. Oni će vam sigurno pomoći.

U neke od efikasnih domaćih lekova za zapušen nos spadaju:

  • Udisanje vodene pare. Napunite posudu vrućom vodom i ubacite malo mentol gela. Nagnite se nad posudom i prekrijte glavu peškirom, kojim treba da zaustavite paru. Udišite paru i nos će vam se odmah otpušiti.
  • Takođe možete koristiti domaći sprej za nos pripremljen od obične slane vode.
  • Do zapušenosti nosa dolazi zbog gustog sekreta. Pijte puno vode kako biste ga razredili i oslobodili nosni prolaz.
  • Možete koristiti i raspršivač ili ovlaživač vazduha, koji će vam otpušiti nos.
  • Ispiranje nosa vodom dokazano povoljno deluje kod zapušenosti nosa jer se time ispire sekret iz nosa. Voda je jako efikasna u te svrhe, međutim, koristite destilovanu vodu kako ne biste bili izloženi bakterijama.
  • Ako vam je nos zapušen, koristite dva jastuka za spavanje umesto jednog. Lakše ćete disati ako vam je glava podignuta.

Ako volite da idete na bazen, izbegavajte hlorisane bazene jer oni iritiraju nosnu sluznicu i pogoršavaju zapušenost nosa.

U domaće lekove za zapušen nos takođe se ubrajaju slana voda u spreju i grgljanje slane vode. Ovi sprejevi nemaju nikakve nuspojave. Možete koristiti neki od ovih domaćih lekova u toku dana kad god vam se zapuši nos.

Međutim, ne odgovaraju svi lekovi svim osobama. Najbolje je da isprobate neke od njih i vidite kako deluju na vas.

Završna reč

U ovom tekstu predstavljeni su neki od najefikasnijih i najčešćih prirodnih lekova za probleme zapušenog nosa. Pored njih, postoje još neki koji mogu biti efikasni, ali ovi su neki od najviše korišćenih. To naravno ne znači da vam neki drugi možda neće pomoći, čak šta više nekim osobama će delovati jedni lekovi a nekim drugim neki drugi. Sve zavisi od osobe do osobe, kako će ko reagovati na odredjeni lek i kakva tačno problem ima.

Zato naravno ne odbacujte nijednu prirodnu metodu koja vam može pomoći, ali ipak da bi bili sigurniji da radite pravu stvar, bilo bi dobro da se prvo konsultujete sa svojim lekarom, da vas on pregleda i da se ustanovi šta bi tačno bilo najbolje za vas i za vašu situaciju da koristite kao lekove.

Sponzorisano:

Loading...