Curenje nosa koje prati prehlada – domaći prirodni lekovi

Prehlada i curenje iz nosa koje je prati je čest problem kako kod beba i dece, tako i kod odraslih. Obično se javlja preko zime, ali je moguć i u svim ostalim godišnjim dobima. Nastaje usled infekcije disajnih putevima virusima, kada dolazi do njihove upale.

U najčešće uzroke prehlade ubrajaju se umor, oslabljeni imunitet, boravak na mestima punim prašine i izloženost nekim iritansima. Sve ovo povećava sekreciju iz nosa, pri čemu nos curi. Kako biste olakšali simptome prehlade i curenje iz nosa, treba da koristite domaće lekove i da poboljšate ishranu kako biste ojačali imunitet.

Curenje nosa prehlada prirodni lek

Domaći lekovi za lečenje curenja iz nosa

Med i limun

Pomešajte supenu kašiku meda i nekoliko kapi limunovog soka u čaši tople vode. Pijte dok je toplo. Med ublažava kašalj i curenje iz nosa.

Slana mešavina

Rastvorite dve kašike soli u vrućoj vodi. Promešajte i udišite paru nekoliko minuta.

Tuširanje vrućom vodom

Tuširanje vrućom vodom ublažava simptome prehlade istog trenutka. U vodu za kupanje možete dodati i nekoliko kapi ulja eukaliptusa ili mentola koje će zaustaviti curenje iz nosa. Možete se i inhalirati parom koja pritom isparava, čime se sekret iz nosa oslobađa.

Supa od belog luka

Supa od belog luka efikasno ublažava simptome prehlade i curenje iz nosa, zahvaljujući antiseptičkim i antispazmotičkim svojstvima belog luka. Dve supene kašike komadića belog luka kuvajte nekoliko minuta u vodi i procedite. Zasladite po želji i pijte dva puta dnevno.

Đumbir i zrna bibera

Žvaćite komad đumbira kako biste trenutno zagrejali organizam, otpušili nos i zaustavili curenje iz nosa. Možete žvakati i dva-tri zrna bibera dok se njihov ekstrakt potpuno ne oslobodi u ustima. Ovo je jednostavan lek za nos koji curi.

Biljni čaj

Ako vam curi nos, biljni čaj vam takođe može pomoći. Probajte čaj od ljute paprike, zove ili nane. Čaj od kamilice je posebno delotvoran u zaustavljanju curenja iz nosa.

Mleko s kurkumom

Rastvorite ¼ supene kašike kurkume u prahu i ¼ supene kašike bibera u prahu u šolji mleka. Dobro promešajte i pijte. Ovo je stari lek koji se koristio generacijama za lečenje prehlade i curenja iz nosa.

Pileća supa

Začinite svoju omiljenu pileću supu biberom u prahu, belim lukom i semenom kumina. Ovo leči prehladu tako što otpušava nos i oslobađa ga od sekreta. Kod prehlade i curenja iz nosa takođe pomaže citrusno voće, kao što su limun i pomorandža, zatim borovnice, jagode, maline, orašasti plodovi i razno povrće.

Završna reč

Ovo su neki od najboljih i najefikasnijih prirodnih lekova za zaustavljanje curenja nosa kod prehlade kako kod odraslih tako i kod dece. Ipak, imajte u vidu da neće svakoj osobi jedan isti lek pomoći i da se neće dobiti uvek isti rezultati. Zato bi bilo najbolje da se prvo posavetujete sa svojim lekarom i da nakon pregleda ustanovi kakva terapija vam je potrebna.

Sponzorisano:

Loading...